Manca Šepetavc, osebna trenerka: Ni dovolj, da si samo trener

Manca Šepetavc, osebna trenerka:  Ni dovolj, da si samo trener (foto: Foto: Dorian Hauptman) Foto: Dorian Hauptman
Vir: Story
20. 6. 2021

Manca Šepetavc je nekdanja profesionalna atletinja, ki je na svoji športni poti obrnila nov list in postala osebna trenerka.

Zdaj številnim puncam, ki prek njenega programa spreminjajo način življenja, ponuja oporo kot odlična motivatorka in poskrbi za tisto potrebno brco v zadnjico, ki punce popelje do odličnih rezultatov. V roke najraje vzame knjigo Alkimist, avtorja Paula Coelha. Močno se počuti, ko vidi, da s svojim delom motivira tudi druge ženske, motivacijo pa črpa iz svoje zgodbe, saj se večkrat ozre na začetek in vidi svoj dosedanji napredek. Tudi ona ima svojo sladko pregreho, to je čokolada, njen najljubši kos oblačila pa so udobne športne pajkice.

Kako začnete svoj dan?

Moja prva misel, ko se zbudim, je zajtrk! Brez zajtrka ne grem od doma, pa tudi če se moram zbuditi sredi noči. Preprosto uživam v zajtrku.

Kaj vas je poneslo na pot športnice?

V drugem razredu osnovne šole so me prijavili na kros. Tega teka ne bom nikoli pozabila. Res sem si želela zmagati, zato sem se zelo zagnala, dolgo tudi vodila, nato pa mi je na ciljni ravnini dobesedno odrezalo noge, saj nisem imela dovolj kondicije, zato sem padla. Čeprav sem vedela, da ne bom zmagala, sem se pobrala in tekla do cilja. Ravno ta tek je spremljal moj prvi trener Svetlan Vujasin, ki je stopil do učiteljice, ji dal kontakt in ji povedal, da v meni vidi talent. Starši so me odpeljali na trening v Ljubljano in očitno mi je bilo všeč, saj sem nato v tem športu vztrajala kar 14 let.

Na kateri uspeh ste najbolj ponosni?

trening

V atletiki sem dosegla kar veliko odmevnih uspehov. Najbolj ponosna sem na 11. mesto na svetovnem prvenstvu za starejše mladince v Ameriki leta 2014.

Ste bili zaradi vpetosti v šport česa prikrajšani?

Ne morem reči, da sem bila prikrajšana, saj sem se sama odločila za to pot. Seveda pa sem se ves čas soočala z odrekanji. Nekateri vrstniki so imeli po pouku ogromno prostega časa, medtem ko sem jaz vsak dan hodila na treninge, ob koncu tedna pa na tekme. Ampak v takem načinu sem uživala in to je postala moja življenjska rutina, saj si takrat nisem znala predstavljati drugače. Motivacija se je skrivala v ciljih in željah po dobrih rezultatih.

Kako se profesionalna športnica, ki ji šport pomeni vse, sprijazni s poškodbo, ki jo odreže od vseh športnih navad in napredovanja?

Uf, zaradi poškodb sem se tudi odločila, da preneham trenirati atletiko. To je največja bolečina za športnike. Sama sem se zelo težko sprijaznila s poškodbami, saj so od mene zahtevale potrpežljivost, mirovanje in prilagojene treninge. Največkrat so se poškodbe pojavile tik pred glavno sezono, kar res ni bilo luštno. Ko sem bila starejša, me je vsaka poškodba počasi odvračala od tega športa.

Čeprav ste opustili atletiko, športa niste zavrgli. Ste si že od nekdaj želeli postati trenerka?

Najprej nisem dobro vedela, kaj točno bi počela v življenju. Želela sem si predvsem delati z ljudmi. Osebno trenerstvo je skupek zdravega načina življenja in dela z ljudmi, torej točno to, v čemer uživam. Lahko rečem, da sem se res našla v tem poklicu.

Ustvarili ste svoj vadbeni program Badass bejba. V čem se razlikuje od poplave drugih, ki so na trgu?

Dolgo sem si želela svoj online program. Ko je prišla epidemija, sem o tej smeri začela pospešeno razmišljati, saj sem imela na voljo več časa za postavitev sistema. Najprej sem se vprašala, zakaj si želim ustvariti Badass bejbo. Želela sem pomagati vsem ženskam, da se bodo začele v svoji koži počutiti bolj energično, samozavestnejše in pozitivnejše. Naslednji izziv je bil, kako program zapeljati tako, da to ne bo samo še en program, ki ga bodo ženske kupile in po 14 dneh obupale ter padle nazaj v staro rutino. Posledično sem se odločila, da to ne bodo vnaprej posneti treningi, ampak bodo treningi potekali v živo prek zaprte skupine na Facebooku.

Torej treningi, ki niso fizično v živo, ampak so vseeno v živo – prek zaslona. Zakaj?

Premišljevala sem, na kakšen program bi se sama prijavila in kakšen sistem bi me motiviral ter spodbujal, da ne obupam. Spoznala sem, da ravno to - treningi v živo. Točno veš, kateri dan in ob kateri uri bodo potekali. Veš, da bo takrat s tabo telovadilo še mnogo drugih žensk. Zaradi takšnega sistema punce ne prelagajo treningov na drug dan, ampak so res prisotne ob določenih terminih. Ko so se začeli kazati prvi rezultati punc in ko sem prejela prve pozitivne odzive, sem vedela, da grem v pravo smer. Program Badass bejba daje velik poudarek na skupnost, da se med seboj podpiramo, motiviramo in da smo kot eno!

Manca Šepetavec

Kaj je najpomembnejši dejavnik pri zdravem načinu življenja?

Seveda je najpomembnejše mentalno zdravje. In ravno zaradi tega je poleg treningov in zdravega prehranjevanja v mojem programu poudarek tudi na miselnosti. Vse se mora začeti v nas samih. Sami moramo prevzeti nadzor nad mislimi, vedenjem in samo mi lahko vplivamo nase in na svoja dejanja. Želim, da začnejo punce nase gledati drugače, da se dnevno spodbujajo in da vidijo vso to vrednost, ki se skriva v njih.

Ste izjemna motivatorka in vedno izražate ogromno dobre volje ter energije. Verjetno vloga ni tako lahka, kot se zdi na prvi pogled?

Res je. Trenerstvo res ni lahek poklic, saj od tebe zahteva celoto. Poleg tega, da si trener, moraš biti zraven tudi psiholog, motivator in vzornik. Ta poklic ti pobere veliko energije, ampak ko se vprašam, ali bi počela kaj drugega, če bi lahko, je moj odgovor vedno odločen ne. Ko pridem na trening, pozabim na vse. Na kakršenkoli slab dogodek, ki se mi je pripetil. Skratka, razpoloženje se mi v trenutku spremeni.

Velik del vašega življenja je vaš partner, ki sodeluje pri projektu. Kako je, ko se posel in ljubezen prepletata?

Da je program Badass bejba lahko zaživel, ima velike zasluge moj fant Dorian. Ves čas me podpira in mi stoji ob strani, zaradi tega projekta pa je na neki način celo opustil svoj poklic in mi pomagal voditi vse preostale zadeve, ki so poleg treningov potrebne, da program funkcionira. Priznam, včasih je zelo težko! Veliko časa preživiva skupaj, saj sva sodelavca. Včasih zasebno življenje težko ločim od poslovnega, ampak s časom se privadiš tudi na to. Začetek pa je vedno najtežji. Ko se stvari enkrat stabilizirajo, ko imaš jasno vizijo in cilje, te pozneje nič ne ustavi. Je pa pomembno, da je delo na odnosih vedno prisotno. Pomembna je dobra komunikacija in pomembno je, da znaš partnerju prisluhniti. Veliko sva se že naučila, seveda pa so to dnevni izzivi. Za zdaj nama gre odlično in naj tako tudi ostane! (smeh)

Napisala: Živa Avžner / /Fotografije: Dorian Hauptman

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story