Maja Ferme: “Hčerkica Paris Noa je moj navdih”

Maja Ferme: “Hčerkica Paris Noa je moj navdih” (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
18. 1. 2018

Lanski december si bo večkrat nagrajena slovenska modna oblikovalka Maja Ferme še posebej zapomnila.

Lanski prazniki so bili namreč prvi, ki jih je preživela v krogu družine in nekajmesečne hčerkice Paris Noe. Skupaj so odkrivali lepote čarobnega decembra in se spominjali leta, ki je minilo v znamenju novih spoznanj in čarov materinstva.

Story: Maja, prazniki so za nami, kako ste jih preživeli in kaj vam je pomenilo, ko ste bili prvič skupaj kot družinica?

Prazniki so bili lani še posebej veseli, saj je bilo za Paris Noo vse novo, jaz pa sem po dolgem času spet sedla skupaj z njo Božičku v naročje, spremljala sprevod Miklavža in se potepala po škratkovi deželi z Dedkom Mrazom. Bilo je nadvse zabavno. (smeh)

Story: Maja ste rodili hčerko Paris Noo. Kako se spomnite obdobja nosečnosti, za katero pravijo, da je najlepše?

Nosečnost je bila zame precej težavno obdobje, saj so mi kmalu za tem odkrili kostne tumorje, tako da sem bila v zadnjem tromesečju in po porodu še nekaj časa na berglah. Je bil pa zato porod nadvse lepa in pozitivna izkušnja, ki sem jo podrobno opisala, vključno s hrambo matičnih celic v Biobanki Trzin, na svojem blogu www.majaexplorer.com, saj menim, da si vsaka ženska zasluži tako lep porod.

Story: Kako pa ste doživljali prve trenutke z otrokom?

Ko sem prvič stisnila svojo deklico v naročje, je bila zame to ena sama sreča.

Story: Vsaka mama ve, da si lahko s pravo izbiro otroške opreme olajša vsakdanjik. Kateri so vajini najljubši kosi?

Najboljše nasvete in največ odlične otroške opreme, brez katere si ne predstavljam več vsakdanjika, najdeva z možem v butični trgovini Mali zakladi. Prve noči smo tako brez težav prespali ravno zaradi gnezdeca Sleepyhead, kmalu zatem se nam je pridružil gugalnik Mamaroo, da sem si spočila roke, (smeh) nato je sledil voziček Mimaxari, ki ga zložiš z eno roko in se odlično obnese za sprehode, pa trendna nosilka Ergobaby, priročen stolček za hranjenje Stokke ... Pri tem pa ne smem pozabiti na plenice, ki jih nihče ne omenja kot 'it' kos, a so eden od najpomembnejših pripomočkov za mamice. Sama sem namreč preizkusila goro plenic in na koncu končno našla plenice Trudi, ki so naravne, mehke in ustrezajo naši deklici, da smo zdaj vsi zadovoljni.

Story: Kako pa je z igračami? Pravijo, da imajo danes otroci vsega preveč?

Izkazalo se je, da ima Paris Noa najraje tiste igrače, kjer morava z njo sodelovati tudi midva z možem. Najsi je to plišasti zajček Effiki iz Malih zakladov ali mehka knjižica živalski vrt Siilly ali doma narejeni pisani trakovi iz blaga. Otroci si bolj od vsega želijo družbe staršev, ki so v današnjem času preveč obremenjeni z delom.

Story: Pred prazniki ste si privoščili še nekaj oddiha in se s hčerkico odpravili na prvo potovanje v Egipt. Kako je bilo?

S Paris Noo smo potovali že od prvega meseca, z letalom pa smo se res prvič odpravili v Egipt. Paris Noa je pot prestala odlično. Na letalu je bila posadka, vključno s pilotom, tako navdušena nad njo, da so jo povabili v kabino in naredili še nekaj skupnih fotografij z njo. Tudi hotel je bil odličen tako zanjo kot za naju. V miru sva si lahko privoščila večerjo, se zabavala skupaj s Paris Noo na številnih bazenih ob bogatem animacijskem programu, zvečer pa ne vem, katera od naju je bolj uživala v zabaviščnem parku, ki je bil del hotela. (nasmeh) Res pa je, da sem se na pot dobro pripravila. Nasvete, ki so mi prišli še kako prav na poti, sem delila tudi na svojem blogu www.majaexplorer.com.

Story: Materinstvo ženske spremeni in naenkrat pride v življenje nova odgovornost. Kako ste jo vi sprejeli?

Odgovornosti se nisem nikoli bala, res pa je, da s Paris Noo gledam na svet zdaj drugače, stvari, ki jih prej nisem opazila ali pa me niso zanimale, so zdaj dobile svoj pravi pomen. Zame je Paris Noa veličastna šola, iz katere se bom naučila še ogromno. Seveda pa nobena šola ni lahka. (smeh)

Story: Koliko vloge mora pri vzgoji otroka sprejeti nase mati in koliko oče? Boste pri vzgoji popuščali ali sledili nekim smernicam?

Izbrala sem partnerja, ki me ima za enakovredno, ki me spoštuje, ceni in se poskuša enakovredno udejstvovati pri vzgoji najine Paris Noe. Živimo v času, ko smo ženske postale povsem samostojne in finančno neodvisne. Od partnerja potrebujemo torej veliko več, kot so si želele naše mame, kaj šele naše babice, predvsem v čustvenem smislu. Res pa je, da je kljub enakopravnosti danes v družbi še vedno močno zasidrana delitev vlog, kar zelo negativno vpliva na vzgojo in s tem na odraščanje otrok. Zato sem še posebej vesela, da imava punčko, ki jo bova lahko vzgojila v samostojno in neodvisno osebo, in ne v razvajeno princesko, ki čaka na princa.

Maja Ferme: “Paris Noa je moj navdih”

Story: Čeprav ste pred kratkim rodili, se vam nikjer več ne poznajo odvečni kilogrami, videti pa ste odlično. Kako je to mogoče?

Postava se je sicer spremenila, kar se da lepo prikriti s pravimi oblačili Maja Ferme Fashion, (smeh) za precej pa je zaslužno dojenje. Kljub številnim težavam, bolečinam in solzam sem bila že od začetka odločena, da bom dojila, kar je odneslo vse kilograme, čeprav zdaj jem toliko kot še nikoli prej. (smeh) Za moje lase je vso nosečnost skrbel in tudi zdaj skrbi Tamara Team, kjer vedo, da je to obdobje za ženski las še posebej zahtevno. Ker zdaj tako kot večina mamic tudi jaz nimam časa za dnevno nanašanje make-upa sem se odločila za permanentne trepalnice Ladylash, za nego kože pa uporabljam zgolj bio veganske izdelke iz dma, tako da ne potrebujem več nobenega pudra za lepšo polt.

Story: Poleg tega, da ste mama, ste tudi zelo uspešna modna oblikovalka, ki kreira najlepše svilene poročne obleke iz metrov in metrov čudovitih čipk, k vam v salon pa rade zahajajo uspešne poslovne ženske po večerne in koktajl obleke ter druge dodatke. Kako zdaj poteka vaše delo?

Zdaj, ko imam Paris Noo, sem še bolj kreativna, verjetno to izvira iz sreče in zadovoljstva, ki te obdaja. Naš salon v Ljubljani tako spet poka po šivih, (smeh) s pomočjo odličnih sodelavcev pa delo tudi zdaj poteka tekoče.

Story: In kakšni so vaši načrti za naprej?

Poskušam živeti za trenutke, ne delam si več dolgoročnih načrtov. Uživam v pisanju bloga www.majaexplorer.com in v času, ki ga imam s Paris Noo, ki me vsak dan navdihuje.

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografije: Helena Kermelj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story2/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 2/2018

Story 2/2018, od 04. 01. 2018