Manca in Benjamin Izmajlov rojstni dan praznovala v Rusiji

Manca in Benjamin Izmajlov rojstni dan praznovala v Rusiji (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
29. 9. 2017

Manca in Benjamin Izmajlov imata za seboj zelo uspešno sezono. Na začetku poletja sta namreč v sklopu mednarodne konference kulturne organizacije Russky mir v Kremlju nastopila pred skoraj tisoč ljudmi. V Moskvi pa sta se zadržala malce dlje, saj sta pripravljala nov glasbeni projekt. Zakonca pravita, da sta z zadnjim umetniškim letom zelo zadovoljna.

Mednarodna konferenca v Kremlju je potekala na začetku poletja in Manca pravi, da je takrat Moskva najlepša: "Udeležila sva se mednarodne konference, organizacije Russky mir, ki ima več kot tisoč kulturnih centrov po vsem svetu." V Moskvi sta preživela slab teden dni, čeprav sta želela ostati dlje, a jima nastopi po Sloveniji tega niso dopuščali.

Konferenca je potekala v mali koncertni dvorani v Kremlju, ki ima 1200 sedežev, Manca pa pravi, da jih ima veliko tudi več kot šest tisoč sedežev. V takšnih sicer še ni nastopila, si pa tega želi že zelo dolgo. "Na takšnih koncertih sem pred tolikšno publiko nastopala že večkrat, tudi s solističnimi koncerti, tako da je bil občutek znan, vsak koncert pa je poseben in zgodba zase."

Na nastop se ni posebej pripravljala, saj nastopa ves čas. "Od pomladi sem imela kar nekaj pomembnejših koncertov prek meja Slovenije, tako da sem v dobri formi. To pomeni, da se vsak dan nekaj ur posvečam sebi, kar poleg repertoarja dvakrat na teden pomeni še enourni počasni tek, dihalne vaje, tehnične vaje in ponavljanje ter učenje teksta." Ta, pravi, mora biti osvojen zelo dobro, saj je nastopiti pred rusko publiko s pesmimi, ki jih vsi poznajo, precejšen stres. Zato je pametno, da ga osvojiš na podzavestni ravni že precej pred dogodkom tako dobro, da ga lahko zdrdraš kadarkoli. "Učenje zadnji hip pri meni absolutno ne deluje." Nekajkrat mesečno pa dela tudi s profesorico petja, saj te drugi slišijo drugače, kot se slišiš sam.

Vaje za nastop so bile že dan pred nastopom in vse je šlo odlično in hitro. Nastopajočih je bilo več in sklenila je kar nekaj prijateljstev. "Zame je glavno, da se na dan nastopa dobro naspim in da imam tisti dan mir, da lahko vse delam počasi. Ne smem veliko jesti, počasi se ves dan opevam in vse še enkrat ponovim."

Od nastopa pa se ji je najbolj vtisnilo v spomin to, da je na tisti dan ravno praznovala rojstni dan in so jo presenetili na odru. "Predsednik organizacije mi je prinesel prelepo darilo in velik šopek, potem pa smo skupaj zapeli zadnjo pesem. Po koncertu smo skupaj odšli na ladje, ki plujejo po reki Moskvi - tam smo imeli večerjo in druženje in to je bil eden od najlepših rojstnih dni."

Pravi, da sta v Kremlju imela kar nekaj prigod. Dan pred nastopom se je sončno vreme v sekundi spremenilo v dežno zaveso in z možem sta bila v trenutku premočena do kosti. "Čevlje sem morala vreči stran, vse, kar sva imela načrtovano za popoldne, pa sva morala prestaviti, saj sva se nujno morala preobleči." Na sam dan dogodka pa se je na cesti naredil takšen zastoj, da sta od hotela do Kremlja za pot, ki je sicer dolga 15 minut, potrebovala več kot dve uri. "Medtem ko sva čakala v avtu, pa so naju že klicali, da se konferenca končuje prej in da bo koncert uro prej. To je bilo res napeto, vendar sva prišla tja 15 minut pred začetkom, in ker sem nastopala med zadnjimi, sem imela čas, da se umirim."

V Moskvi sta obiskala tudi prijatelje, hčerk pa nista vzela s sabo. "Šlo je za delo, in če bi bili z nama, bi bila samo nervozna. Sicer pa gre starejša Izabela večkrat z nama na koncerte po Sloveniji, mlajša pa še ni bila na mojem koncertu."

Klavdija Rupar

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story39/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 39/2017

Story 39/2017, od 21. 09. 2017