Maja Štamol Droljc navdušila v Washingtonu

Maja in njen mož Stane sta si vzela tudi nekaj časa za ogled prestolnice. (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
Vir: Lady
11. 4. 2019

Na prestižnem ameriškem dogodku Fashion Night Ignites, ki je povezal modo in diplomacijo, so si izbrani gostje ogledali modne kreacije Maje Štamol Droljc ter okušali edinstveno slovensko vino. 

O dogajanju je s presežniki pisal celo Washington Post, za uspešno izpeljan dogodek pa je veliko zaslužna žena slovenskega veleposlanika RS v Združenih državah Amerike Ljiljana Vidovič, ki je kot soorganizatorka poskrbela za nepozaben glamurozen večer.

“Washington je čudovit! Včeraj je bil dan za počitek, urejanje zmede v glavi, umirjanje čustev po zares prelepem večeru v Perry Belmont House. Dobiti priložnost za predstavitev svojega dela v Washingtonu tako veličastnim ljudem, pa vendar tako zelo dostopnim in prijaznim, je enkratna priložnost v življenju in karieri. Tega sem se zavedala že ob prvem klicu gospe Vidovič, žene našega veleposlanika, g. Stanislava Vidoviča. Hvala!” je svoje občutke o obisku strnila slovenska modna oblikovalka, ki se je ob tem zahvalila še vsem sodelujočim pri projektu in seveda svoji družini, ki je med njeno odsotnostjo prevzela odgovornost za domače obveznosti, tudi varstvo in skrb za hčerkici Žani in Dilsi.

Maja pa ni bila edina slovenska gostja na prestižnem dogodku. Udeležil se ga je tudi mladi inovativni kmet Matic Vizjak, ki je svoje vino z blago noto čilija Chilli Wine postregel kar v ohlajenih keramičnih žličkah. “Da prebudiš občutke in poskusiš nekaj popolnoma novega, ne potrebuješ več kot žličko eliksirja, ki te začara s poezijo vinskih cvetic,” pojasnjuje Matic, ki je v sodelovanju z vinogradništvom Kolar posebej za ta dogodek v najelitnejšem delu ameriške prestolnice pripravil ekskluzivno mešanico vina. Ker imajo Američani radi bolj sladke okuse, so zanje pripravili edicijo rozeja, čilija in gozdnih jagod. Poželi so navdušenje, saj so se petični gostje, ki so v svojem življenju poskusili že številne gurmanske vrhunce, strinjali, da česa takega še niso doživeli in okusili.

V zadnjem trenutku

Promocija slovenskih dobrot je bila čez lužo torej uspešna, slovenski kmet pa upa tudi na nove poslovne priložnosti. “Kar dve leti sem iskal uradnega distributerja za ameriški trg, mesec dni pred dogodkom, ko se mi tudi sanjalo ni, kaj me čaka konec marca v Washingtonu, pa sva se srečala z Michaelom Kaplanom, ki je iskal dobra slovenska vina. Hitro sva združila moči in zorganizirala vse potrebno, paket vin pa je zaradi strogih carinskih omejitev v Ameriko prispel en dan pred samim dogodkom, pol ure pred zaprtjem prevzemnega mesta. Nekaj steklenic je bilo celo razbitih, ampak ekipa je bila vesela, da je paket prejela pravočasno. Dali smo vse od sebe, slovenska ambasada je bila v veliko podporo, veleposlanik RS v Združenih državah Amerike, mag. Stanislav Vidovič, in njegova žena, Ljiljana Vidovič, pa sta poskrbela za izjemno gostoljubje,” pravi Matic.

Ambasadorjeva soproga je bila ena izmed glavnih organizatork večera. “Izjemna izkušnja, s katero sem se naučil ogromno in spoznal številne ljudi, mi bo za vedno ostala v spominu. Nikoli ne bom pozabil, da sem slovensko vino ponudil Midori Amae, ki se jo lahko spomnimo kot favoritinjo šova DCW50 America's Next Top Model. Ali pa, kako sem klepetal in nazdravil s prijetnim prijaznim gospodom, za katerega sem pozneje izvedel, da je lastnik prestižne lokacije, pol milijarde vrednega objekta Perry Belmont House, kjer je potekal dogodek. Objekt je bil od leta 1910 tokrat drugič odprt za javnost in štejem si v veliko čast, da sta me naš veleposlanik in njegova soproga povabila v elitno družbo, kjer sem slovensko vino lahko postregel eminentnim gostom iz sveta filma, televizije, politike, estrade in mode,” svojo izkušnjo povzema mladi Slovenec.

Besedilo: A. P. K. // Fotografije: Jernej Škorja, osebni arhiv

Priporočamo