Maja Taradi stavi na zdravo prehrano in domačo zelenjavo

Maja Taradi stavi na zdravo prehrano in domačo zelenjavo (foto: Grega Eržen) Grega Eržen
Vir: Lea
8. 10. 2017

Nekdanja miss Slovenije Maja Taradi, ki je pred dvema tednoma predala krono svoji soimenjakinji, se že pripravlja na jesen. Času prehladov in viroz se bo poskušala izogniti z zdravo prehrano in gibanjem.

Maja ima rada sadje in zelenjavo, zlasti če le ta prihaja z domačega vrta. "Všeč so mi jagode, mango in mandarine, od zelenjave pa solata, zelje, ohrovt in por. Če bi imela vrt, bi gojila čim več različne zelenjave, ki lahko popestri domačo kulinariko," pravi Maja. Ob vsej ponudbi zelenjave na trgovskih policah je precej zadržana do oznak biološko predelane zelenjave.

"Vsekakor je boljša domača 'bio' zelenjava, vendar se moramo zavedati, da vsi ljudje nimajo možnosti gojiti zelenjave. Vsekakor si ne smemo zatiskati oči – velikokrat se zgodi, da sadje in zelenjava, ki se prodajata na tržnici kot bio, v resnici nista bio." Maja domačo zelenjavo najraje kombinira v zdravih obrokih, ki si jih pripravlja za naporne delavnike. "Kuhanja so me naučili babica, oče in mama, nekaj sem se naučila tudi sama iz kuharskih knjig in s spleta. Moja babica je prava zakladnica nasvetov. (smeh) Je pa danes veliko lažje najti dobre recepte tudi na spletu," še pove Maja.

Zdrava prehrana

Za zdravje v času jeseni je za Majo pomembno predvsem, da zaužije zadostno količino vitaminov. "Sem gurmanka, tako da uživam v dobri in kakovostni hrani. Zelo pomembno mi je, kaj vnašam v svoje telo, saj sem zagovornica preventive. Jem večkrat na dan in na mojem jedilniku so predvsem topli obroki domače hrane. Cenim okusno in dobro pripravljeno hrano. Včasih pa rada eksperimentiram tudi s tujo kulinariko."

Maja kuharski navdih najde glede na okoliščine in dan. "In tudi glede na razpoloženje in čas. (smeh) Velikokrat se odločim za morsko hrano (riba in pečen krompirček iz pečice), všeč so mi tudi enolončnice. Pri okusih in začimbah pa kombiniram. Z dobrimi začimbami lahko jed izboljšam, vendar pazim, da okus ni premočen. Najraje uporabljam baziliko, lovor, timijan, rožmarin, rada imam tudi kumino, česen in rdečo sladko papriko. Včasih rada eksperimentiram, za bolj zahtevne obroke uporabljam tudi kuharsko knjigo ali spletne portale, kjer je veliko dobrih nasvetov. Predvsem pa mi je pomembno, da je hrana čim manj obdelana."

Priporočamo