Majk Peroša v zadnjih letih gara za svoje modne uspehe v tujini

“Že delo na družinski kmetiji Peroša me sprošča, poleg tega grem rad na sprehode ob morju, s prijatelji na kavo ali kozarec kakovostnega vina.” (foto: Foto: Arin Rapuš Jerman, Janja Klančar) Foto: Arin Rapuš Jerman, Janja Klančar
Vir: Story
1. 5. 2019

Primorski maneken Majk Peroša, ki je pred leti osvojil naziv najlepšega na sončni strani Alp na izboru za mistra Slovenije, v zadnjih letih gara za svoje modne uspehe v tujini. 

Majka smo ujeli v Milanu, ki je v zadnjih letih zaradi modnih obveznosti njegov drugi dom.

Story: Naziv mister Slovenije v letu 2017 je bil za vas odskočna deska v modni svet, ki ste si ga vedno želeli osvojiti. Nam razkrijete, kakšna je bila pot?

Res je minilo kar leto po mojem naslovu najlepšega, preden so se začele dogajati prave priložnosti v tujini. Zaradi obveznosti, ki sem jih imel kot mister Slovenije, sem moral nekaj časa biti v Sloveniji. Bil sem pa tudi nekako 'vržen' v svet mode, ki je bil zame nekaj novega. Tako sem čas po osvojenem nazivu mistra Slovenije porabil v veliki večini za pridobivanje izkušenj na domači modni sceni. Modna tujina je prišla postopoma po korakih, saj pot ni bila ravno lahka. Modni svet je namreč zelo razgibana veja, kjer je potrebno skozi veliko zadev, da te prepoznajo, da ustrežeš določenim kriterijem, ki v prvi vrsti ustrezajo željam oblikovalca oz. oblikovalke, katere oblačila nosiš.

Story: Iskreno, ima naziv mister Slovenija zunaj naših meja pomen oziroma kako na ta naziv gledajo v tujini, kjer se v zadnjih letih redno udeležujete številnih modnih kastingov?

Žal naziv mister Slovenije ne pomaga veliko pri iskanju delovnih priložnosti na kastingih v tujini. Naročnike zanimajo prvi vtis, zunanji videz, največkrat preprostost kandidata, pripravljenost na trdo delo, vztrajnost, izkušnje v svetu visoke mode ter včasih tudi poznanstva. Ur čakanja na kastingih se nekako navadiš, so pa tudi odlična priložnost za mreženje z modeli z vsega sveta, izmenjavo izkušenj in rojevanje novih prijateljstev. (smeh)

Story: V Milano ste se kar sami odpravili in glede na to, da ste kar navezani na svoj kraj na Primorskem, kako je vašo odločitev sprejela vaša družina?

Odhod v Milano mi ni bil breme zaradi neizmerne želje po delu v tujini. Bolj kot to me je skrbelo zaradi dela na družinski kmetiji Peroša. Z mojim odhodom je družina ostala brez dveh pridnih rok, vendar sta me starša pri odločitvi podprla.

Story: Veliko časa namenite športu in fitnesu, da s tem ohranjate svoj videz. Kako pogosto trenirate?

Fitnes obiskujem vsaj štirikrat na teden, da si ohranjam postavo in vitko telo. Ukvarjam se tudi z drugimi športi, kot so kolesarjenje, tek, plavanje, bordanje pozimi … Poleg vaj za ohranjanje mišične mase je še bolj pomembna prehrana. Ker doma gojimo zelenjavo, je ta na mojem krožniku vedno prisotna ob mesu in ribah.

Story: Dobiti delo v tujini v modnih krogih ni lahko. Kako ste spletli poznanstva?

Na začetku pot ni bila enostavna. Ni mi uspelo skleniti sodelovanja z agencijo, ki bi me pravilno usmerjala. A po naravi znam biti trmast in vztrajen, tako sem se skozi čas, kljub padcem in vzponom, le prebil na mesto, ki sem ga iskal in želel osvojiti. V sebi nosim izzive in nobena ovira me med poslovnimi koraki ne odvrne, ampak poskušam se pobrati in stremeti k začrtani poti, v tem primeru modni.

Story: Ste imeli v modnem svetu kakšne slabe izkušnje?

Sam slabih izkušenj na srečo nimam, verjetno tudi zaradi krajšega roka v Milanu. Poznam pa nekaj zgodb o izkoriščanju modelov, ki so zaradi neizkušenosti še nekako izgubljeni. Modni svet manekenov je kar pošteno garanje, saj so zahteve tistih, ki naročijo izbor manekenov, iz leta v leto višje.

Story: Nedvomno je vaš največji dosežek nastop na reviji slovitega modnega dua Dolce & Gabbana. Kako ste prepričali njihove kadre, ki izbirajo modele?

Mislim, da so duo Dolce & Gabbana, kljub številni udeležbi na kastingu, prepričali moja preprostost, mladosten obraz in sproščenost. Nisem bil obveščen o pomembnosti kastinga, o razsežnosti naročnika, kar se je na koncu pokazalo s tem, ko sem bil izbran za kar dve modni reviji.

Story: V modni industriji se vrtijo vrtoglavi zneski. Koliko vam prinaša delo v tujini? Se da od tega preživeti, saj imate nedvomno kar veliko tudi stroškov?

Zneski so res ogromni, vendar so na začetku kariere zaslužki bolj skromni in treba je biti tudi skromen pri zapravljanju denarja. Milano ni poceni. Soba me mesečno stane toliko kot pri nas najemnina celega stanovanja.

Story: Zamenjali ste kar nekaj modnih agencij. Kaj je bil razlog za menjave?

Zaradi želje po delu in pridobivanja izkušenj sem se odločil, da prestopim v agencijo, ki je bolj priznana in se zaveda, da je treba vlagati v moje izkušnje ter me čim bolje predstaviti po svetu. Agencij ni malo, treba je biti pazljiv, saj je vmes veliko tudi takih, ki niso priznane. Za vstop med modele boljših agencij so potrebne izkušnje, ki jih jaz ob prihodu v Milano nisem imel veliko. Z osebnim prihodom sem si pridobil zaupanje in vero, tako se je moja pot končno začela v pravo smer.

Story: Kateri je vaš sanjski modni izziv?

V sebi nosim posebno željo, da bi skozi čas lahko kot maneken sodeloval z modno hišo Armani, saj je slednja eden izmed najpomembnejših modnih temeljev na svetovni ravni. Referenca bi mi zagotovo prinesla več prepoznavnosti in posledično tudi več dela.

Story: Manekeni so vajeni nositi prav vsa oblačila Kakšna moda pa je vam všeč?

Najraje sem preprosto oblečen, temnejša oblačila znanih cenovno dostopnih modnih znamk. Nekaj je pa tudi dražjih kosov znanih modnih oblikovalcev. Moj zaščitni znak so črne raztrgane hlače ter superge. Teh imam kar 20 parov. (smeh)

Story: Kar veliko ste v tujini, tako le redko pridete domov, a ko ste tu, ste kar delavni. Kako polnite baterije stran od modnih obveznosti?

Že delo na družinski kmetiji Peroša me sprošča, poleg tega grem rad na sprehode ob morju, s prijatelji na kavo ali kozarec kakovostnega vina. Po več mesecih bivanja v velikem mestu, kot je Milano, je prihod domov z vonjem po morju in čudovito naravo prava energijska bomba. (smeh)

Story: Na strani agencije ZT models ste tudi sami med modeli, kjer brez sramu razkrivate svoje telo. Kakšen je vaš odnos do telesa in kako gledate na goloto?

V tem primeru je golota del mojega dela in profesionalnosti. V zasebnem življenju pa ne zahajam na nudistične plaže, če ste to želeli vprašati. (smeh)

Story: Je modni svet užitek ali garanje v vlogi modela?

Vsako delo, ki te zelo veseli, je nekakšen užitek, pa čeprav je včasih naporno. Lahko bi rekel, da preplet enega in drugega, ki na koncu pri človeku pusti tisto prav posebno zadovoljstvo oz. storjen korak v pravo smer.

Story: V vlogi modela ste prisotni tudi na naših tednih mode in modnih revijah po Sloveniji. Kako vidite delo naših oblikovalk in oblikovalcev?

Slovenski ustvarjalci se zelo trudijo in glede kreativnosti ter izvirnosti ne zaostajajo za tistimi iz tujine. Je pa ravno ta majhnost naše Slovenije oz. trga in neprepoznavnost, da je treba v našo modno industrijo vložiti veliko več dela in napora, da o finančnih vložkih v modne projekte sploh ne govorim.

Story: Ker je pred vrati nov izbor za svežega mistra Slovenije 2019, kaj bi svetovali letošnjim tekmovalcem?

Prikažejo naj se v najboljši luči, veliko naj se posvečajo telesu in duši. Natrenirajo naj plesno točko ter sledijo vsem navodilom, ki jih zahteva v zadnjih letih odlična in delavna organizatorka projekta Nina Uršič z ekipo.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: Arin Rapuš Jerman, Janja Klančar

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story8/2019

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 8/2019

Story 8/2019, od 11. 04. 2019