Manca Špik z nami delila spomine iz Avstralije

Ogled Avstralije ne mine brez fotografije s kengurujem. (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
25. 3. 2014

Letošnje leto bo za pevko Manco Špik zaznamovano s potovanji. Čez nekaj mesecev bo poletela na Evrovizijo na Dansko, pred kratkim pa se je vrnila iz Avstralije.

Manca Špik se je tik pred zmagovalnim nastopom s Tinkaro Kovač na Emi vrnila iz Avstralije in z Balija, kjer je preživela dobršen del letošnje zime. "45-dnevno potovanje po Avstraliji in Baliju si bom zapomnila za vedno," nam je povedala Manca, ki je sprva oklevala, ali bi se na takšno pot sploh podala, saj se zelo boji letenja.

"Imela sem nekaj groznih izkušenj in bilo me je strah. Letenje do Avstralije je eno od najdaljših in nisem bila prepričana, da bom let dobro prestala. Ko sem se v Benetkah usedla na letalo, pa me kar ni bilo več strah," je povedala Manca in nam izdala, da je na letalu spila kozarec piva, ki jo je očitno pomirilo. Pot jih je vodila od Benetk prek Dubaja v Avstralijo, kjer so našo pevko in ekipo že težko pričakovali.

Manca

V Avstraliji je imela Manca dogovorjenih kar 10 koncertov. Da bi ji bilo lažje, saj vemo, da je pogrešala domače, je imela Manca ob sebi zvestega spremljevalca Primoža in še dva moška: Hajnija Blagneta, brata slovenske pevske dive Helene Blagne, in Heleninega nekdanjega moža Mitjo Zamana, ki je odpravo tudi vodil.

Manca

"Oba sta čudovita in imeli smo se fantastično. Mitja je bil že večkrat v Avstraliji in ve, kako se tam dela," nam je povedala Manca, ki se je popolnoma prepustila moškemu vodenju in uživala. Predvsem pa jo je presenetil pristen stik z ljudmi, Slovenci, ki živijo v Avstraliji.

Slovenci v Avstraliji

"Gre za ljudi, ki so prišli sem že med vojno, za njihove potomce. Gre za ljudi, ki imajo vcepljeno veliko narodno zavest, cenijo, ljubijo, spoštujejo domovino Slovenijo, in s takšnimi ljudmi sem vedno rada. Govorijo slovenski jezik in zelo dobro so organizirani," nam pove Manca o tem, kako lepo so jo sprejeli naši rojaki v deželi tam spodaj.

Slovenci v Avstraliji so odlično organizirani. Imajo svoje kulturne centre, radijske postaje, imajo vse, kar potrebujejo, da normalno živijo. Da uživajo sadove svojega dela, obenem pa imajo možnost, da gojijo materino besedo. Del tega pa je bila tudi Manca s svojimi nastopi. "Tam sem pela večinoma slovensko narodno-zabavno glasbo, zato sem tudi nosila mamino narodno nošo. To glasbo imajo ljudje radi in to želijo slišati in zakaj jim ne bi tega dali, kajne?" se vpraša Manca, ki pravi, da je na sicer napornem potovanju po Avstraliji uživala kot že dolgo ne.

Manca

"Prostih trenutkov skorajda ni bilo, ves čas smo zapolnili s potovanji po Avstraliji, ker smo se selili sem in tja, in seveda za spoznavanje novih stvari o slovenski kulturi," je povedala Manca, ki je zato po končani turneji za dober teden dni ušla še na sanjski otok Bali.

"Po Avstraliji se je Bali kot destinacija za počitek prav prilegel. Tam smo stanovali v Vili Zala, ki je v lasti Slovencev, in tudi zato sem se kar hitro znašla. Odlično vzdušje je, predvsem pa sta mi všeč narava in hrana," pravi Manca, ki je takoj vzljubila otoško hrano.

Manca

"Rada imam pekočo hrano polnega okusa in na Baliju je bila prav takšna. Nora sem na dobro pekočo hrano in moram priznati, da so bile nekatere stvari, ki smo jih tam poskusili, še kako pekoče, a so mi bile resnično všeč, saj so polnega okusa, predvsem pa je zanimivo to, kako okusna je lahko dobro in sveže pečena hrana, ki ti jo tam za majhen denar pripravijo in postavijo na mizo," je povedala Manca, ki se je navdušila tudi nad sadjem.

"Toliko sadja, kolikor sem ga pojedla na Baliju, že dolgo nisem spravila vase. Na vsakem koraku je sveže sadje, in ker ga imam rada, sem se veliko ustavljala tudi ob teh stojnicah, si privoščila kakšen smoothie ali šejk, potem pa nadaljevala pot."

Napisala: Andreja Korenčan

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 12/2014

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 12/2014

Story Story 12/2014, od 12. 03. 2014