Manca Špik verjame v osebno in duhovno rast

Manca Špik verjame v osebno in duhovno rast (foto: Jaka Bizjak) Jaka Bizjak
Vir: Story
20. 10. 2017

Čeprav je pevka Manca Špik že dolgo na sceni, bi pomislili, da je tako kot marsikdo začela nastopati že v rani mladosti. Za Story je prvič spregovorila o sebi, o svojih občutkih na začetku kariere in tem, kako jo je rojstvo hčerke Lane spremenilo. Našla je ravnotežje v življenju, predvsem pa se je začela posvečati sebi, kar se kaže tudi v zadnjem letu njene kariere, saj uspešnice niza drugo za drugo. Njen čas je tu!

Manca je začela nastopati šele pri 22 letih, pri 25 letih pa je začela graditi kariero. Pravi, da so jo vsa leta na sceni močno izoblikovala, predvsem pa se je v zadnjih letih začela posvečati sebi. "Morda ni nihče opazil, vendar sem imela na začetku kariere težave s samozavestjo. Nisem znala izraziti svojega mnenja, raje sem bila všečna, kot bi povedala, kaj mislim. Nisem se upala izraziti, kdo sem. Kdo pravzaprav je Manca Špik," nam zaupa Manca, ki si upa povedati na glas stvari, o katerih marsikdo molči in raje nič ne stori.

"Prej si nisem upala izraziti, kdo sem. Velikokrat sem 'kimala', tudi če se s stvarmi nisem popolnoma strinjala. Nisem imela poguma reči ne. Vedno sem hotela vsem ugoditi, vedno sem hotela biti prijazna. Zdaj mi prvič v življenju ni težko reči ne. Zdaj znan izraziti svoje mnenje, povedati na glas," pove Manca, s katero se lahko poistoveti vsaka mlada ženska, ki je vsak dan vpeta v pričakovanja okolice, da mora biti izvrstna tako v službi kot tudi doma, da mora biti briljantna gospodinja in mama.

Mladim ženskam želi sporočiti, da se morajo začeti poslušati, se posvečati sebi in delati zase. "Po Lani sem se zelo hitro vrnila na sceno. Vmes sem si na karierni poti vzela predah, da sem si ustvarila družino. Vzela sem si čas zase, saj sem imela težave z zanositvijo. Posvetila sem se sebi in bližnjim. In ko sem rodila Lano, ki me je - moram poudariti - kot osebo spremenila na bolje, sem si po porodu vzela čas, ki je bil namenjen samo njej in bližnjim." A ker brez glasbe ne more živeti, je vseeno premišljevala, kako bi se vrnila med ljudi, med oboževalce, ne da bi pri tem trpela družina in njeno delo.

Njen recept za uspehe, ki jih niza drugega za drugim, je posvečanje sebi. "Ker sem perfekcionistka in zelo rada analiziram vse, kar se mi zgodi, sem morala veliko storiti zase. Hotela sem se izboljšati kot človek, biti pristna, biti to, kar sem, poslušati svoje srce, delati tako, kot je meni prav. Rada rečem: posvečati se je treba sebi in najprej moramo poskrbeti zase. To ne pomeni egoistično, to pomeni, da delaš iz ljubezni do sebe. Ne, da greš čez trupla, temveč da vzameš stvari v življenju v svoje roke, da veš točno, kaj želiš. Jaz si moram sama obuti čevlje, v katerih želim hoditi v življenju po svetu."

Manca pravi, da je zdaj srečna, in ne želi, da bi ljudje zmotno mislili, da prej ni bila. Zdaj stvari v življenju samo lepše potekajo - odkar je pustila sebi, da je takšna, kot je, in da zna izraziti svoje mnenje. "V preteklosti so me zelo prizadeli komentarji o meni, o mojem videzu ... Vendar sem se sprejela takšno, kot sem, z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Ne moremo biti vsi všečni vsem! Moramo pa biti iskreni do sebe. Če boste iskreni do sebe, boste bolj samozavestni, bolj se boste imeli radi in uspeh ne bo izostal," pravi Manca, ki si zna v tem divjem tempu vzeti čas zase.

"Vedno sem si znala vzeti čas zase. Če imam dan samo zase, sem najraje sama s seboj. Počivam, nabiram novo energijo, včasih sem rada tudi povsem v tišini. Zelo rada sem doma. Morda sem kar malo samozadostna, znala bi preživeti tudi sama s seboj, saj mi je čas, ko sem sama, zelo všeč," pove v smehu. Rada pa je tudi z bližnjimi, z družino. Takrat se posveti samo njim, mali Lani. "Lana je zelo pridna punčka. Rada ji berem knjižice, skupaj se učiva novih besed, se igrava ... Ko sem z Lano, sem z njo. Dopoldneve preživljava skupaj, in ker sem velikokrat tudi zaradi učenja petja razpeta po vsej Sloveniji, jo takrat zaupam varuški. Otrok ima rad srečno mamico in jaz sem srečna tudi v tem, kar delam. Zato moram iti v učilnico, moram iti na oder in si nabrati nove energije. Ko sem z njo, sem mirna in sem zato boljša mama in je predvsem najin čas zato bolj kvaliteten."

Kot pevka Manca delo težko loči od družine, vendar se takrat, ko je s hčerko, poskuša maksimalno posvetiti Lani. Manci je prav tako zelo pomembno tudi to, da Lani vsak dan sama skuha kosilo. "Je že res, da mi kdaj misli uhajajo h kakšnemu projektu, vendar se poskušam čim bolj disciplinirati. Moj urnik nikakor ne more biti samo do četrte ure popoldan, saj tudi če grem zasebno kam ven, me ljudje prepoznajo kot pevko Manco Špik in zelo rada se jim posvetim. Rada imam oboževalce, kjerkoli jih srečam."

Bistvo dobrega odnosa do ljudi pa je tudi negovanje prijateljskih odnosov, kar polaga na srca oboževalcev s svojo novo pesmijo Prijatelj v izvedbi s Poskočnimi, ki jim jo je posvetila prav za svoj rojstni dan. "Živimo samo enkrat, zato, prijatelj, daj, ustavi se, da življenje prehitro ne uide. Vse, kar nam ostane, smo mi in spomini," pravi in doda, da gre življenje prehitro mimo, zato odklopite glave in priklopite svoje srce.

In komu lahko zaupa Manca? "Zanimivo je, da imam kar nekaj dobrih prijateljic, kar je v sedanjem 'hitrem' svetu zelo redko. Imam tudi zelo dobro prijateljico, ki se ji lahko res odprem. Zna mi namreč dobro svetovati, ker je v življenju doživela že mnogo stvari, poleg tega pa je zelo močna ženska in karieristka. Čeprav mi ta beseda ni všeč, sama se nimam za karieristko. Priznam pa, da sem zelo ambiciozna, in če bi bila bolj tekmovalna, bi bila lahko tudi bolj uspešna. A nisem tako vzgojena, nisem tak karakter, imam rada to, kar delam, in to čutijo tudi ljudje, ki so z menoj."

Ilona Penzeš

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story42/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 42/2017

Story 42/2017, od 12. 10. 2017