Maja Štamol: “Lepo je deliti srečo”

Maja Štamol in Žani (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
2. 12. 2011

Modna oblikovalka Maja Štamol je z možem Stanetom ustanovila ustanovo Toka toka Žani, prek katere želijo pomagati spodbujati izobraževanje v Gvineji Bissauu. Za revijo Story je spregovorila o razlogih za posvojitev deklice iz Afrike, negativnih komentarjih, ki so sledili, in dobrodelni ustanovi.

Story: Na Žanin drugi rojstni dan ste pri notarju z možem Stanetom in preostalimi osmimi ustanovitelji podpisali listine za ustanovitev Ustanove za spodbujanje izobraževanja v Afriki Toka toka Žani. Kdo je bil pobudnik?

Že ob prvem obisku Gvineje Bissaua se naju je ta dežela na neki način ‘dotaknila’. Prva ideja o pomoči se nama je porodila že lani, ko smo pripravili praznovanje prvega Žaninega rojstnega dne. Gostom sva povedala, da Žani pravzaprav nič ne potrebuje, in jim predlagala, da naj namesto daril raje prispevajo nekaj denarja za njene vrstnike v Afriki.

Tako smo zbrali prvih tisoč evrov; nekaj denarja smo dali za plačilo tečajev angleščine, večino pa za gradnjo vodnjaka v osnovni šoli v Žaninem rojstnem kraju. Ob tej priložnosti smo se spoznali tudi z zdravnikom, ki je sicer študiral v Italiji, potem pa se je vrnil domov. Ohranil je stike s svojimi italijanskimi prijatelji, ki so v Italiji ustanovili Ustanovo Toka toka Afrika. Pred novim letom so bili na obisku pri nas in dogovorili smo se za sodelovanje.

Story: Komu in na kakšen način nameravate pomagati prek Toka toka Žani?

Ob obiskih te prijetne afriške države sva namreč spoznala, da jim največ lahko pomagamo z izobraževanjem. Nekdanja Jugoslavija je zelo pomagala neuvrščenim deželam in pri nas je veliko afriških študentov. Kar nekaj sva jih midva srečala tudi v Gvineji Bissauu in vsi imajo lepe spomine na nekajletno šolanje v Jugoslaviji, zato so tudi Sloveniji zelo naklonjeni. Ker so večinoma na pomembnih položajih, so lahko tudi most za gospodarsko in drugo sodelovanje med našo in njihovo državo.

Pomagati želimo dograditi šolo v Žaninem rojstnem kraju Žugudul. Pri tem bomo zbirali zlasti opremo za šolo, učne pripomočke in potrebščine. Italijani pa nam zagotavljajo kritje stroškov prevoza. Naslednji je projekt posvojitve otroka na daljavo. Kdorkoli bo želel, bo lahko prispeval mesečno nekaj evrov za čisto konkretnega otroka, ki mu bo s tem plačal stroške šolanja in morda prispeval še nekaj za čisto osnovne potrebe. Dobil bo sliko tega otroka, z njim si bo lahko dopisoval in ga obiskoval.

Več v reviji Story.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story