Maja Keuc: Prestavljena poroka!

16. 11. 2016 | Vir: Lea
Deli

Odlična glasbenica Maja Keuc, ki že nekaj časa živi na Švedskem, se je že dodobra navadila na novo okolje in sprejela izzive, ki ji jih je dalo življenje. Skupaj s partnerjem Jonahom Nilssonom iz skupine Dirty Loops sta se v začetku tega leta zaročila, a poroka je za zdaj prestavljena. Razlog so številne prelomnice, ki ju čakajo.

Štajerka Maja Keuc, ki smo jo spoznali v prvi sezoni šova Slovenija ima talent, se je že pred dvema letoma preselila v tujino. Sprva je njen drugi dom postala Norveška, zdaj pa že nekaj časa živi in dela na Švedskem. Ljubezen, študij in glasba so jo odpeljali daleč stran od doma, kjer po novem sledi svojim sanjam in ciljem.

"Življenje na Švedskem je precej drugače, kot je bilo moje začetno življenje v Rotterdamu. Ker je to pristaniško mesto in za moj občutek malenkost preveč industrijsko, se v njem nikoli nisem počutila domače. Se pa zato zelo dobro počutim v Stockholmu, ki je res čudovit, in tukaj me grejeta tudi ljubezen ter delo," prizna Maja.

"Všeč mi je, da je mesto polno majhnih prijetnih lokalov, obdano je z morjem, Švedi se mi zdijo izjemno prijazni, čeprav si moraš njihovo zaupanje kar priboriti. Glasbena industrija je v razcvetu. Toliko izjemnih talentov in toliko kakovosti. Švedska je tretji največji izvoznik glasbe na svetu."

Maja je že več kot tri leta v zvezi z glasbenikom Jonahom Nilssonom iz skupine Dirty Loops.

"Najin dan poteka tako: zjutraj vstaneva in si res vzameva čas za zajtrk, se pogovarjava, pogledava kakšno serijo, nato se odpraviva v telovadnico in potem se začnejo obveznosti. Ta ritual obožujem, saj mi da energijo za ves dan. Nadaljujem s šolskimi obveznostmi ali pa se napotim v studio, kjer pišem svojo novo glasbo. Ob večerih me čakajo še kakšne vaje ali projekti."

Zaroka

Maja in Jonah sta se na začetku leta zaročila v Španiji.

"Bila sva v res lepem resortu na prvih skupnih počitnicah po skoraj štirih letih, ker je končno napočil čas, da sva si to oba lahko privoščila. Zadnji dan me je zvečer odpeljal na streho hotela, bila sva pod zvezdami in imela pogled na gore in morje. No, potem si lahko predstavljate, kaj se je zgodilo! (smeh) Ko sva šla nazaj na večerjo, naju je v dvigalu pričakala najina sobarica, ki se je režala do ušes in trepljala Jonaha po rami ter govorila v španščini, verjetno nekaj veselega," se spominja Maja.

"Glede tega nisem imela nobenih pričakovanj ali slik v glavi. Rekla sem si, bo, ko bo, in kjerkoli bo, moj Jonah je za vedno moj ne glede na karkoli. Poroka pa je mogoče en poseben mejnik. Ključ do dobrega zakona ali na splošno partnerske zveze so zame dobra komunikacija, veliko komunikacije, iskrenost, poslušnost, sprejemanje drug drugega in skupno razvijanje. Odkar sem spoznala Jonaha, se mi zdi, da sem postala tudi boljša oseba, in to mi veliko pomeni," doda Maja.

Še nekaj časa

Mlademu parčku pa se s poroko nikamor ne mudi. Sicer naj bi se po starih šegah zaročenci poročili v letu dni od zaroke. Ampak burno življenje jima ponuja še druge izzive, ki jih morata izpeljati pred poroko.

"Dejansko bova morala s poroko še malce počakati, ker morava videti, kako bo prihodnje leto. Verjetno se bova tudi selila, kar pa je v Stockholmu noro drago, in tudi težko je najti stanovanje zaradi prenaseljenosti, tako da sva v središču številnih prelomnic v življenju," razlaga Maja. In res. Pred kratkim je Maja recimo doživela dogodivščino v središču New Yorka, kamor je odpotovala.

"V New Yorku sem imela nastop za privaten dogodek – bilo je pa res enkratno. Zaljubila sem se v to mesto. Res je veličastno in zagotovo mesto, ki nikoli ne spi. Ne znam si predstavljati, da bi tam živela, ker bi me ta tempo in gneča verjetno začela utrujati, se pa ne bi branila tam preživeti nekaj dni na leto. Ogledala sem si veliko znamenitosti. Zaljubila sem se v Central Park, sploh ker je ravno jesenski čas izjemen in so drevesa barv mavrice. Bilo je tudi neverjetno toplo, 28 stopinj Celzija prvi dan! To mesto ti res lahko da toliko navdiha, po drugi strani pa ti pokaže, da tamkajšnje življenje ni preprosto. Vsaj kar se tiče življenjskega standarda, saj se mi zdi, da moraš imeti kar nekaj denarja, da tam preživiš. Dejstvo pa je, da se bom zagotovo še vrnila!"

Maja zdaj po diplomi precej potuje in piše glasbo za azijski trg.

"Azija je prava meka za glasbeno industrijo in ljudje tam še vedno na veliko kupujejo plošče. Ta trg mi je všeč, ker je odprt za veliko različnih žanrov glasbe (džez je na primer skoraj mainstream), ljudje so izjemno spoštljivi in prijazni."

Prav zaradi tega Maja dvakrat na leto odpotuje v Seul.

"Tam s švedsko ekipo sodelujemo neposredno z njihovimi izvajalci in pisci glasbe. Hkrati sem končala svoj prvi mini album ali EP, ki je trenutno v fazi miksanja/masteriziranja. Zelo se veselim, da bo končno ugledal luč sveta. Veliko stvari je še v povojih in res me zanima, kaj se bo iz tega izcimilo. Trenutno sem res še v nekakšnem prelomnem obdobju. Na Stockholm sem se zdaj resnično navadila in res imam občutek, da sem našla svojo oazo miru, kreativnosti in priložnosti. Vsak dan se naučim nekaj novega in hvaležna sem za vse, kar me obdaja!" prizna Maja.