Maja Ferme dobrodelna za otroke na Madagaskarju

Maja Ferme dobrodelna za otroke na Madagaskarju (foto: I.K.) I.K.
Vir: Story
28. 4. 2017

Modna oblikovalka Maja Ferme kljub nosečnosti snuje nove projekte. Tokrat se je lotila prav posebnega, s katerim bo razveselila otroke na Madagaskarju.

Dobrodelni projekt, h kateremu je pristopila na povabilo prek programa Pota.si v upanju, da ga bo podprlo čim več ljudi, je že odmeven, pri njem pa lahko sodeluje prav vsak, Maja pa nam je zaupala, kako.

Story: Ste v zadnjem mesecu nosečnosti, slišali pa smo, da se ukvarjate z dobrodelnim projektom?

Res je, prav ste slišali.

Story: Za kaj torej gre, kako se je vse sploh začelo?

Vse se je začelo s prvimi nakupi za najino deklico in urejanjem stanovanja za njen prihod. Sanjska sobica Drimkodesign v bisernih tonih je bila nekega jutra obsijana s soncem, zvezdice na baldahinčku zibke so se čarobno lesketale, nove čudovite stvari iz butične trgovine za otroke Mali zakladi so bile lepo zložene, pravkar sem preizkušala nov voziček Mima, ki čaka na najino deklico, jaz pa sem imela občutek, da še nekaj manjka.

Takrat mi je pogled zdrsnil na 'punčko iz cunj', ki sem jo pred leti kupila od Unicefa, s katerim sem sodelovala vrsto let pri kreativnem ustvarjanju punčk, ki so se nato prodale na dražbi. Z zbranimi sredstvi samo od mojega dela je bilo rešenih za eno šolo otrok, od vseh nas pa še veliko več. Takšnih dogodkov ne pozabiš nikoli. Napolnijo ti srce in te resnično osrečijo. Unicefova punčka zdaj počiva na polici in čaka na prihod najine deklice.

Sladek nemir, da moram nekaj še postoriti, mi ni dal miru in še isti dan sem o dobrodelnosti in mogočih projektih spregovorila z možem, že zvečer pa sem sprejela povabilo k sodelovanju k dobrodelnemu projektu POTA za MADAGASKAR, kot bi vesolje vedelo, o čem razmišljam.

Story: Kakšen je torej namen projekta?

Namen tega dobrodelnega projekta je zbrati vsaj pet tisoč kulijev, poleg flomastrov in barvic ter drugih stvari, kot so igrače, oblačila in finančna sredstva za otroke na Madagaskarju, ki se spopadajo s številnimi težavami.

Na Madagaskarju je velika smrtnost otrok zaradi slabe zdravstvene oskrbe, več kot polovica pa je nepismenega prebivalstva. Na kulije smo se osredotočili najprej, saj v bolnišnicah in šolah teh ni dovolj, svinčniki pa se prehitro zbrišejo. Otroci se bodo tako lažje izobraževali in imeli celo možnost narisati kakšno stvar. Zanje je že kuli takšno darilo, da so se zanj pripravljeni naučiti brati in pisati.

Story: Menda pri projektu sodeluje veliko ljudi?

Projekt ni velik, se pa krog srčnih ljudi, ki so pripravljeni pomagati, zelo hitro širi.

Story: Kdo in kako lahko sodeluje pri tem projektu?

Pri tem dobrodelnem projektu lahko sodeluje prav vsak, ki želi pomagati malčkom in ima doma kakšen delujoč odvečen kuli ali barvice ali flomastre, tako da jih enostavno pošlje še v tem tednu na naslov: Maja Ferme Showroom, Rimska 5, 1000 Ljubljana. Vesela bom vsakogar, ki bo pomagal, da bomo s skupnimi močmi otrokom na Madagaskarju lahko narisali nasmeh na obraz, oni pa ga bodo lahko s svojimi barvicami, kuliji in flomastri.

Story: Boste torej res odpotovali na Madagaskar?

Na Madagaskar bo julija za pet tednov odpotovalo 12 prostovoljcev iz skupine POTA v okviru Mladinsko informacijskega centra Ljubljana, ki bodo za otroke pripravili oratorij in pomagali tamkajšnjim misijonarjem in učiteljem pri učenju. Tokrat se tega potovanja osebno ne bom udeležila, saj bom imela šele dva meseca staro dojenčico, seveda pa se nikoli ne ve. (smeh)

Story: Omenili ste, da je ta dobrodelni projekt obenem začet tudi zaradi vaše deklice, kot simbolično darilo zanjo?

Res je. Zame je najpomembnejše, da ima naša deklica ljubezen od naju obeh ter da razume, da je v življenju pomembno tudi pomagati sočloveku, kar te vedno osreči. In kaj je lepše kot zavedanje, ko odraste, da se je njena mamica še pred njenim rojstvom trudila in z vsemi srčnimi ljudmi, ki to berejo, pomagala v njenem imenu tistim, ki nimajo takšne sreče kot ona.

Story: Ste tik pred porodom, mislite, da vam bo uspelo?

Seveda, vedno, ko se za nekaj odločim, to tudi speljem. Že naslednji dan, ko sem pristopila k projektu, sem povabila k sodelovanju najprej prijatelje na Facebooku, nato pa sem stopila še osebno v stik z nekaj čudovitimi, nadvse srčnimi ljudmi, ki so se nemudoma odzvali in priskočili na pomoč.

Tako je ekipa iz otroške butične trgovinice Mali zakladi v sodelovanju z Mimo in Stokke začela prav tako zbirati kulije, barvice in flomastre po svojih kanalih in krog se je začel širiti. Konec meseca tik pred porodom bom osebno odnesla vse zbrane kulije, flomastre in barvice na naslov MIC za PROJEKT POTA MADAGASKAR, Ulica Janeza Pavla II. 13, 1000 Ljubljana in vas obvestila o rezultatu.

Mihaela M. Kocbek

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story17/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 17/2017

Story 17/2017, od 20. 04. 2017

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri