Maja Tratnik je nasmejana mami!

Maja Tratnik je nasmejana mami! (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
20. 7. 2016

Pred kratkim smo se v središču Ljubljane na kavici sestali s simpatično radijko Majo Tratnik. Nekaterim je poznana z malih zaslonov, moški populaciji najverjetneje iz oddaje Lige prvakov, v zadnjega pol leta pa jo poslušamo na damsko obarvanih valovih Radia 2. Pred kratkim se je prepustila posebnemu izzivu. Svojemu petletniku je namreč dovolila, da ji teden dni zjutraj pripravlja, kaj bo oblekla za v službo.

Maja, pred kratkim ste se prepustili posebnemu izzivu, v katerem vas je oblačil petletni sin Vid. Vas je njegov smisel za modo presenetil?

V resnici me je res. Nisem si predstavljala, da bo izbral stvari, ki jih je. Pričakovala sem, da bo kombiniral kakšne bizarne kose, ki ne bodo pristajali skupaj. No, prvi dan sem sicer pričakovala, da bo izbral najbolj bleščečo stvar v moji garderobi, in to je tudi storil, vendar je bleščice kombiniral s supergami, kar pa je zdaj tako in tako moderno.

Kako pa so njegove izbire komentirali v službi?

V službi so mi v resnici vsi očitali, da mu podtikam stvari in da tega ne izbira sam. (smeh) Potem sem vsako jutro, ko sva izbirala oblačila, posnela amaterski video in jim dokazala, da je to resnično njegova izbira. Ko so videli, da je res, pa so me že malce dražili, ali me je kaj strah, da ne bom imela vnukov. (smeh) Ampak sem jim povedala, da ga bom imela rada tako ali drugače.

Zanimivo. Drugače je precej znano, da se starši in otroci zjutraj glede izbire garderobe velikokrat sprejo ... sicer v obratnih vlogah, pa vendar.

Pri nas ni bilo nikoli tako. Mislim, da je samo enkrat, pred kakšnima dvema letoma rekel, da nečesa ne želi obleči. Sicer pa mu oblačila navadno pripravim zvečer, ker grem zjutraj zelo zgodaj v službo, in do zdaj je še vedno vse upošteval. Morda je zdaj pri čevljih malce bolj izbirčen in včasih izrazi željo, da bi šel v vrtec v crocsih. Moram pa reči, da mu je to najino skupno oblačenje ostalo kar v spominu, saj me zdaj občasno vpraša, ali bi se midva kaj skupaj oblekla. (smeh)

Sinu ste torej zaupali pri izbiri garderobe – kaj pa partnerju? Bi mu tudi zaupali?

Ja, bi. Ker mislim, da toliko okusa ima. V resnici pa niti ne kompliciram toliko glede tega.

Pa vas partner kdaj vpraša za kakšen modni nasvet? Vemo, da moški to radi počnejo ...

Ja, večkrat. (smeh) Pa niti ne zato, ker bi bila kakšna strokovnjakinja, ampak mislim, da fantje včasih samo potrebujejo potrditev. On bi, kot jaz vidim, skombiniral oblačila iste barve skupaj. (smeh) Zelene hlače, zelena majica, zeleni čevlji ... Sicer se oblači sam, ampak včasih pride tudi kakšen trenutek, ko me vpraša za nasvet.

Zjutraj morate biti zgodaj na radiu in predstavljam si, da je z majhnim otrokom to svojevrsten izziv. Kako to usklajujete?

Imam veliko srečo, da moj dragi poskrbi za to. Da Vida pelje v vrtec in postori, kar je potrebno. Jaz namreč vsak dan vstanem ob 4.20 in okrog 5. ure grem od doma. Vrtci takrat še niso odprti in mi preprosto ne bi zneslo. Vse to prevzame on in za to sem mu neizmerno hvaležna. V resnici te službe, če ne bi bilo njega, ne bi mogla niti sprejeti.

Kako pa si vzamete kakšen trenutek zase?

Težko je. Mislim, da je vse v organizaciji in preprosto si moraš organizirati tako, da si vzameš pol ure na dan samo zase. V teoriji gre to dobro, v praksi pa malo manj, ker moraš v enem dnevu opraviti toliko različnih stvari. Ni vse samo delo na radiu, tu so še dom, kosilo, moje večerne vadbe, kdaj pa kdaj kakšne prireditve. Je pa tudi res, da je čas največkrat izgovor za to, da si človek ne vzame časa zase.

Zdaj smo ravno dobra zakorakali v poletje. Kako so se vaša dopustovanja spremenila, odkar ste postali mamica?

So se, po drugi strani pa se spet niso. Mislim, da se lahko tudi z otrokom veliko stvarem prilagodiš in svet se ti ne obrne popolnoma na glavo. Pred otrokom je seveda bolj ležerno in ne načrtuješ toliko, kaj boš počel in kam boš šel, potem pa si je treba stvari malce bolj zorganizirati. Morda zdaj opažam, da mu je včasih malce dolgčas in da mu je lažje, če se lahko s kom zamoti. Pa tudi meni. Prej nisem nikoli razmišljala, da bi šla v kakšno letovišče, kjer je več otrok, moram reči, da mi je zdaj precej jasno, zakaj ljudje hodijo tja.

Pa je kdaj namignil, da bi imel bratca ali sestrico?

Ne, še ne. Po mojem niti še ne ve, kaj je to bratec ali sestrica. Saj verjetno sliši koga, ko kaj reče, ne ve, kaj naj bi to pomenilo. Tega mi ni še nikoli rekel, vidim pa, da mu je včasih dolgčas. Verjetno je lažje, ko imaš dva, so pa brez dvoma tudi obdobja, ko ju spravljaš narazen.

Priporočamo