Manca Špik in njena Lana letos prvič pišeta Božičku

Manca Špik in njena Lana letos prvič pišeta Božičku (foto: Jaka Bizjak za Raay Music) Jaka Bizjak za Raay Music
Vir: Lady
17. 12. 2017

"Letos bova z Lano prvič napisali pismo Božičku. Najbrž bo to samo kakšna risbica, ki jo bova dali pod drevesce, da jo bo naslednji dan tam pričakalo darilo. Komaj čakam na ta trenutek," nam zaupa pevka Manca Špik, ki komaj čaka proste trenutke v prazničnem decembru, da se bo lahko posvetila družini.

Decembra je za estradnike eden najboljših mesecev po številu nastopov, a zaradi tega tudi bolj napornih, saj se zabave zavlečejo do jutra, velikokrat pa se celo zgodi, da morajo biti v enem dnevu na dveh dogodkih. Tako je tudi Manca zaposlena že od sredine novembra, ko se najprej začnejo nastopi na prednovoletnih zabavah podjetij, nato pa se nadaljujejo nastopi na trgih, ko mora velikokrat v enem dnevu zamenjati tudi po dve lokaciji. "Ker sem včasih zdoma tudi po ves dan, nimam izbire, kot da Lano prepustim bodisi svoji mami ali pa varuški kar za 24 ur ali celo za ves vikend. Seveda smo ves čas na zvezi, hvala bogu za pametne telefone!" pove Manca, ki je zaradi tega tudi velikokrat doma na Bohinjski Beli, kjer njeni starši pazijo Lano. "Predvsem kadar imam veliko obveznosti in večerne nastope, Lana pri babi in dediju velikokrat prespi, sama pa se jim po nastopu kar pridružim, zato da me moja hčerka zjutraj preveč ne pogreša. Zelo sva navezani, trenutno me Lana potrebuje bolj kot kdaj prej. Stalno kliče: Mami, mami ..." pove v smehu.

Za božič bo doma

Pri okraševanju doma se Manca drži tradicije in drevesce postavi na predbožični večer. "Sicer pa rada malo okrasim že prej, takoj na začetku decembra postavim na mizo lepo božično dekoracijo in prižgem praznične lučke." Letos ji je pri izbiri okraskov že lahko pomagala hčerkica Lana, ki bo prihodnje leto marca dopolnila dve leti. Letošnja smrekica bo zlato-vijoličasta, na njej pa bo tudi prav poseben okrasek. "Pred leti sem na potovanju prejela v dar krasno figuro angelčka, ki od takrat visi na vratih v spalnico. Za božič pa ga vedno dam na najbolj vidno mesto na jelki." Miklavž je že razveselil Lano s sladkimi parkeljni, ki jih Manca vedno kupi v isti domači pekarni. "Spominjam se, da sem se parkeljnov kot punčka bala, nisem si jih upala niti pogledati, kaj šele pojesti. Letos jih je dobila tudi Lana, dodala pa sem suho sadje, mandarine," pravi Manca. V času praznične mrzlice ne mara prepolnih trgovin in čas, ki ga nameni za nakupe, skrbno načrtuje. Z Lano sta tako že proti koncu novembra odšli po nakupih, ko ni bilo gneče in ko je bila še boljša izbira. "Nekaj nakupov sem opravila tudi sama in za Lano za pod drevesce kupila nove kocke, ki jih tako rada sestavlja."

Prvo pismo Božičku

Dvajset let stara tradicija

Za božič je Manca najraje doma s starši in sestro: "Imamo zanimiv, nekoliko nenavaden običaj, da se zberemo za veliko mizo in za predjed jemo tatarski biftek, pojemo, kuhamo, se družimo in pogovarjamo dolgo v noč. To mi ogromno pomeni, saj ta tradicija traja že 20 let ali več. Obdarujemo se s skromnimi darili. Izboru daril namenim veliko časa, saj rada izberem izvirno darilo, takšno, ki obdarovancu res pride prav in ga zelo potrebuje. Največ, kar lahko nekomu podariš, je seveda tvoj čas. Tako razmišljanje želim prenesti tudi na mojo Lano." Prav zaradi napornega urnika Manca čas, ki ga preživi z družino, skrbno načrtuje in ga preživi kakovostno. Z Lano sta že bili na snegu, se sankali: "Letos je bila to njena prva izkušnja na snegu, saj je bila do zdaj še premajhna, da bi lahko tako uživala. Ves čas se je smejala, bila je tako navdušena!"

Besedilo: Ilona Penzeš // Foto: Jaka Bizjak za Raay Music

Priporočamo