Maja Martinec: Doma ima mini živalski vrt

Maja ima doma okrasnega zajca novozelandca. (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
16. 1. 2016

Prekmurka Maja Martinec, ki smo jo lahko spremljali v šovu Kmetija: Nov začetek ima doma pravi mali živalski vrt. Ljubiteljica živali je dom dala pujsku, mucam, dvema kužkoma, želvicam, hrčkom in zajčkom.

Družbo ji dela tudi psička Žuža.
Tukaj je še hrček z imenom Čunika.
Maja ima tudi štiri želve. Dve kopenski in dve vodni.
Maja v družbi desetletnega Murija.

Maja je pujska domov pripeljala letos poleti in ga poimenovala Željudin.

"Skotil se je na Nikovi kmetiji, kjer bi zaradi slabega zdravstvenega stanja skoraj umrl, zato sem kar nekaj časa vztrajala, da mi ga je sploh bil pripravljen podariti. Več kot teden dni smo se trudili, da bi mu dali možnost za življenje, ga hranili po otroški steklenički, mu vsak dan dajali zdravila, ga segrevali pod lučmi. Ko je končno postal radoživ, energičen in se je že sam prehranjeval, pa se po nekaj tednih kar nenadoma ni mogel več postaviti na tačke, kar je pomenilo njegovo slovo," se spominja Maja. A pri njej imajo dom še druge živali. Med njimi kar štiri muce.

"Štiri zavržene mlade mucke sem pred dvema letoma po naključju našla na podstrešju in jim po ulici iskala lastnike, da bi jih vrnila. Ker očitno niso pripadali nikomur, sem jim doma naredila toplo zavetje, kjer so spali. Vsak dan so dobivali mleko, vodo in hrano. Zdaj, ko so odrasli, pa jim iščemo nove domove. Pri nas doma imamo tudi kužka. Velikega črnega mešančka, ki sliši na ime Muri. Pravzaprav ni moj pes, a pri nas živi približno devet do deset mesecev na leto. Je babičin in dedkov, a ga na žalost ne moreta imeti pri sebi, zato z njima na vikendu živi le poleti. Star je 10 let, k njima pa se je zatekel kot mladič, ki so ga lastniki zavrgli, in že takrat smo ga vzljubili, kot da bi bil naš."

Psi in želve

Drugi kužek, ki je našel dom pri Maji, pa je Žuža. "Pritlikavega srninega pinča sem k hiši prinesla pred letom dni in zaradi ljubkega videza je psička dobila temu primerno ime: Žuža. Enako pasmo smo imeli doma že prej, in ker so ti ljubljenčki zelo človekoljubni in pozitivni, smo bili veseli še enega. Naša Žuža je kot še en otrok v družini, je kot družinski član, ki vsepovsod hodi z nami. Je zelo razvajena in otročja nagajivka, ki nam iz dneva v dan izkazuje ljubezen. Živi v hiši, spi na postelji in s kavča radovedno gleda tudi televizijo. Dobro se razume z drugimi hišnimi ljubljenčki. Doma imamo namreč še dve petletni vodni želvi, ki sem ju dobila lani, ko so ju lastniki hoteli zavreči. Sta Špela in Žužika, živita v akvariju, vsaj enkrat na teden pa se radoživo sprehajata tudi po hiši, medtem ko je njuno bivališče na čiščenju. Radi se stisneta tudi h kopenskima želvama, ki sem ju dobila letos. Sta še čisto majčkeni, ime jima je Theodor in Tanja, živita pa zunaj v prilagojeni ogradi, hranita se z zelenjavo in rastlinjem, čez zimo pa hibernirata."

Zajec in hrčki

Kljub obsežnemu naboru hišnih ljubljenčkov in kar precejšnji odgovornosti se z njimi Majin seznam živali še ne konča. "Že kakšnega pol leta imam namreč močno željo, da bi imela doma kravo, zato že pripravljamo življenjski prostor zanjo, saj jo imamo namen zares kupiti. Čeprav živali zahtevajo veliko časa, da se z njimi ukvarjaš, da jih hraniš, učiš in oskrbuješ, ti ni težko, če to delaš s srcem in ljubeznijo, zato se sama ne bi branila dodatnega ljubljenčka." Zdaj skrbi še za zajčka Gingerja. "Ginger je star eno leto, je rdeč novozelandec, torej je okrasni zajec, ki ima značaj majhnega otroka. Zelo rad teče in se igra s psičko Žužo, vendar po določenem času druženja jasno kaže, da potrebuje svoj mir. Ni plašen, pusti se božati, nositi v naročju in hraniš ga lahko iz roke. Ima veliko kletko, kjer preživlja dneve, najsrečnejši pa je ob večerih, ko dobi hrano, saj je pravi jedec. (smeh) Potem pa je tukaj še beli hrček Čunika, star dobri dve leti. Družbo mu dela kar precej večja Lili, ki se mu je v kletki pridružila pred nekaj meseci, saj lastniki niso imeli več časa za njo. Oba sta zelo norčava, energična, prijazna in divja hrčka, ki nikoli ne mirujeta. Najbolj glasna sta ponoči, tako da znata včasih biti pravi trn v peti. Najbolj pri srcu so mi že od nekdaj psi. Sicer bi zelo rada imela še kenguruja, koalo, opico ali geparda, saj obožujem eksotične živali."

Značke: Maja Martinec