Maja Taradi (Miss Slovenije 2016): Proti nasilju v družinah

Maja Taradi (Miss Slovenije 2016): Proti nasilju v družinah (foto: Grega Eržen) Grega Eržen
Vir: Nova
10. 5. 2017

Lepa miss Slovenije Maja Taradi svoje poslanstvo nadaljuje z veliko vnemo. Vzela ga je precej resno in se kot miss zavzema za številne dobrodelne projekte, kjer so v ospredju otroci in družine.

"Projekt Miss Slovenije daje velik pomen predvsem vsebini in povezovanju. Že nekaj časa ni v ospredju le lepota, ampak je ta zajeta delno, vse preostalo pa so segmenti, kot so podjetništvo, humanitarno področje, turizem, moda ..." izpostavi Maja.

"Pri Miss Slovenije bomo enkrat mesečno imeli tudi humanitarni dan, največkrat namenjen otrokom. To so najbolj nemočna bitja, ki si sami ne morejo pomagati," še doda. "Najhujše so zgodbe razpadlih družin, kjer najbolj nastradajo prav otroci. Menim, da je družina najpomembnejši dejavnik socializacije. Je osnovno okolje, v katerem se razvijamo, zato so pogovori nujno potrebni. Zaradi hitrega tempa življenja si ljudje ne vzamemo časa za iskren pogovor. Vsekakor se odnos med partnerjema lahko kaže na njunih otrocih. Moramo se znati poslušati, spodbujati in si stati ob strani tudi v najtežjih trenutkih."

Ljubosumje in posesivnost

Na tem mestu Maja izpostavi tudi posesivnost in obsesijo, s katero nekateri partnerji dušijo svoje bližnje. "Sama ne bi vztrajala v zvezi, ki bi me omejevala. Vsekakor bi nesporazume in težave želela rešiti takoj, ko bi se pojavile. Če kompromisov ne bi bilo, bi zvezo verjetno v zelo kratkem času prekinila. Na srečo se do zdaj nisem srečala s takšnim ljubosumjem. Škoda, da nekatere ljudi vodijo slaba samozavest, občutek manjvrednosti, slabi kompromisi, slabe izkušnje in slabi družinski odnosi v otroštvu, kar nato prenesejo na partnerje. V takšnih primerih so potrebne rešitve s pogovori, kompromisi. Tudi sama se zgledujem po tem in menim, da s pretiranim ljubosumjem nimam težav."

Nasilje za štirimi stenami

Še huje od ljubosumja, ki ga je Maja izpostavila, pa je nasilje za štirimi stenami. "Ni hujšega. Nasilje je ena izmed najbolj grobih kršitev otrokovih oz. človeških pravic. Družba je odgovorna za zaščito otrok in šibkejših. Menim, da se ženske dostikrat ne zavedajo nasilja, saj gre lahko npr. za ponavljajoči se vzorec v partnerski zvezi, nadzor ali lastitev. V takšnih primerih je pomembno, da oseba takoj poišče pomoč. V Sloveniji imamo veliko organizacij, ki se borijo proti nasilju. Zaupanje najbližjemu (družini, prijateljem, znancem, sodelavcem ...) lahko spremeni najhujše nasilje. Menim, da se o takšni problematiki mora govoriti na glas, ozaveščat in pomagati žrtvam, napotitev na nevladne organizacije je tudi ključnega pomena," še doda Maja.

Lepotica pa je bila tudi sama priča nasilju. "Vem pa za določene primere, vendar menim, da podrobnosti niso primerne za javnost, saj ne želim izpostavljati posameznih oseb," nam je še zaupala Maja.

Kmalu bo predala krono

Maja se ob svojih obveznostih ukvarja tudi z izborom naslednice. Regijski predizbori že potekajo, 6. maja so se v Marini Portorož predstavile tekmovalke Miss Primorske. Uradni izbor pa bo potekal 19. maja, kjer bo tudi Maja.

MIMA

Priporočamo