Manca Špik je po porodu znova zadovoljna s svojim telesom

Manca Špik je po porodu znova zadovoljna s svojim telesom (foto: igor Zaplatil) igor Zaplatil
Vir: Story
10. 6. 2018

Pevka Manca Špik je ena od tistih, ki se v nosečnosti niso pretirano zredili. Opaža pa, da z leti njeno telo zahteva veliko več za ohranjanje dobre postave. Sama je našla nekaj načinov, s katerimi si pomaga in lajša ženske skrbi.

Story: Po porodu se telo ženske precej spremeni. Kaj pa opažate pri sebi?

Mislim, da so se stvari že postavile na svoje mesto. (smeh) Imam to srečo, da sem precej visoka in da se kakšen dodaten kilogramček lepo porazdeli. Med nosečnostjo sem se zredila le za 14 kilogramov in razen trebuščka se mi sploh ni poznalo. Rešuje me, da sem vitke postave, da imam dolge noge. Lana je marca dopolnila dve leti, časa za redno telovadbo pa še nisem našla. Otroci še prehitro zrastejo in rajši sem z njo, kolikor se le da in kolikor mi dopušča kariera. Je pa Lana zelo zabavna in stalno skrbi, da s smehom treniram trebušne mišice. (smeh)

Story: Manca, pri vašem delu precej pomembno vlogo igra tudi videz. Koliko časa, energije in napora je treba vložiti v to, da ste fit?

Veliko. (smeh) Več kot pri npr. 25 letih, ko sem pojedla, kar sem želela, in sem imela res brezhibno postavo, in to brez pretirane športne aktivnosti. Po tridesetem se to malce spremeni in treba je 'migati'. Vrsto let sem sodelovala z različnimi osebnimi trenerji, ki so me redno 'priganjali', (smeh) in rezultati so bili dobri. Že odkar pomnim, pa veliko časa posvetim negi svoje kože, in tudi to se obrestuje. Vsako jutro in večer si vzamem deset minut, da si naredim nego obraza ter telesa, in temu se ne odpovem. Moja koža je napeta in žari. Negi kože in las res posvečam posebno pozornost.

Story: Katere športe imate najraje za ohranjanje dobre forme oz. kondicije?

Jeseni se bom zagotovo 'reaktivirala' in komaj čakam, da se vrnem v telovadnico. Lana bo takrat šla prvič v vrtec in zagotovo bom spet našla čas, da se pošteno premigam. Navadno kombiniram skupinske vadbe, kot so body pump, vadba na trakovih TRX in individualne vadbe v fitnesu pod nadzorom trenerja. Tako ti ne postane dolgčas in motivacija ostaja visoka. Vsaj trikrat tedensko bom šla zagotovo. Rekreativnega teka pa se izogibam, odkar sem si grdo poškodovala gleženj, ko sem nerodno sestopila z odra pred nekaj leti. Vibracije, ki nastajajo ob teku, mi ne pašejo.

Story: Koliko sta gibanje in šport pomembna tudi za vaše delo, glede na to, da morate imeti precej kondicije za vse nastope?

Zelo pomembna. Morda se sliši čudno, ampak 'odrska kondicija' je nekaj povsem drugega kot tista, ki jo potrebujemo za šport. Dobra kondicija ti na odru vsekakor pomaga, a ni dovolj. 'Odrski kondiciji' v naših, pevskih, krogih rečemo temu, da si sposoben na odru nastopati tudi dve uri in da se ti to na glasu ne pozna. Torej moraš obvladati pravilno dihanje, in tudi če še tako skačeš, mora tvoj glas ostati močan in stabilen. To pa dosežeš samo s 'kilometrino'. Potrebna so leta nastopanja, da prideš do te faze.

Story: Se z leti povečajo tudi zahteve? Ste bili kdaj toliko samokritični, da bi vas določene stvari obremenjevale?

Na sebi vedno znova najdem nekaj, kar me obremenjuje. Res pa je, da v vsaki stvari najdem prostor za napredek. Da ni neke končne točke, ker potem gredo stvari samo še navzdol. Skratka, vedno stremim k napredku na vseh področjih, tudi glede sebe.

Story: Vemo, da je pred poletjem stres zaradi postave pri ženskah še toliko večji. Kako se spopadate s tem, da prihaja čas kopalk?

Sama se na Slovenski obali sploh ne kopam. Enostavno se ne morem sprostiti. Zelo sem sramežljiva in nerodno mi je, če me ljudje opazujejo. Drugo je, če gremo s prijatelji na barko in imam neko zasebnost. Veliko lažje mi je tudi na Hrvaškem.

Story: Kako pomembno vam je zdravo prehranjevanje in kakšne so vaše kuharske veščine?

Zelo dobre. Prijatelji, družina, vsi okrog mene to potrdijo s tem, ko vse pojejo in pohvalijo. (smeh) S sestro sva tako vzgojeni in mama je vedno poudarjala, da je pomembno, da ženska zna dobro kuhati. Kuhanje in obed mi pomenita zelo lepo druženje. Sem gurman in uživam v preizkušanju novih jedi. To mi je prav poseben dogodek, da se lahko z družino in prijatelji usedemo za mizo in nekaj dobrega pojemo.

Story: Kaj pa prehrana? Zdrava prehrana je ključna tudi za zdravje. Kako gledate na to?

Zdrava prehrana je zelo pomembna in veliko prebiram na to temo. Stvari so se od mojega otroštva do danes precej spremenile in zdaj, ko vzgajam hčerko, zelo pazim, kaj ji dam na krožnik. Že v osnovi je precej neješča, zato želim, da tisto, kar poje, poje kvalitetno. Trudim se, da vsak dan skuham kosilo in večerjo, ki temeljita na zdravi, doma pripravljeni hrani. Izogibamo se sladkarijam, sladkim in gaziranim sokovom, slanim prigrizkom. Zdi se mi, da bo znala na prehrano pogledati z 'zdravega' zornega kota in bo zdravo hrano spoštovala, če ji bom to privzgojila. Lana ima zelo rada zelenjavo, obožuje tudi brokoli, ki ga otroci načeloma ne marajo, in na to sem zelo ponosna.

Story: Ni skrivnost, da je Slovenija po statistikah debelosti precej visoko na lestvici. Kaj nam to pove?

Zelo me žalostijo te statistike. Mislim, da je veliko odvisno od staršev, ki so zgled otrokom. Najlažje je otroku dati pico in kokakolo, ki jo kupiš v bistroju. Pri nas je osnova zdrava in doma pripravljena hrana, čim manj predelana. Solata z mamičinega vrta je še vedno najboljša na svetu. Ko sem bila otrok, smo jedli vse z vrta in smo bili zdravi kot dren. Veliko mladih pa danes odrašča ob hitri prehrani in sladkih gaziranih pijačah. Žalosti me, ko vidim zanemarjeno mladino, zapuščeno. Ko vidim kakšne starše, kako z levo roko, po liniji najmanjšega odpora, prehranjujejo otroka, me to prizadene.

Story: Je za vse to kriv tudi čas ali tempo sodobne družbe?

Moderna družba je žal prevečkrat instant družba. Nas starše žal nenehno priganja čas, kljub temu pa menim, da vzgajamo z zgledom in da zagotovo vsak lahko najde dovolj kvalitetnega časa, da otrokom privzgojimo osnovne človeške vrednote, ki nas bogatijo in delajo dobre ljudi. S hčerko preživim ogromno časa in res sem hvaležna, da si to lahko privoščim. Jeseni gre v vrtec in vesela ter ponosna sem nase, ker vem, da sem ji v skoraj dveh letih in pol dala maksimum. Vem, da bo v vrtcu zelo uživala.

Story: Precejšen trend današnje lepotne industrije je tudi to, da ženske zaupajo različnim strokovnjakom in iščejo 'bližnjice' za ohranitev naravne lepote. Kaj menite o tem?

Zagovarjam slogan 'Zdrav duh v zdravem telesu', nič pa nimam proti, če posameznik poseže po lepotnih popravkih oziroma tretmajih, v mejah normale, seveda, če se zaradi tega počuti bolj izpolnjeno in samozavestno. Danes je v poplavi vsega težje najti strokovnjake, ki jim lahko brez skrbi zaupaš. Vesela sem, da sem pred letom dni odkrila Estetiko Medart, kjer so mi predstavili tehnologijo CoolSculpting, s pomočjo katere sem po porodu spet samozavestna, moj trebušček pa je spet raven. (smeh)

Manca Špik: Po porodu je znova zado  voljna s svojim telesom

Story: Preizkusili ste torej prav posebno metodo CoolSculpting, postopek za zmanjšanje maščobe. Kakšne so spremembe?

CoolSculpting je inovativna tehnologija na področju neinvazivnih postopkov za zmanjševanje maščobnih oblog. Je inovativen način za preoblikovanje telesa z zamrzovanjem neželene maščobe brez kirurških posegov ali okrevanja. Več kot štiri milijone ljudi po vsem svetu je bolj zadovoljnih s sabo in svojim videzom zahvaljujoč edinstvenemu postopku. S tem spet pridemo do ravnega trebuha in iz prve roke lahko povem, da deluje. Zelo sem zadovoljna sama s sabo.

Story: Pa je to trajno? Ženske se namreč zelo bojijo tudi 'jojo efekta'?

Tehnologija CoolSculpting uporablja nadzorovano hlajenje za ciljanje in odstranitev maščobnih celic. V tednih po postopku telo naravno predela maščobo in odstrani odmrle celice. Rezultati pa so dolgoročni, saj se obdelane maščobne celice trajno uničijo. CoolSculpting je neinvaziven, varen, učinkovit postopek z dolgoročnimi rezultati.

Besedilo: MIMA // Fotografije: Igor Zaplatil

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story12/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 12/2018

Story 12/2018, od 24. 05. 2018

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri