Manca Špik zaradi petja ni dokončala fakultete

Manca Špik zaradi petja ni dokončala fakultete (foto: Dejan Nikolič) Dejan Nikolič
Vir: Nova
30. 1. 2017

Manca je zasedla radijske lestvice z uspešnicama 'Pesem' in 'Oba', in čeprav njena Lana še nima niti enega leta, Manca pridno dela že od hčerkinega tretjega meseca. Sicer ji gre vse kot po maslu, a ostaja nekaj nedokončanega: njena fakultetna izobrazba.

Pesem 'Oba', ki jo je posnela s talentom Isaacom Palmo, je dosegla že milijon ogledov na YouTubu. "Isaac je bil edini kandidat na predizborih v oddaji Slovenija ima talent, ki mi je iskreno izvabil solze v oči. Spoznala sva se na snemanju videospota, ko sva že posnela pesem – v studiu sva jo namreč posnela ločeno. Od takrat negujeva lepe prijateljske vezi, tudi z njegovo ženo Patricijo, ki je super punca! Z Isaacom tudi veliko nastopava, kjer se imamo še posebej luštno ..."

Petje kot študentsko delo

Manca je bila v najstniškem obdobju precej nesamozavestna in se ji je glasbena akademija zdela nekaj nedosegljivega. Pred tem je končala vzgojiteljsko šolo, nato pa je vpisala študij slovenščine in srbščine, hrvaščine in makedonščine. Bila je zelo vestna študentka in je do leta 2003, ko je začela redno prepevati oziroma redno nastopati ob večerih v eni izmed ljubljanskih restavracij, opravila večino obveznosti in se že pripravljala na vpis absolventa. Do zaključka študija sta ji manjkali le še obe diplomi in nekaj izpitov. "V tistem trenutku še nisem razmišljala o tem, da bi glasba lahko postala moj vsakdanji kruh, življenjski posel. Predstavljala sem si, da je moje petje pač neke vrste študentsko delo, ki mi bo olajšalo pot do želene diplome in posledično zaposlitve kot učiteljica v kateri od srednjih šol, še najraje nekje v domačih krajih ..."

Igra usode

Ravno med absolventom pa se je z njo poigrala usoda, kot reče sama, in je spoznala producenta Raaya, ki jo je vključil v številne glasbene projekte ter je še danes njen producent. Takrat si je rekla, da bo zaključila naslednje leto, a so se začeli večji uspehi, poleg tega pa je postala še uspešna poslovna ženska, saj je njena Agencija Špik rasla in zahtevala čedalje več dela in časa. "Fakultete nisem nikoli zaključila. Vso energijo, ki jo imam, ker sem še vedno mama in vedno bom na prvem mestu mama, vlagam v kariero, glasbo in nastope, izobraževanje in poučevanje. O fakulteti ne razmišljam, to je čisto druga smer in energijo raje vlagam v stvari, ki se mi povrnejo," danes pravi Manca. Sicer pa dela kot učiteljica, in sicer učiteljica petja v pevski šoli Popsing pri Raayu in Marjetki. To delo jo zelo veseli in ga opravlja z veliko strastjo. 

J. E.