Maja Keuc - Amaya: Korona me je pripeljala domov

Maja Keuc - Amaya: Korona me je pripeljala domov (foto: Foto: Jakuš Katja) Foto: Jakuš Katja
Vir: Story
20. 2. 2021

S povsem svežo skladbo Goodbye je priljubljena pevka Maja Keuc Amaya stopila v leto 2021. Polna novih odločitev in elana po vrnitvi iz Švedske.

Ko se je Maja Keuc v prvem valu pandemije iz Švedske vrnila v domovino, si ni predstavljala, da bo doma preživela skoraj leto dni, hkrati pa je pandemija večino glasbenikov postavila pred res velike izzive. Po eni strani se je v tem času pojavilo več možnosti za delo s tujino prek spleta, po drugi pa je bilo koncertov precej manj. Pesem z naslovom Goodbye je nastala že po koncu njene dolgoletne zveze z nekdanjim zaročencem Jonahom, a je Amaya ni mogla izdati, dokler ni čutila, da je razhod resnično dokončen, kar je trajalo skoraj tri leta.

Leto 2020 je za marsikoga pomenilo leto globljega vpogleda vase in tudi ona je spoznala, da je čas, da nekatere stvari pusti za seboj. "V zadnjih dveh letih sem šla skozi precejšnjo osebno transformacijo, ki pa ne bi bila mogoča, če ne bi poskušala biti brutalno iskrena sama s sabo. Zato je tudi glasba, ki je nastala v tem obdobju, na neki način nekompromisna. Ko sem pisala te pesmi, nisem hotela razmišljati, ali bo to hit, ali se bo vrtelo na radiu, ali spada v ta žanr Hotela sem samo izraziti točno tako, kot sem čutila – melodično, lirično in zvokovno. Morala sem se spet povezati sama s sabo."

Maja Keuc

"Pripravljam že novi singel z videospotom in naslovom Sleep Alone, ki je po mojem mnenju eden izmed mojih najljubših pesmi do zdaj. Je ena od tistih pesmi, ki se ji je uspelo dotakniti različnih ljudi, ne glede na to, kakšen žanr poslušajo. Letos sem se odločila, da ne bom več pretirano premišljevala, ampak bom samo začela izdajati pesmi, ki sem jih vse od razhoda z bivšim partnerjem ustvarila, ker jih preprosto moram dati od sebe in iti dalje," pravi Maja in dodaja, da pač v življenju ne dobimo vedno čistih zaključ­kov, včasih se moramo za to preprosto odločiti. Nas pa je seveda tudi zanimalo, ali je v njenem življenju kdo, ki je ogrel njeno srce. Kar nekaj let je bila namreč v resni zvezi s švedskim glasbenikom, a se ni izšlo.

"Trenutno nimam nobene simpatije, ker mi zmenke precej otežuje korona, mislim pa, da se letos za to možnost šele prvič zares odpiram. Me je pa korona pripeljala domov, in čeprav sem mislila, da bo vsega tega hitro konec in se bom vrnila na sever, se je to obdobje raztegnilo v leto dni in v tem času sem ugotovila, koliko bolje se v resnici počutim in koliko mi pomenijo domačnost, družina in tisti prijatelji, ki jih imam že dolga leta."

Poleg tega, pravi Maja, so se pokazale imenit­ne priložnosti za glasbena sodelovanja prek interneta. "Mislim, da če ne bi bilo pandemije, ne bi imela možnosti priti v stik in sodelovati z ljudmi, ki jih že leta občudujem prek luže. Ko pomislim nazaj, je bilo zame leto 2020 precej revolucionarno v zelo dobrem smislu, tako da se ne glede na to, da že reeees pogrešam koncerte v živo, prosto gibanje in druženje, leta 2021 precej veselim."

Večina njenega dela se še zmeraj odvija v tujini, a se ji zdaj zamisli porajajo doma. "Očitno si moja duša želi družino ustvariti doma. No, nekako bom najbrž vedno malo razpeta med tujino in domom, in čeprav to pomeni zelo veliko organizacije in dela, sem v bistvu hvaležna za to možnost, ki me ves čas sili iz cone udobja in daje mojemu potencialu možnosti in krila. Hkrati pa vidim veliko možnosti tudi na domačih tleh. Ne samo kot solo glasbenica, ampak tudi kot pedagoginja ter avtorica," razmišlja Maja in dodaja, da jo v življenju poleg glasbe podžiga tudi to, da nekomu pomaga odkrivati svoj polni potencial.

"Sama dobro vem, kakšno zadovoljstvo in moč ti da to, ko ti s trudom in predanostjo uspe nekaj, v kar pred časom nikakor nisi mogel verjeti ali pa si bil prepričan, da ni zate.” Veliko ljudi mi sprašuje, ali petje tudi poučujem, a do zdaj za to žal nisem imela dovolj časa, bi pa v tem zagotovo zelo uživala. Počasi se trudim ustvariti tak urnik, da bo to v bližnji prihod­nosti možno."

Napisala: Sandra Bratuša/Foto: Jakuš Katja

Nova Story že v prodaji

Story