Maja Ferme je končala na berglah!

Maja Ferme je končala na berglah! (foto: Primož Lukežič) Primož Lukežič
Vir: Nova
10. 4. 2017

Večina žensk se veseli nosečnosti, vendar je ta v naši družbi prepogosto romantizirana. Nihče si ne upa govoriti o težavah, na katere bi se lahko nosečnice bolje pripravile, če bi za le vedele zanje.

Maja, ki je že vso nosečnost aktivna in polna kreativnih idej ter optimizma, je o svoji nosečnosti in vseh sladkostih ter tegobah odkrito spregovorila za Novo.

"Prve mesece sem bila ena tistih nosečk, ki zaradi slabosti izgubljajo kile, kar bi bilo v normalni situaciji prav luštno, ko pa si noseč, si tega nikakor ne želiš. Bila sem tako občutljiva na vonjave, da sem zamenjala skoraj vse kreme, ki so bile odišavljene, in na srečo v dm-u našla pralni prašek brez vonjav, da se je lahko perilo spet pralo. (smeh) Prehranjevala sem se lahko samo še z res najboljšimi sestavinami in v kakovostnih restavracijah s sveže pripravljenimi jedmi, saj sem že od daleč zavohala, kaj šele okusila, ko je bilo kaj postano, zažgano ali slabo pripravljeno." pojasni Maja, ki si je na začetku nosečnosti obljubila, da bo to čas, ko ne bo začela nobenega novega projekta, a je kljub temu ustanovila nov blog www.majaexplorer.com, na katerem razkriva zelo osebne in zanimive teme.

Potovala je v Barcelono, na Maldive, v Salzburg in poleg tega naredila še številne sanjske poročne obleke za presrečne neveste, za katere oblikuje v svojem salonu. Vendar je bilo to očitno preveč za njeno telo, saj je pristala v bolnišnici."Od nekdaj sem navajena, da sem neprestano v gibanju in povsem samostojna, neodvisna. Vedno sem mislila, da toliko, kot delam sama, delajo vsi in da je to normalno. Šele med nosečnostjo in pri vseh težav sem začela opazovati, kaj se resnično dogaja okoli mene in kako funkcionirajo ljudje, ter ugotovila, da takšnega tempa večina ljudi ne zmore. Ko pa so se pojavile bolečine še v kolčnem delu in oteženo gibanje, je bil to znak, da se moram resnično umiriti".

Maja Ferme je končala na berglah!

V bolnišnici je ostala le nekaj dni na preiskavah, ki so hitreje minile. Razložili so ji, da se v nosečnosti v materinem telesu močno poveča prisotnost številnih hormonov, ki imajo pomembno vlogo pri vzpostavljanju zdravega in varnega okolja za razvoj otroka v maternici. Hormon relaksin je tako zadolžen za mehčanje vezi medeničnega dna za lažji porod. Zaradi omehčanih sklepov, povečane teže v času nosečnosti in prevelike aktivnosti doleti marsikatero mamico bolečina in oteženo gibanje, ki ga je izkusila tudi Maja. Dobila je bergle, ki razbremenijo medenično-kolčni del in navodila, da mora bolj počivati."Bergle so zdaj moj novi modni dodatek, pa še nadvse lepih barv so, gibanje je sicer počasnejše, a razbremenitev vezi je odlična. Predvsem pa mislim, da je bil to edini način zame, da sem se vsaj malo umirila in nisem začela poleg bloga še kakšnih novih projektov."

Manja Stević

Priporočamo