Manca in Benjamin Izmajlov: Projekt, ki ju je izžel

Manca in Benjamin Izmajlov: Projekt, ki ju je izžel (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
9. 9. 2016

Na uredništvu se vedno znova razveselimo novega projekta izvrstnega glasbenega in zakonskega para Mance in Benjamina Izmajlova. S koncertom Pesmi mojih krajev bosta to soboto, 10. septembra, navduševala v ljubljanskih Križankah.

Zadnje mesece sta posvečala uresničevanju projekta Pesmi mojih krajev, ki je v 21. stoletje postavil vsem dobro poznane slovenske pesmi.
Na dopust se bo družinica odpravila jeseni.

Manca in Benjamin sta za nov glasbeni projekt Pesmi mojih krajev namreč izbrala skladbe, ki jih imamo Slovenci zapisane v sebi, ki zaznamujejo našo kulturo in duh, kar velja za obdobje od 19. stoletja pa vse do današnjih dni. "Večina skladb je ljudem poznana, nekatere sicer malo manj kot druge, a vedno zvenijo v podobnih komornih priredbah. Benjamin pa je te pesmi z novimi priredbami popeljal v 21.stoletje, jih naredil dostopne širšemu krogu ljudi, tudi mladim in otrokom," nam je pojasnila Manca in dodala, da omenjene priredbe zdaj zvenijo zelo filmsko. "Projekt sva z Benjaminom sicer kovala več let, a žal je bila ekonomska situacija tista, zaradi katere nisva že prej našla večje podpore za njegovo uresničitev. Letos je potencial v njem uvidela Založba Družina, ki med drugim zastopa tudi Slovenski oktet, njihova ideja o promociji prave slovenske kulturne dediščine je torej dobro sovpadla z najino idejo," nam je pojasnila temnolaska in dodala, da se pri njima v glasbenem smislu ideje večkrat rojevajo skupaj. "Pri tem projektu je največ naredil Benjamin, ki je tako čudovito priredil večino pesmi. Po eno pa so prispevali še Sašo Fajon, Patrik Greblo in Slavko Avsenik ml., seveda pa je na njem tudi glavnina studijskega dela, saj je bil v nekaj primerih tudi tonski mojster in producent celega projekta," nam je o njunem novem podvigu povedala Manca in dodala, da je projekt namenjen tudi proslavitvi 25. obletnice samostojne Slovenije, ki smo jo praznovali junija. A kljub temu si kot glasbenika le s težavo na ta dan vzameta čas za družino. "Praznike si naredimo, kadar imava čas, in je tako lahko vsak dan praznik. V najinem poklicu so ravno prazniki vedno najbolj zasedeni. Letos sva ravno 25. junija letela v Moskvo na snemanje, smo pa potem nadoknadili, ko sva bila prosta. Letos delava že vse poletje, na manjši skupni dopust pa upava šele v septembru ali oktobru," nam je namreč povedala Manca, ki se občutkov ob temu prazniku pred 25 leti še kako živo spominja. "Spominjam se občutkov vznemirjenja in velikega ponosa. Cela devetdeseta so bila zame zelo lepa, polna optimizma in zagona, za katera bi zelo želela, da pri ljudeh spet najdeta svojo mesto," še dodaja glasbenica. 

Napisala Kaja Milanič
Fotografije osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story37/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 37/2016

Story 37/2016, od 08. 09. 2016