Manca Špik: Stroga učiteljica petja

Manca je vesela, da 
njeni učenci v šoli
 petja svoje znanje 
nadgrajujejo ter 
pridno vadijo petje. (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
10. 11. 2015

Simpatična pevka Manca Špik, ki jo je ljubezen pripeljala na Primorsko, se je v jesenskih dneh odločila, da svojo šolo petja odpre tudi v Kopru. V ekskluzivnem pogovoru nam je za revijo Nova razkrila, kakšna učiteljica petja je ter kako gleda na mlade glasbene upe prihodnosti.

"Petje in nastopanje poučujem slabi dve leti in moram priznati, da se v vlogi učiteljice počutim odlično. Iskreno povedano, tudi na svoje petje in nastopanje gledam iz čisto drugega zornega kota, kar je zelo dobrodošlo pri vsakem pevcu, ki ima za seboj nešteto nastopov in zaradi avtomatizacije pogosto pozabi na kakšne pomembne stvari," nam pove Manca in nadaljuje: "Odkar poučujem, sem spet pozorna na malenkosti, za kar se moram zahvaliti svojim učencem. Tudi svojo pevsko tehniko sem zelo izboljšala, tako da precej lažje, pravilneje in dlje časa pojem, tudi po šest ur na večer. Moj glas pa je po nastopu še vedno v odlični formi. Pri učenju je najlepše videti, ko učenci z ure petja odidejo nasmejani, polni dobre volje in navdušenja, kar je seveda velika pohvale zame."

Preselitev na Obalo je Manca opisala tudi kot nov izziv, tako na zasebnem kot poslovnem področju. "Pred slabim letom dni sem se preselila na slovensko obalo in v tem času sem prejela toliko povpraševanj za ure solopetja, da sem se odločila, da poizkusim s poučevanjem še na drugi lokaciji – v Kopru. Učilnici v Ljubljani sem tako pred kratkim dodala še tisto na Obali. Naval je res velik, tako da se bojim, do kakšnih razsežnosti se bo razvilo, saj počasi ne bom mogla več sprejeti novih učencev, saj mi preostale obveznosti tega žal ne dovoljujejo," z zadovoljstvom pove Špikova in doda: "Lepo je videti vse te pevce, ki zelo uživajo, saj v vsakem od njih vidim svojo začetno navdušenje in entuziazem, ki sta v meni vrela pri mojih pevskih začetkih. (Smeh.) Iz vsakega posameznika poskušam potegniti tisto najboljše, kar premore. Velik poudarek dajem na intonacijo in interpretacijo, na čustva, saj želim, da se me učenec s petjem in umetniškim izrazom dotakne, da mi dvigne dlake pokonci, me prepriča in me gane. To je tisto, kar najbolj vneto iščem pri vsakem. Eni pridejo do tega hitro, drugi počasneje, ampak, ker vaja dela mojstra in če mojster dela redno oz. nadgrajuje vajo, je ta cilj nekoč nedvomno izpolnjen! Na mladih stoji svet in z veseljem svoje znanje in izkušnje prenašam na svoje učence, in sem zelo ponosna, ko vidim, kako lepo napredujejo in uživajo vsako minuto. S svojo lepo energijo, petjem in pripravljenostjo do dela mi lepšajo življenje. "
■ ALOJZ PETROVČIČ

Značke: Manca Špik

Priporočamo