Manca Špik: "Res ne vem, od kod vsa energija!"

Manca Špik: "Res ne vem, od kod vsa energija!" (foto: Dejan Nikolič) Dejan Nikolič
Vir: Lady
25. 1. 2017

Na klepet sem jo povabila, ker je Manca po dveletnem zatišju prišla nazaj na sceno kot meteor, vsa prenovljena in prerojena. Na radijskih lestvicah namreč trenutno vlada z dvema velikima uspešnicama Pesem in Oba. Ob tem pa je še mamica še ne enoletne Lane.

Ko sva se z Manco dobili, je njena še ne enoletna Lana ravnokar zbolela. "Spet je dobila vročino in meni se tako smilijo ti malčki, ko so bolni. Enkrat je že zbolela, zdaj pa spet. In ker sem prvič mamica, se še ne znajdem najbolje, take stvari me zelo prizadenejo. Sem pač te vrste mamica, ki veliko komplicira, ampak si ne morem pomagati, takšna pač sem. In potem se mi zdi, kot da še mene vse boli," je iskrena Manca. Trenutno vlada na radijskih lestvicah z dvema uspešnicama, minulo leto je končala kot edina pevka zabavne glasbe v TOP 50 najbolj predvajanih skladb na podlagi uradne lestvice najbolj predvajanih SLOTOP 50 (to je uradna lestvica združenja Sazas najbolj predvajanih pesmi v Sloveniji na podlagi predvajanja 61 slovenskih radijskih postaj.)

Uspešnica Pesem, ki jo je posnela s Kvatropirci, je leto 2016 končala na 7. mestu najbolj predvajanih slovenskih skladb na uradni lestvici SLOTOP 50. Manca je tudi edina izvajalka tovrstne glasbe, ki se ji je v letu 2016 uspelo uvrstiti med najbolj predvajane, kjer sicer kraljujejo pop, rok in mainstream izvajalci, kot so Maraaya, Siddharta, Muff, Alya, Tinkara Kovač, BQL, Nina Pušlar ... Tako kot je končala lansko, pa je Manca tudi začela to leto. Na prvi lestvici leta 2017 je skladba Oba, ki jo je posnela z Isaacom Palmo, postala 3. najbolj predvajana slovenska skladba preteklega tedna, Pesem pa na 4. mestu najbolj predvajanih.

Glasba jo napolni z energijo

Glede na to, da je Manca mlada mamica in tako zelo uspešna, se zdi, kot da je skoraj superženska, saj mlade mamice običajno nimajo časa za nič drugega kot za materinstvo. "Iskreno povedano, res ne vem, od kod vsa energija. Odkar sem postala Lanina mamica, se stvari tako lepo sestavljajo, kot da mi je Lana odprla neko novo sfero, tudi kar se moje kariere tiče. Vse, kar naredim, posnamem, doseže mnogo ljudi in mnogo ušes, čutim, da so me ljudje spet sprejeli za svojo, in ni ga lepšega občutka. Ljudje si vrtijo mojo glasbo, jo iščejo na YouTubu in si jo zaželijo za glasbene želje na radijskih postajah. Res sem počaščena in vesela, ker vidim, da sem spet na pravi poti. Vmes namreč dve leti nisem izdala nobene nove pesmi." Razlog za to je bila želja po otroku. "Želela sem si ustvariti družino, in to mi je tudi uspelo. Zdaj imam Lano in odprlo se mi je novo poglavje v življenju. Presrečna sem! V svoji glasbeni karieri zadnje mesece tako zelo uživam, da težko opišem z besedami. Vrnila sem se k svojim glasbenim koreninam, k ljudem, k zabavni glasbi, ki me pooseblja najbolj do zdaj."

Ob majhnem otroku in živahni glasbeni karieri si je treba znati dobro organizirati čas. "Imam srečo, da imam tako dobrega prijatelja in producenta, ki verjame vame. Raay je avtor vseh melodij in aranžmajev pesmi, ki sem jih v zadnjih mesecih izdala, v ekipo pa smo povabili tudi odlične besedilopisce, in stvari, kot rečeno, tečejo kot po maslu. To pa seveda ne pomeni, da jaz pridem le posnet pesem, daleč od tega. Kolikor mi dopušča čas, sem rada tudi sama vpeta v cel proces nastajanja skladb, ker v tem preprosto uživam. Vse se da, če se hoče! Moja glasba je moja velika ljubezen. Oder me napolni z energijo, tudi če sem utrujena po neprespani noči. Glasba me, tako kot moja Lana, zelo močno napolni z energijo ... Res se mi zdi, da imam trenutno neko supermoč. (smeh) Zdi se mi, da kar letim! To so neprecenljivi občutki!" V Mančinem glasu je res neka posebna, nova nežna moč, ki je prej nisem slišala in čutila. "Res je, trudim se na vsakem koraku biti čim bolj pozitivna, kar človeku vedno prinese plus."

Februarja v vrtec

Seveda me je zanimalo, ali ima morda kakšen skriven recept, kako skrbeti zase, da ohranja energijo in pozitivno naravnost kljub neprespanim nočem in otroškim boleznim? Morda kaj posebnega je, telovadi ... "Telovadim zelo redko, ker mi trenutno primanjkuje časa. Februarja bomo Lano prvič pospremili v vrtec in kot mamica bom zelo ponosna nanjo, ker je tako pogumna in družabna punčka in prepričana sem, da bo tudi vrtec zelo lepo sprejela in v njem uživala. Takrat se bom lažje vrnila v svojo rutino, da bom lahko odšla na trening in si privoščila kakšno razvajanje. Dobro se počutim v svoji koži, če dam nekaj nase, če telovadim ... Trudim se, da se čim bolj zdravo prehranjujem, in če ujamem kakšno dodatno urico spanja, potem kar skačem do neba." Manci seveda ne bi uspelo imeti uspešne kariere brez pomoči za malo Lano. "Brez pomoči mojih najbližjih mi ne bi uspelo. Močno pa sem hvaležna tudi varuški Jaki in njeni družini, ki so Lano sprejeli za svojo. Zelo sem hvaležna, da jih imam. Ko Lano oddam v varstvo, sem mirna in me ne skrbi, ali bo vse v redu, ker vem, da bodo zanjo maksimalno poskrbeli in se na vso moč trudili, da ji ne bo nič manjkalo. Kot pravim, brez njih mi ne bi uspelo, zato res hvala vsem!" Pa vendar, mame imajo navadno slabo vest, ko se posvečajo tudi karieri, in ne le otroku. Tukaj ni izvzeta niti Manca.

"Vedno imam malo slabo vest, ko jo oddam, in vedno si rečem, vem, da zamujam dragocene trenutke, ampak mamica ima pač takšno službo in je srečna tudi v svoji službi in do tega ima vso pravico. Preprosto moram ustvarjati, moram biti v stiku z glasbo in nastopati, poučevati petje, tudi to me osrečuje ... Daljših premorov si pevke pač ne moremo privoščiti in vse to sem vzela v zakup. Lana je res takšen sonček. V srcu čutim, da mi ne zameri, da odhajam na delo. Ko sva skupaj, se imava prekrasno, ko delam, pa mi je tudi lepo, saj poleg svojega otroka ljubim tudi svojo glasbo." Manca namreč poučuje tudi petje. "Sem učiteljica petja v pevski šoli Popsing pri Raayu in Marjetki, kjer prenašam znanje na svoje učence. V pedagoškem poklicu sem se zelo našla."

Lana je že podobna Manci

"Lana že močno kaže svoj karakter in zdi se mi, da ima kar nekaj mojih lastnosti. Zelo je trmasta in ve, kaj hoče. Kot njena mamica. (smeh) To je za okolico lahko zelo moteče, ampak za življenje samo pa je to zelo pozitivno. Na splošno pa je Lana zelo vedra, prijetna deklica, ki se hitro sama zaposli. Tudi moja mama mi je rekla, da sem se vedno sama zaigrala. Upam, da bo čim bolj samostojna."

Še en otrok?

"Vedno sem sanjala o enem otroku. Lano sem si zelo želela in smo 'delali' kar nekaj let, da je prišla na svet. Prišla je ob pravem času, o tem sem prepričana. Res sem vesela, da jo imam, in če bom še kdaj postala mama, bom zelo vesela, če pa ne, pa tudi ne bom žalostna, saj imam Lano, ki lepo dopolnjuje moje življenje." Manca je veliko naokoli. "Z Lano sva zelo leteči, veliko sva na Obali, veliko v Ljubljani in tudi na Bohinjski Beli sva kar precej. Imava kar tri varne pristane," se smeji Manca. Manca je sicer tudi mačeha, saj ima njen partner Borut že od prej otroka. "Joj, mačeha se mi zdi tako grozna beseda, spominja me na strašne pravljice in ta beseda mi vzbuja negativno konotacijo, zato jo zelo nerada uporabljam. Moj partner Borut ima hčerko Tio, ki je stara osem let in pol, in po svojih najboljših močeh se trudim, da se čim bolje razumeva in da sva prijateljici. Obožuje svojo sestrico Lano in tako lepo je videti takšno veliko ljubezen. Zelo sem vesela, da je tako!"

Poroke ne bo!

Laninega očeta in Mančinega partnerja Boruta mediji še nismo spoznali. "Očka Borut ni medijska oseba, zato se ne želi javno preveč izpostavljati." Kaj pa poroka, je to zanju pomembno? "O poroki nobeden od naju ne razmišlja, koruzništvo nama za zdaj ustreza," se smeji Manca.

  • Milijon ogledov v dveh tednih
    Manca je nazadnje sodelovala z Isaacom Palmo, s katerim je zapela duet Oba, ki je zelo uspešen in priljubljen. "Pred dnevi sva dosegla več kot milijon ogledov na YouTubu, in to zgolj v dobrih treh tednih. To se mi zdi zelo velik uspeh. Z Raayem in ekipo smo se odločili, da bomo tudi naprej snemali duete in sodelovali z različnimi glasbeniki. Ljudje so to pozitivno sprejeli že pri sodelovanju s Kvatropirci, s katerimi smo posneli hit, z Rokom Ferengjo sva posnela Življenje je ples, in ko je Raay povabil Isaaca Palmo k sodelovanju, da posnameva pesem Oba, sem bila izredno navdušena in zelo počaščena. Idejo o duetu z njim sem sprejela z odprtimi rokami, ker je bil Isaac edini kandidat na predizborih v oddaji Slovenija ima talent, ki mi je iskreno izvabil solze v oči. V meni je nekaj premaknil, začutila sem ga kot zelo iskrenega in preprostega, da o njegovem velikem talentu sploh ne izgubljam besed! Spoznala sva se na snemanju videospota, ko sva že posnela pesem – namreč, v studiu sva jo posnela ločeno. Od takrat negujeva tudi lepe prijateljske vezi, tudi z njegovo ženo Patricijo, ki je super punca! Z Isaacom tudi veliko nastopava, kjer se imamo še posebej luštno ..." Manca pove, da se kmalu obeta še en nov duet, saj pripravlja že nove stvari, a ker dogovori še potekajo, ne more povedati nič natančnega. "Spet se obeta nekaj dobrega, le to lahko povem!"

Eva Jandl

Priporočamo