Manca Špik in Isaac Palma: Rezultat sodelovanja je novo prijateljstvo

Manca Špik in Isaac Palma: Rezultat sodelovanja je novo prijateljstvo (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Lea
22. 5. 2017

Manca Špik in Isaac Palma morda res živita na drugih koncih Slovenije, jo pa to prav nič ne ovira pri tem, da svojih poti ne bi združila vsaj za vikende.

Razlog njunih druženj je namreč uspeh pesmi 'Oba', ki je že v prvem tednu po predstavitvi v decembru zabeležila svoj prvi 'milijon ogledov'.

Manca, Isaac, od vajinega prvega velikega hita je minilo že kar nekaj mesecev, evforija pa se ne poleže ...

Manca: Pesem Oba se je res dotaknila veliko ljudi, nekako so jo vzeli za svojo. Ves čas mi pišejo zelo različni ljudje, najstniki, zaljubljeni pari, starši, ki mi pošiljajo videoposnetke svojih mal­čkov, kako pojejo najino pesem... Večina mi zatrjuje, da jo poslušajo vsak dan. Gotovo je to nekaj, česar si vsak glasbenik želi, in ob tem se počutim zelo srečna, izpopolnjena!

Vajin prvi projekt je na YouTubu dosegel svoj prvi milijonček v zgolj 18 dneh, do zdaj pa je število ogledov že preseglo tri milijone ... In zdaj, pripravljata kaj novega po tem velikem uspehu?

Manca: Sodelovanje z Isaacom je bilo v začetku mišljeno kot enkratni projekt, ena pesem. Oba je bilo moje že tretje zaporedno sodelovanje z drugimi glasbeniki, saj sem pred tem izdala tudi Pesem s Kvatropirci in Življenje je ples z Rokom Ferengjo. Glede na to, da je poletje pred vrati, imava seveda nove načrte. Sama bom v kratkem izdala nov duet, s kom, pa naj ostane še skrivnost. Vsekakor pa ne izključujeva možnosti, da bi v prihodnosti še kaj skupaj posnela, saj se najina energija in vokala lepo prepletajo.

Isaac: Izjemno sem vesel, srečen, zadovoljen in hvaležen, da nama je z Manco tako zelo uspelo navdušiti ljudi. To je bil velik dokaz, da so naju ljudje začutili. Na vprašanje, ali pripravljam kaj novega, se vam lahko veselo nasmehnem in pokimam. Seveda! Kmalu prihaja moja nova pesem, tole bom odpel čisto sam in že nestrpno čakam, da vam jo predstavim.

No, že na začetku vajinega sodelovanja sta mi povedala, da se med vama niso spletle le poslovne vezi, temveč tudi pristne prijateljske. Bi lahko rekla, da so se v tem času še okrepile?

Manca: Z Isaacom sva se seznanila šele na snemanju spota, saj sva vokale za pesem posnela v studiu ločeno. Na snemanju so naju postavili na prizorišče in rekli, no, zdaj pa odigrajta zgodbo dveh nesrečno zaljubljenih. Takrat sva se po mojem hitro povezala, a drug o drugem nisva vedela še vedno skoraj nič. Potem pa so se usuli skupni nastopi, in šele ko sva si delila oder in zapela v živo, sva videla, da sva glasovno zelo usklajena. Takrat sem vsaj jaz doživela neko močnejšo vez, ki jo najlažje opišem z besedo 'spoštovanje'. Mislim, da oba spoštujeva to, kar imava, to čarobno energijo na odru. Od nje sem trenutno kar malo zasvojena in se zelo veselim vsakega naslednjega nastopa.

Isaac: Manca je krasna oseba, nedvomno sva se skozi skupne nastope še bolj spoznala in se velikokrat skupaj nasmejala. Oba se zelo rada šaliva in mislim, da se je ravno skozi smeh najina vez še okrepila.

Kaj pa sta – poleg osvajanja slovenskih odrov – še ušpičila skupaj? Se odpravila na kakšen izlet, morda na kakšno družinsko druženje?

Manca: Ko pomislim na Isaaca, pred očmi zagledam njega in njegovo ženo Patricijo, kako se objemata in poljub­ljata. Patricija ga spremlja na vseh nastopih, tako da ko govorimo o tem, morate vedeti, da smo vse ušpičili skupaj. In za tako kratek čas poznanstva smo res veliko časa preživeli skupaj, saj se včasih kak vikend zgodi, da smo skupaj ves dan.

Nazadnje recimo smo začeli že dopoldne v Murski Soboti, končali pa pozno ponoči na Obali. In ker imamo to srečo, da nas vozi naš zvesti voznik Primož (tudi moj dolgoletni menedžer, seveda), smo se fino sprostili, kaj pojedli in popili. Je pa res, da je moj urnik in seveda tudi Isaacov zelo nabit. Skoraj ni tedna brez številnih obveznosti, povezanih z nastopi, televizijskimi oddajami, jaz pa poleg tega še redno poučujem solo petje. Tako da smo si obljubili, da bomo takoj po tem, ko ta evforija mine in bo prvi prost vikend, organizirali prvi, pravi družinski piknik!

Isaac: Žal nama čas in najini urniki ne dopuščajo, da bi šla skupaj na izlet. Lahko pa kot majhen izlet opišem skupno vožnjo na Primorsko, kamor sva se odpravljala na nastop. Ker sem v Sloveniji šele eno leto, se pogosto zgodi, da mi je kak kraj še povsem nov. Manca mi je takrat prijazno opisovala, kje se vozimo in po čem so znani ti kraji, tako da sem se tisti dan pred nastopom še učil o lepotah Slovenije. (smeh)

Isaac, mimogrede ... ste že pestovali Mančino malo deklico Lano?

Isaac: Ne, to pa še ne. Sem jo pa že videl na fotografijah, zares čudovita punčka je.

Kaj bi pa rekli, kdo koga večkrat malce pocrklja? Recimo s prigrizkom na nastopih ali s kakšno drugo pozornostjo?

Manca: Oh, zadnje čase sem se čisto navdušila nad peko peciva in izdelavo različnih sladic, tako da svoje eksperimente pogosto prinesem na nastope v pokušino. Isaac vedno vse poje, zdaj pa ne vem, ali iz vljudnosti ali pa mu je všeč. (smeh)

Drug o drugem najdeta le lepe besede ... Kaj pa je tisto, kar vaju kot človeka poleg glasbe seveda najbolj povezuje?

Manca: Mislim, da sva oba z Isaacom precej umirjena in v osnovi introvertirana. Ja, sama sem bila vedno bolj zadržana v družbi in nikoli nisem iskala pozornosti. Takšna sem zasebno še zdaj. Ko opazujem Isaaca, vidim, da mi je podoben, da vedno razmisli,  preden odgovori, in v družbi nikoli ne želi biti glavni. To mi je zelo všeč. To, kar imava midva za povedati, izraziva z glasovi in s čustvi na odru. Takrat nadoknadiva vse. Potem si pa lahko predstavljate, kdo pri naših dogodivščinah prevladuje pri čvekanju... Ja, Patricija! (smeh)

Isaac: Poleg glasbe, ki naju najbolj povezuje, naju zagotovo povezuje še to, da sva preprosta, iskrena, rada se šaliva, smejiva in mislim, da sva oba precej družinska človeka.

Glede na to, da živite na različnih koncih Slovenije, so verjetno pogostejši telefonski pogovori kot obiski. Koliko časa na teden se pogovarjata po telefonu?

Manca: Pravzaprav smo mi trije ves čas povezani prek SMS-čveka. Imamo skupinico in tam si izmenjujemo sporočila, videoposnetke in slike, in če bi nas kdo opazoval, bi mislil, da se nam je utrgalo. (smeh) Prav zadnjič sem poslala en lušten video, kako moja Lana navdušeno miga na eno špansko pesem, ki je Isaacu pri srcu, in smeha ni bilo konca. No, če se pa slišimo, potem se s Patricijo. To velja predvsem za dogovarjanja, kje se dobimo, kdaj, kajti na nastope se pogosto vozimo skupaj.

Isaac: Po telefonu se pogovarjava le takrat, ko se morava na hitro pogovoriti o prihajajočih obveznostih, sicer pa veliko raje kot po telefonu klepetava v živo.

Pa je bilo v času vajinega sodelovanja vajino prijateljstvo že postavljeno na kakšno preizkušnjo?

Manca: Če me sprašujete, ali sem se že kdaj sprla z Isaacom ali Patricijo, je odgovor ne! Močno pa upam, da se kdaj bomo, kajti menim, da se pravo prijateljstvo začne šele takrat, ko se prvič spreš in prvič pobotaš. (smeh)

Isaav: Najino prijateljstvo nikakor in nikoli ni bilo postavljeno na preizkušnjo. Ko sva začela skupno sodelovanje, sva oba pristopila zelo profesionalno. Delo sva opravila vsak po svojih najboljših močeh in se potrudila, da so ljudje začutili najino pesem. Uspelo nama je. Skozi čas sva poleg krasne pesmi in nastopov postala še bogata za prijateljstvo, spoštujeva se, in to je ključno za dobro skupno delo.

Kdo pa koga večkrat vpraša za kakšen nasvet?

Manca: Največ sprašuje Patricija, in sicer vezano na nastope, dogovarjanja, glasbeno kariero na splošno. Kar je logično, saj sta v tem poslu povsem sveža. Za mano je že skoraj 15 let kariere in mislim, da ni več napake, iz katere se ne bi nečesa naučila. Vse izkušnje z veseljem delim in verjamem, da sem jima prihranila vsaj kakšno nepotrebno sekiranje.

Isaav: Manca je že zelo dolgo izkušena pevka in odlično opravlja svoje delo, zato sem tisti, ki nenehno sprašuje in prosi za nasvet, jaz. Hvaležen sem, ker mi je vedno pripravljena pomagati, rada mi odgovori na vsako vprašanje in tudi spodbuditi me zna, ko se mi kdaj zazdi, da mi morda kaj ne bi uspelo. Zelo sem srečen in vesel, da sem že v prvem sodelovanju spoznal tako pozitivno osebo.

Isaac, sodelovati s tako uveljavljeno glasbenicože tako na začetku kariere je verjetno svojevrsten poklon in priložnost za učenje, kajne? Kaj je bila v vsem tem času največja šola?

Isaac: Nedvomno je to enkratna priložnost za učenje in pridobivanje novih izkušenj. Kadar stopaš v nov svet, se moraš najprej naučiti stopati počasi in zanesljivo in pri tem nikoli pozabiti, da je treba ostati na realnih tleh. Hm ... mislim, da nisem doživel 'nenadne šole'. Z vsakim nastopom sem se naučil kaj novega, morda mi je bil velik zalogaj opraviti s tremo, čeprav je moje srce vedno igralo od veselja, ko sem videl veliko število ljudi pod odrom.

Pa se potem po nastopih navadno odpravite domov ali tudi kje prespite?

Manca: Po toliko letih nastopanja sem se navadila, da se zjutraj vedno zbudim doma, tako da skoraj nikoli ne prespim v hotelu, razen če se nastop zavleče do jutranjih ur. Kar se tiče nastopov z Isaacom, so to bolj umirjene zadeve, koncerti, slovesnosti in podobno, tako da končava zgodaj. Ker živimo vsak na svojem koncu Slovenije, ima vsaj eden od nas pred sabo 200 ali tudi 300 kilometrov vožnje, tako da smo dogovorjeni, da se vedno slišimo prek SMS, ko varno prispemo domov.

Isaac: Pogosto se zgodi, da imava naslednji dan že kakšno drugo obveznost, zato seveda hitiva vsak po svojih poteh in domov. Jaz sem se že navadil, da veliko časa preživim tudi v avtomobilu.

Kdo pa navadno vozi? Kdo od vaju ali imata za to kakšnega šoferja?

Manca: Velikokrat se dogovorimo, da se dobimo nekje sredi poti, nato pa nas do cilja vse tri  s Patricijo pelje Primož, moj dolgoletni menedžer. Primož in Patricija sta tudi najbolj povezana glede posla in vseh podrobnosti glede nastopov. Mislim, da je njuna vez po svojem ravno tako močna in pomembna, kot je najina z Isaacom.

Isaac: Na nastope se ne pripeljeva vedno skupaj, ker sva doma vsak na svojem koncu Slovenije. Jaz se pripeljem s Ptuja in imam ob sebi svojo ženo, s katero zelo rada klepetava in je moja nepogrešljiva družba. Se pa pogosto zgodi, da se dobimo na pol poti in nadaljujemo pot naprej skupaj, klepetamo, se hecamo in čas nam še prehitro mine.

Kaj pa vajin skupni dogodek, ki se vama je najbolj vtisnil v spomin?

Manca: Pred kakšnim mesecem sva nastopala pred precej razgretim občinstvom v nekem šotoru, in ko sva začela peti pesem Oba, so začele predvsem punce pod odrom tako kričati, da se nisem nič slišala z monitorja. Hotela sem pokazati tonskemu tehniku, naj dvigne zvok, in ob tem skoraj 'zgrmela' z odra, ki je bil precej visok. Isaac me je v zadnjem hipu zagrabil, da nisem šla direktno na nos. Še dolgo potem sva se smejala temu.

Isaac: Hm. Če bi moral izpostaviti en sam dogodek, ki sva ga doživela z Manco, bi lahko kar veliko razmišljal. Manca je izjemno prijetna in prav vsakokrat imava o čem poklepetati, se nasmejati, morda se mi je najbolj v spomin vtisnil ravno snemalni dan za najin videospot, saj sva se takrat videla prvič, in že takrat sem začutil, da je pred nama krasno sodelovanje.

Priporočamo