Maja Keuc: “To je moj bodoči mož”

Maja se je pred tremi leti odločila, da bo začela novo pot. Iz Nizozemske se je preselila na Švedsko k svojemu fantu.  (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
24. 1. 2016

Pevka in glasbenica Maja Keuc je pred tremi leti spakirala kovčke in se preselila na Nizozemsko. Gnala jo je predvsem želja po ustvarjanju in grajenju glasbene kariere, zato si je izbrala šolanje v tujini. A usoda je poskrbela, da se je njena pot močno zasukala.

Po treh letih aktivnega glasbenega ustvarjanja v Sloveniji, kjer smo Majo lahko srečevali na vsakem koraku, se je s selitvijo v tujino nekoliko oddahnila. Maja je namreč v trenutku nastopa v šovu Slovenija ima talent prevzela glasbeno sceno in dobesedno čez noč postala prepoznaven obraz. Razdajala se je na vse konce in kraje, a na koncu spoznala, da je to ni izpopolnjevalo tako, kot si je želela.

"S selitvijo v tujino je prišlo obdobje, ko sem končno imela čas vse premleti. Postavljena sem bila v čisto novo, po vrhu še šolsko okolje, kjer nisem poznala prav nikogar in nihče mene. To mi je dobro delo, ker sem se malce odpočila in se začela ukvarjati s sabo. V Sloveniji sem zaradi majhnega trga in temu primernih možnostih po treh letih začutila, da se ne morem več razvijati in da za glasbo, ki si jo želim v resnici ustvarjati, sploh ni trga, in to me je delalo malce depresivno. Bila sem radovedna, kaj za vraga se skriva čez mejo. Sem pa zelo vesela, da ta moj odmik ni pomenil čistega odmika. Še vedno se kar pogosto vračam in nastopam s svojim triom, big bandi, orkestrom. Ta scena mi zelo ustreza in si vsekakor želim še kaj ustvariti tudi v Sloveniji, le z malo manj intenzivno frekvenco kot pred leti."

Potrebovala je nekaj drugega

Maja je priznala, da ji je takrat, v času naskoka na slovensko glasbeno sceno, manjkalo nekakšnega širnega znanja, čeprav je bila daleč pred svojimi glasbenimi kolegi. Pričakovanja drugih so bila še večja kot njena. "Nenadoma si prepoznaven, vsak ima o tebi neko sliko in pričakovanja do tebe, ti pa sploh ne veš, kaj si želiš. V Sloveniji tudi nimamo nekih založb, ki bi mlade talente podprle in jih usmerjale, tako da si prepuščen samemu sebi in 'pirajam', ki se želijo na tvoj račun okoristiti. Po izstrelu sem poskušala čim bolje krmariti v tem morju, ki ga kar ni bilo konec, a sem se začela počutiti vse slabše in kmalu sem zelo močno začutila, da moja duša potrebuje, da se ji prisluhne in da se oddahne."

Delo in ljubezen

Delo na Švedskem ji je odprlo nove priložnosti. Povezala se je z založniško hišo Scandinavian songs, za katero je napisala kar nekaj odličnih pesmi. "Tu in tam še pišem komade za druge, a mi zaradi šole in svojih projektov največkrat zmanjka časa. Morala sem se odločiti, čemu bom dala prioriteto. V njihovo sodelovanje sem zajadrala tako, da sem se z Jonahom udeležila enega studio sessiona s producentko Mario Marcus (s katero sem napisala svoj komad Close to you) in kitaristom Andreasom Obergom. Maria je nato predvajala instrumentalno glasbeno podlago kot iztočnico za komad in takoj sem si začela nekaj prepevati. V istem dnevu smo komad napisali in posneli, jaz pa sem dobila ponudbo za sodelovanje z izdajateljem. Rada pišem tudi za druge, saj s tem lahko potešim potrebe po različnih možnostih izražanja in se poskušam postaviti v njihovo glavo in srce ter jih čim bolje razumeti. To me velikokrat navdihne tudi pri lastnih projektih," prizna.

Maja je ob delu tudi našla svojo ljubezen. Že več kot tri leta je v zvezi z glasbenikom Jonahom Nilssonom iz skupine Dirty Loops. Njuna zgodba je zanimiva zato, ker je bila prav Maja tista, ki ga je poiskala in naredila prvi korak. "Videla sem ga, zapičila sem se in si rekla, to je moj bodoči mož. Jaz grem gor ponj. (smeh) In potem sem ga začarala s svojo balkansko dušo (v bistvu verjetno bolj prestrašila in potem tako in tako ni imel izbire) in čez dva meseca je prišel k meni v Slovenijo. Da je moja sorodna duša, sem vedela že po prvem skupnem srečanju. Prijateljici, ki je bila takrat z mano, sem rekla, da bom zanj prepotovala cel svet, in čeprav sva se takrat temu smejali, se je to pozneje res zgodilo."

Značke: Maja Keuc