Maja Matevžič: Prve fotografije male Nike!

Vir: Story
4. 7. 2009

Ko je leta 2006 končala profesionalno športno pot in leto pozneje ustanovila teniško šolo, se je ta želja še okrepila. Sredi junija pa se ji je uresničila, saj sta z dolgoletnim partnerjem Anžetom postala ponosna starša male Nike.

Ko je leta 2006 končala profesionalno športno pot in leto pozneje ustanovila teniško šolo, se je ta želja še okrepila. Sredi junija pa se ji je uresničila, saj sta z dolgoletnim partnerjem Anžetom postala ponosna starša male Nike.

Nika je njun prvi otrok, a imata z njimi že kar nekaj izkušenj, saj ima Anže iz prejšnje zveze že sina Jašo. Ker sta v Majino življenje vstopila, ko je bil Jaša star dve leti, je določene skrivnosti odraščanja že spoznala, prav tako pa ji tudi plenice niso tuje, le da so zdaj nekolike manjše.

‘’Prek Jaše sva se z Anžetom veliko naučila o pravilni vzgoji, tako da sva pri Niki že kar izkušena,’’ se pohvali Maja in doda, da je zdaj še lepše in skupaj resnično uživajo. Kot novopečena starša se počutita odlično, po prvih dnevih spoznavanja so že vzpostavili ustaljen ritem, sprehodi so vse daljši, prav tako pa tudi spanec.

Ker so zdaj dnevi več ali manj posvečeni mali Niki, jima na trenutke zmanjka časa za stvari, ki sta jih počela pred porodom, vendar sta nad novim družinskim članom navdušena. Z veseljem opazujeta, kako Jaša skrbi za mlajšo sestrico, ki se je rodila na isti dan kot on, zato je bilo v porodniški sobi veselje toliko večje.

‘’Ker imam sama rojstni dan le dan prej, bo junija v družini Matevžič - Bašelj čas za zabavo,’’ pove Maja, ki je večino poroda preživela z zaprtimi očmi in se prebijala skozi bolečino, ki je bila na koncu poplačana. Seveda ji je ob strani vseskozi stal Anže in ji pomagal s hladnimi obkladki, ko pa je babica Marinka dala zeleno luč, je ponosni očka prerezal še popkovino.

Tako je po dobrih devetih urah dva dni pred rokom v ljubljanski porodnišnici na svet prijokala 50 cm velika in 3135 gramov težka deklica, ki sta ji po Anžetovem ‘lobiranju’ dala ime Nika. ‘’Za zdaj je najbolj podobna sebi. Tako je še majhna, da kakšnih izrazitih potez še ni opaziti. Morda ima le Anžetove ustnice.’’

Čeprav je bil porod boleča izkušnja, Majo na celotno nosečnost vežejo le lepi spomini, treningov v teniški šoli se je udeleževala do sedmega meseca, največ težav pa je imela le v zadnjem mesecu, ko je trebuh postajal vedno težji. Ker je bila vedno bolj vitka, se je med nosečnostjo zredila le za 12 kilogramov, ki pa jih je večinoma že izgubila, tako da je ena izmed tistih srečnic, ki se jim z odvečnimi kilogrami po porodu ni treba obremenjevati.

Otroško sobo sta opremila že med nosečnostjo, bolj resno pa sta začela v sedmem mesecu, saj sta sprva mislila, da bo fantek, a so jima šele v šestem mesecu potrdili, da bosta dobila deklico. ‘’Najprej so na vrsto prišli posteljica, previjalna mizica, voziček, okrasila sva sobo in oprala vsa oblačila. Igrač še nisva kupila veliko, po učni uri z Jašo bova namreč pri takšnih nakupih zelo selektivna, saj imajo otroci vsega preveč, tako da ob darilih sploh ne začutijo več iskrenega veselja.’’

Zaenkrat s samo nego še nista imela težav, saj je na začetku pomembno le previjanje, kopanje pa še ni prišlo na vrsto in verjameta, da bo zagotovo novo doživetje. Edini izziv je za njiju samo ravnanje z dojenčkom, saj se nenehno sprašujeta, ali ga pravilno držita, dvigujeta in dovolj podpirata glavico. ‘’Predvsem si želiva, da bi se lepo razvijala, da bi prve mesece preživela čim bolj mirno in se navadila na nov svet.’’

Nika ne bo razvajena

Ker hčerke po navadi veljajo za ‘očkove punčke’, smo Anžeta vprašali, ali bo tudi on Niko razvajal do onemoglosti, vendar je bil njegov odgovor presenetljivo zrel in racionalen.

‘’Če bi tokrat prvič postal oče, bi verjetno na to vprašanje odgovoril pritrdilno. Sem namreč bolj mile sorte, zato mi je bilo pri Jaši sprva kar težko vzpostaviti red in disciplino. A kmalu spoznaš, da to ni odnos dveh prijateljev, temveč odnos očeta in sina. Iskal sem torej pravo mero med popustljivostjo in strogostjo ter mislim, da sem jo našel.  Zdaj bo podobno. Otroci potrebujejo meje, doslednost v ravnanju, ves čas te preizkušajo, od tebe pa je odvisno, ali boš s pravimi prijemi poskrbel za njihovo varnost ter posledično za zadovoljstvo in spoštovanje.’’

Anja Kontrec

Nova Story že v prodaji

Story