Maja Ferme povečanja družine še ne načrtuje

Maja Ferme povečanja družine še ne načrtuje (foto: Enja Brelih) Enja Brelih
Vir: Story
17. 1. 2019

Mednarodno priznana in večkrat nagrajena slovenska oblikovalka Maja Ferme je praznike preživela v objemu družine in hčerke Paris Noa. 

“Praznično okrašen dom bo ostal še kar nekaj tednov,” pravi Maja, saj se po ustvarjanju rada vrača v dom, poln lučk in okraskov. Na začetku novega leta si bo vzela nekaj časa za oddih, a bo hitro začela snovati nove kolekcije. 

Story: Maja, prazniki so za nami, kako ste preživeli božič in ali se je Paris Noa razveselila prihoda dobrih mož z daril?

Božič smo preživeli v krogu družine in Paris Noa je bila najbolj vesela skupnega časa, ki smo ji ga namenili skupaj z drugimi prijatelji. Darilo je izbrala sama in opazili smo, da so najboljša tista, pri katerih smo lahko udeleženi vsi. Zato je bila za vse nas za božič prava atrakcija čudovita lesena hiša z družinico in celotno pohištveno oprema LaToy, ki smo jo odkrili v naši najljubši butični trgovinici Mali zakladi. Z njo se zdaj igramo vsi in prav zabavno je!

V času mojega otroštva takšnih reči ni bilo mogoče dobiti, zato nadvse uživam tudi sama in znova podoživljam čas otroštva, ki je tako lep in enkraten. (smeh) Darila pa so pri nas tudi zelo praktična, zato je Paris Noa prejela nove zavoje pleničk Kit&kin, ki so edine hitro biorazgradljive. Zanimivo je, koliko časa se je ukvarjala z njimi, z napisi in slikami na embalaži in najino razlago o pomenu pleničk za onesnaževanje planeta. Otroci razumejo več, kot si sploh lahko predstavljamo. Prevečkrat jih podcenjujemo.

Story: Kako gledate na tovrstna obdarovanja, potrošniško mrzlico in izobilje, ki ga imajo današnji otroci? Po drugi strani pa poznamo skrajnosti, kjer se otroci razveselijo slehernega svinčnika ali barvic?

Čeprav sovražim hiperpotrošnjo in izberem raje en dober kos kot deset slabih, priznam, da tudi mene večkrat zavede. Pri Paris Noi sva se zato z možem odločila, da vseh daril od drugih ne prejme naenkrat, pač pa postopoma. Trudiva se tudi, da so igrače, ki jih prejme od naju, iz naravnih materialov in da krepijo otrokovo domišljijo, socialne veščine in druge sposobnosti, kot je leseni poganjalček, različna glasbila, kot sta leseni klavir in harmonika iz Malih zakladov.

Story: Dobrodelnost tudi vam ni tuja. Kaj vam to na osebnostnem področju pomeni?

Zavedam se, da marsikoga pestijo zdravstvene ali druge težave, zato vsako leto ob takšnem času priskočim na pomoč tako, kot lahko, s svojim delom, in želim si, da bi to nadaljevala tudi moja hči. Letos sem pristopila k ustanovi Srček Bimbam z večernimi oblačili MajaFermefashion, in sicer k izdelavi modnega stenskega koledarja, ki ima poleg estetske vrednosti tudi lep namen, in sicer je celoten izkupiček od prodaje namenjen otrokom, pediatrični kliniki v Ljubljani. Nakup pa je mogoč prek spleta na www.srecavnesreci.si.Story: Kakšno je bilo za vas preteklo leto in po čem si ga boste najbolj zapomnili?

Zame je bilo to leto polno novih spoznanj, novih ljudi, večkrat težkih trenutkov in na drugi strani neizmerne ljubezni in veselja s Paris Noo, številnih potovanj … Verjetno si ga bom najbolj zapomnila ravno zaradi časa, ki sem ga po dolgo letih namenila spet samo sebi in tokrat še družini.

Story: Vem, da z možem rada potujeta in da vam odkrivanje sveta ni tuje. Kje vse ste bili in kam vas bo še pot odnesla? Imate po novem letu v načrtu kakšna potovanja?

Res je, zelo rada potujem, to je ena od mojih strasti, ki se je očitno prenesla tudi na hčerko, ki uživa v vandranju po svetu. Do njenega dopolnjenega enega leta starosti smo s Paris Noo izbirali bližnje destinacije, kot so Afrika, Turčija, Italija, Avstrija, Hrvaška … Največ torej štiri ure vožnje z letalom, in tako bo še nekaj mesecev, nato pa nas čakajo daljše poti, ki jih že imamo v načrtu.

Story: Veliko mamic si z dojenčkom ne bi upalo potovati, saj že v osnovi preveč kompliciramo. Kaj menite, kje so zadržki in kako ste se vi spoprijeli s potovanji?

Če rad potuješ, potem to začuti tudi otrok. Res pa je, da se je na potovanje dobro pripraviti. Mi smo si olajšali poti z nekaj ključnimi stvarmi, ki so nam jih svetovali pri Malih zakladih, kot sta najlažji voziček in torbica Babyzenstroler za otroka, ki gre s tabo lahko celo na letalo, kar je res priročno. Več o pripravah na potovanje z otrokom in o naših potovalnih avanturah pišem tudi na svojem blogu www.majaexplorer.com.

Story: Razmišljate o tem, da bi Paris Noa dobila bratca ali sestrico, ali bo ostala edinka?

Paris Noa zelo uživa v družbi otrok, tako da enkrat tedensko pri nas doma prirejamo 'igrarije', družabna srečanja za otroke, na katerih je trenutno največja atrakcija Dolgouhčev konj-gugalnik, ki rezgeta in spušča druge zvoke, lahko pa ga tudi češejo ... skratka, otroci ga obožujejo. Sicer pa plešemo, kuhamo, pečemo, imamo prave male orkestre in Paris Noa pri tem nadvse uživa skupaj z nama, saj opažava, da je z več otroki lažje kot samo z enim. Starejši so veseli, da so za zgled mlajšim, mlajši pa vpijajo vse kot gobe od starejših.

Seveda morajo biti pri tem starši navzoči. Odkar sem mama, poznam kar nekaj velikih družin, s petimi, sedmimi otroki, in Paris Noa zelo uživa, kadar je z njimi, mene pa fascinirajo. Vendar če želiš biti odgovoren starš in se toliko daješ v vse kot jaz, je tudi starševstvo zelo zahtevno in izčrpavajoče, na preizkušnjo pa postavlja tudi partnerski odnos, tako da nisem prepričana, ali se bova z možem odločila še za kakšnega otroka. Naučila pa sem se, da nikoli ne rečeš nikoli. (smeh)

Story: Koliko lahko računate na podporo moža Igorja pri vzgoji?

Ker sem bila od nekdaj samostojna in neodvisna, neenakopravnosti in podrejanja zavoljo zastarelih družbenih pričakovanj pa ne prenašam, je tudi najino udejstvovanje pri vzgoji Paris Noe dokaj enakomerno razdeljeno. Če oba delava in prispevava k družinskemu proračunu približno enako, ne vem, zakaj bi se po splošnem prepričanju morala mati bolj ukvarjati z gospodinjstvom in z vzgojo otrok kot oče. Tako je bilo pred 100 leti, zdaj pa je nov čas, in če bomo vzgajali otroke in jim dajali takšen partnerski zgled kot pred 100 leti, naši otroci ne bodo odrasli v ljudi, ki jih svet nujno potrebuje za pozitivne in velike spremembe.

Story: Veliko otrok je prvo leto bolnih. Kako je bilo s Paris Noo?

Paris Noa ne hodi v vrtec. Vzgajava jo po načelih pedagogike Montessori. Čim več aktivnega časa poskušava z njo preživeti midva z možem, nekaj ga preživi z varuško, ki se ji lahko v popolnosti posveti in ji preda čim več svojega znanja, dvakrat tedensko pa gre v skupino petih otrok z enkratno vzgojiteljico, ki je nadvse kreativna in še glasbeno podkovana. Tega v vrtcu s 14 otroki in več ne moreš zagotoviti otroku, pa še prehladom in drugim boleznim se tako izognemo.Story: Kakšne cilje ste si zadali za novo leto?

Najprej izvedbo tako težko pričakovanega ponovoletnega druženja v mojem salonu na Rimski 5 v okviru predstavitve nove kolekcije in združitve s še eno blagovno znamko. Nato nekaj novih sodelovanj in nadaljevanje bloga www.majaexplorer.com ter širitev kolekcije. Predvsem pa si želim, da bi bila hčerki dober zgled, da bi bila srečna in ljubljena, kar si verjetno po tihem ali na glas želi vsak. (nasmeh)

Story: Ste med tistimi, ki ob koncu leta naredijo seznam želja?

Ne samo konec leta, čez celo leto si delam seznam želja in ga nato tudi uresničujem. (smeh) Pri tem si že vse življenje pomagam s posebno tehniko uresničevanja želja, ki je sedaj dosegljiva tudi vsem tistim, ki si upajo sanjati in želijo svoje sanje tudi uresničiti. Moja knjiga, akcijski dnevnik Make things happen je pomagala že številnim do uresničenja njihovih želja. Naroči se lahko prek našega maila ali pa se kupi v našem butiku v Ljubljani.

Majina kolekcija: Letošnje modne smernice

“V letu 2019 bodo v poročni kolekciji še vedno prevladovali nežne čipke, svileni materiali in nekoliko več bleščic ter modnega perja. V poslovni in večerni kolekciji MajaFermefashion bo poleg večne elegance nekaj več drznosti v aplikejih in zlati barvi, ki se bo kazala tudi v naših unikatnih pasovih in usnjenih torbicah. Znova pa bodo lansirani puloverji MajaFermefashion, ki vedno prehitro poidejo in se jih že zelo veselim, (smeh)” pove Maja.

Bogata 20-letna kariera: Zaupa ji veliko znanih Slovenk

Story: Katere znane Slovenke vam zaupajo pri modnih kosih in katere ste v zadnjem času razveselili s svojimi kreacijami?

Oblačila iz posameznih kolekcij MajaFermefashion imajo številne uspešne poslovne dame, kot so Nevenka Črešnar Pergar, Ljuba Zupančič Čokert, Jerca Legan Cvikl … Prav tako so moja oblačila v moji več kot 20-letni karieri nosili številni medijski obrazi v Sloveniji, kot so vrhunska plesalka Nika Kljun, operna pevka Nataša Zupan, baletka Ana Klašnja, pianistka Ana Šinkovec, pevka Saška Lendero, Natalija Verboten in Helena Blagne, zmagovalka Biggest loser Slovenija Indira Ekič, igralka Viktorija Emeršič in še in še bi lahko naštevala. Vendar mi še vedno največ pomeni, kadar so stranke, znane ali neznane, zadovoljne in se rade vračajo v moj butik na Rimski 5 v Ljubljani.

Story: Kako dolgo traja od ideje do realizacije obleke?

Odvisno od zahtevnosti obleke, lahko tri dni ali ves mesec in več.Story: Ustvarjate tudi čudovite poročne obleke. Koliko časa prej vas mora nevesta obiskati, da dobi svojo obleko?

Priporočljivo je vsaj tri mesece prej, čeprav smo že naredili poročno obleko tudi v tednu dni, vendar je takrat dražja za 20 odstotkov.

Story: Slišim, da imate veliko tujih strank, ki prihajajo iz Moskve, z Dunaja …

Pravijo, da se dober glas sliši v deveto vas. (smeh) Nimamo ravno veliko tujih strank, še vedno je več Slovenk, vendar ja, vedno več je tudi strank iz tujine, ki so slišale, da delamo zelo dobro, lepe poročne obleke po ugodnih cenah.

Story: Ob poročnih oblekah pa najdejo nekaj zase tudi maturantke. Kako je s temi oblekami? Kakšen stil bo letos najbolj iskan?

Res je, ustvarjamo tudi dolge in kratke obleke za tiste maturantke, ki želijo na svojem maturantskem plesu pustiti pečat. Stil prilagodimo postavi, željam in aktualnim modnim smernicam, pri čemer je unikatnost bistvena.

Majin nasvet: Kaj morate nujno imeti v svoji garderobni omari

Story: Kakšen modni stil je ljub vam?

Najraje imam večne elegantne kose, ki izžarevajo ženstvenost in tisto neustavljivo privlačnost s kančkom drznosti in sodobnega pridiha.

Story: Kakšni modni kosi so tisti, ki morajo biti v omari vsake ženske? Kaj bi priporočili ženskam?

Vsekakor vsaj eno koktajl obleko za vsak letni čas, ki je pisana na postavo vsake posameznice. Potem je tukaj poslovni kostim, ki mora biti odlično krojen in iz vrhunskih materialov. Ter dolga večerna obleka. Vsaka ženska si mora privoščiti biti vsaj enkrat v življenju kraljica večera in to je lahko takrat, ko obleče pravo večerno toaleto, pa četudi za romantično večerjo v dvoje.Story: Kaj pa modni dodatki?

Modni dodatki so bistveni pri oblikovanju dobrega osebnega stila, pa še zabavni so. Z njimi se lahko igramo in svojo garderobo hitro osvežimo ter ji damo čisto drug pridih.

Story: Kako pa je z materiali? Katere največ uporabljate pri ustvarjanju modnih kosov? V katerih se vi najbolje počutite?

Odkar sem začela, in tega je že dobrih 20 let, je zame kakovost najpomembnejša. Izbiram le naravne kakovostne materiale, v katerih koža diha, mi pa se počutimo v takšnih oblačilih prijetno in udobno. Svila je izredno zahteven material in večina se ji izogiba, ker zahteva izredno natančnost in precej znanja za izdelavo, vendar je kljub temu še vedno moj najljubši material, poleg francoske čipke in aplikejev.

Besedilo: MIMA // Fotografije: Enja Brelih

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story01/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 01/2019

Story 01/2019, od 03. 01. 2019

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri