Manca Izmajlova: "Česa tako lepega še nisva naredila!"

Manca Izmajlova: "Česa tako lepega še nisva naredila!" (foto: arhiv revije Lea) arhiv revije Lea
15. 6. 2016

Vrhunska pevka Manca Izmajlova s svojim možem Benjaminom, ki je odličen violinist, skladatelj in dirigent, po osmih letih pripravlja nov projekt.

Ker sta velika perfekcionista v vsem, česar se lotita, sta trenutno razpeta med Slovenijo in Rusijo ter usklajujeta družinske in poslovne obveznosti.

"S projektom 'Pesmi mojih krajev' se ukvarjava že nekaj mesecev, priprave so se začele že lani decembra. Je zelo obsežen in drag, tako da veliko časa porabiva tudi za iskanje sredstev, da bo projekt zaživel. Benjamin je bil večkrat v Moskvi zaradi dogovorov z orkestrom, pripravo vsega, pa tudi zaradi nekaj ur kompozicije pri umetniškem direktorju moskovske filharmonije, ki je zelo znan skladatelj," nam zaupa Manca. Benjamin se je zaprl v pisarno in kar mesec in pol pisal nove priredbe ter z njimi presegel vsa pričakovanja. V Moskvi so navdušeni nad njim in njegovimi aranžmaji, pravijo tudi, da je zelo nadarjen. "Dolgoletne glasbene izkušnje in študij so iz njega naredili krasnega in zelo tankočutnega skladatelja, kar je bilo jasno že na njegovem prvencu. Poleg tega me zelo dobro pozna, v podrobnosti ve, kako pojem, in to, kar je napisal zame, mi je res popolnoma pisano na kožo. Slovenske pesmi iz različnih obdobij je čisto prerodil, jim dal novo življenje in lahko rečem svetovni doseg, saj so aranžirane tako, da bodo všečne tudi tujcem."

Snemanje s filmskim orkestrom

V maju sta bila v Moskvi na snemanju s filmskim orkestrom, na znamenitem Mosfilmu, v enem najboljših studiev na svetu. Junija in julija bosta tam še dvakrat. "Zbor bomo posneli v Sloveniji, nekaj solistov tudi, glas pa bom posnela v Moskvi in prav tako bo tam vsa postprodukcija. Tam imava na voljo prazno stanovanje prijateljev, tako da sploh ni težava priti kadarkoli." Njun projekt bo izšel poleti in premierno bo predstavljen na Festivalu Ljubljana 5. septembra v Križankah. "To je najin prvi novi projekt po osmih letih, vanj dajeva vse, kar sva se naučila in veva, in mislim, da česa tako lepega nisva še nikoli delala."

Težko usklajujeta obveznosti

Glede otrok je zadnje mesece kar težko, saj se trenutno zelo malo vidijo, sploh pa malo vidita Benjamina. "Karolina je pozimi začela hoditi v vrtec in ogromna sreča je, da ji je neverjetno všeč. Tako je potrebovala te aktivnosti, gibanje in družbo, da kar ne moremo verjeti. Ko sva odsotna, ju ne kličeva prepogosto, sploh Karolina je potem vedno malo žalostna. Zdaj je prav v tej starosti, ko najbolj pogreša oziroma to pokaže. Izabela je že bolj neodvisna, kmalu bo stara devet let. Vendar je zelo čustveno dekle in močno doživlja vse, tako da je tudi njo težko pustiti. Seveda vedno dobita kako darilce, ko se vrneva. Poskušava prinesti kaj lokalnega, čeprav je tega vse manj ... Zelo sem vesela, da se imata zelo radi – Izabela je res potrpežljiva in dobrosrčna s Karolino," pove Manca in doda, da sta obe že bili v Moskvi, a ker so trenutno njuni obiski predvsem delovni, ju raje pustita doma med domačimi.

P.S.

  • UČILA BOSTA V PIRANU; Njun projekt bo izšel že avgusta, tako se po napornem obdobju konec julija za tri tedne selijo v Piran, kjer Benjamin organizira Poletno glasbeno akademijo Giuseppe Tartini. Tudi letos pričakujejo veliko mladine iz Rusije in od drugod, zlasti violinistov in opernih pevcev, ki jih bo skupaj s spremstvom več kot 80. "Letos bom prvič tudi jaz učila, muzikal in operni vokal, tako da lepo vabim vse na ure k sebi ali kateremu drugemu pedagogu. Zraven bodo tudi krasni koncerti udeležencev, ki vedno privabijo ogromno ljudi – na Tartinijevem trgu, v Križnem hodniku in tudi zunaj Pirana. Po Piranu pa se začnemo počasi pripravljati na Križanke."

Priporočamo