Manekenka Lara Koren: “Dojenje ni nobena pravljica”

Manekenka Lara Koren: “Dojenje ni nobena pravljica” (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
26. 11. 2017

Manekenka in misica Lara Koren je konec avgusta povila svojega prvega otroka, ljubko deklico, ki sta jo s partnerjem Jako poimenovala Julija. Mlada družinica, ki si je kotiček uredila na obrobju Ljubljane, nas je prijazno povabila v svoj dom, kjer smo z Laro poklepetali o čarobnih dneh materinstva, pa tudi o marsikateri težki preizkušnji, ki jo je doživela kot mamica.

Lara nam je zaupala, da je bilo prve dni po prihodu iz porodnišnice pravzaprav najlažje. "Julija je samo pojedla in nato zaspala nazaj, budna je bila morda po dve uri dnevno, drugače pa, kot da je ni," je povedala plavolaska, ki ji je bilo na začetku vsekakor najtežje okrevanje po carskem rezu.

"Po naravi sem zelo aktivna in mi je bilo izjemno mučno toliko ležati. Ker pa mi je hud napor pomenilo že samo vstajanje iz postelje, nisem imela druge izbire. Bolečine so zdaj popolnoma minile, mi pa smo se privadili drug na drugega. Uživamo v skupnih vikendih, jutrih, prvih nasmehih ..." je dejala ponosna mamica Julije, ki je izjemno priden dojenček, saj hodi spat točno ob osmi uri zvečer, ponoči prespi tudi po sedem ur v kosu, čez dan pa je vedno več budna.

"Sicer se vmes najde kakšna noč, zaradi katere potem naslednji dan hodimo okrog kot zombiji, ampak na splošno se ni za pritoževati. Sama se po navadi zbudim okoli osmih zjutraj, v miru spijem kavo in naredim kaj za službo, nato vstane Julija, se počasi preoblečeva, pojeva, poigrava in odpraviva na sprehod," je razložila lepotička.

Začetne težave pri dojenju

Čeprav svojo deklico polno doji, je priznala, da dojenje nikakor ni taka pravljica, kot se zadnje čase promovira. "Zaradi carskega reza najprej pet dni nisem imela mleka, nato sem dvakrat dobila mastitis z vročino nad 39 stopinj Celzija, potem je pridobivala preveč teže pa spet premalo. Zdaj sva končno premagali težave in upam, da nama bo uspevalo čim dlje. Poznam ogromno mamic, ki jim dojenje pač ni steklo, ne glede na trud, in moti me, da družba še vedno nanje gleda kot na manj vredne. Prvo vprašanje, ko srečaš nekoga z dojenčkom, nikakor ne sme biti 'ali dojiš', kajti to nikakor ni merilo, kakšna mama je. Zame je dobra vsaka, ki poskrbi za svojega otroka in ga nahrani, pa naj bo to s svojim mlekom ali pa adaptiranim," se je razgovorila Lara in dodala, da ji pri negi hčerke pomaga tudi partner Jaka.

"Zvečer jo skupaj skopava in dava spat. Čez dan zanjo skrbim jaz, ko se popoldan iz službe vrne Jaka, pa me malo razbremeni in jo dostikrat prevzame vsaj toliko, da skočim do trgovine ali kozmetičarke," je povedala 25-letnica, ki izjemno uživa tudi, ko se z vozičkom odpravita na svež zrak.

"Ker sem končno popolnoma brez bolečin, sva začeli hoditi na Rožnik, pa tudi na Zbilje, v Tivoli ali pa preprosto vozičkava po okolici doma. Na srečo obožuje vožnjo, bodisi v avtu, vozičku ali pa na nosilki in zaspi v trenutku, ko se začnemo premikati. Skupno smo se tudi že odpravili na Cres, v Gradec, Brda. Julija prespi celo pot, samo ustaviti se ne smemo. Velikokrat se zbudi že samo ob rdeči luči in vedno pravim, da ima vgrajen senzor gibanja," je v smehu dejala mlada mamica.

“Dojenje ni nobena pravljica”

Na sestanek z dojenčkom

Nad svojo vnukinjo so seveda navdušeni stari starši, babica jo je nekajkrat tudi že popazila. "Priznam, da greva z Jako težko kam sama za dlje časa, saj čez dan dojim na dve do tri ure. Nekajkrat sva se že dogovorila, da greva vsaj na kakšno večerjo, ko zaspi in jo pustiva v varstvu, ampak se na koncu kar ne morem spraviti od doma brez nje," je bila iskrena misica, ki pa ne bo na klasičnem porodniškem dopustu kot večina mamic.

"Delala sem praktično že iz porodnišnice. Vsak dan, preden se Julija zbudi, pa pregledam elektronsko pošto in naredim kaj za službo, saj imam to srečo, da lahko ogromno naredim od doma. Nekaj sestankov sem se celo udeležila z njo, pa so naju vedno lepo sprejeli v paketu," je povedala Lara, ki kljub delu nadvse uživa v materinstvu.

"Ko pred prvim otrokom poslušaš zgodbe o ljubezni na prvi pogled, se vprašaš, kaj pa če se meni to ne bo zgodilo, kaj če tega ne bom občutila tako kot druge. V trenutku, ko so mi jo sredi hodnika pred operacijsko sobo še omamljeni od anestezije dali v naročje, se je vse obrnilo na glavo. Naenkrat ni bilo na svetu nič več bolj pomembnega od tistega tulečega umazanega človečka, ki ga pred minuto sploh še nisem poznala, in z vsakim dnem se to samo še multiplicira," je razneženo dejala srečna mamica, ki na tihem razmišlja tudi o morebitnem bratcu ali sestrici za Julijo. "Ko sem videla, kakšna neizmerna ljubezen pride skupaj z otrokom, bi jih imela še deset, če bi jih le kdo drug rodil in ponoči vstajal. Verjetno se bova nekoč odločila za drugega, nikakor pa ne, dokler je ta še v plenicah," je sklenila plavolaska.

Besedilo: Barbara Majič // Foto: Igor Zaplatil