Manja Plešnar bi rodila na Jesenicah!

Manja Plešnar bi rodila na Jesenicah! (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
29. 1. 2018

Nekdaj ste jo v reviji Nova še pod imenom Manja Plešnar – Novina modna mrha lahko tedensko brali in se zabavali ob njenih komentarjih o modni (ne)ozaveščenosti znanih Slovenk in Slovencev, danes pa se Manja v največji meri posveča prihodu težko pričakovanega naraščaja – dvojčkov. Ja, pričakuje namreč kar dva fanta!

Z Manjo smo imeli priložnost poklepetati kar v naši prestolnici, čeprav je njen dom zadnjih nekaj let v Beogradu, kjer je našla ljubezen svojega življenja, podjetnega in postavnega Beograjčana Daliborja. Glede na to, da je do predvidenega roka poroda le še nekaj tednov in da jo brcanje v trebuhu in občasni krči že opozarjajo, da je lahko veliki dan tudi vsak naslednji, smo se z Manjo dobili kar v njenem ljubljanskem domu.

O poteku nosečnosti nam je zaupala: "Nosečnost poteka brez večjih zapletov, kar me izredno veseli, saj že od samega začetka z vseh strani poslušam, kaj vse bi lahko šlo narobe. Če pričakuješ dvojčka, je nosečnost pod oznako 'tvegano' že od samega začetka, kar vsekakor nima lepega prizvoka in je lahko, predvsem za žensko, ki je noseča prvič, izredno stresna. Predviden rok imam sicer 1. marca, ampak glede na to, da se dvojčki skoraj vedno rodijo vsaj nekaj tednov prej, verjamem, da bosta na svet pokukala februarja, se pravi, še čisto malo pa bom končno postala mama! Rodila bom v Sloveniji, ker bolj zaupam zdravstvenemu sistemu in ker bi želela, da so moji otroci rojeni v državi, kjer sta bila rojena njuna starša. Dalibor je namreč rojen na Jesenicah, kjer so z družino živeli do njegovega petega leta. Če bo šlo vse po sreči in če bosta fantka še naprej tako lepo cvetela v trebuščku kot do zdaj, bom tudi jaz rodila na Jesenicah, saj mi je všeč njihov pristop in ker so otrokom, mamicam in dojenju prijazna porodnišnica. Želim si doživeti pravi, naraven porod, če bo to mogoče. Z možem sva se odločila za doulo, ker sem že nekaj časa seznanjena s tem konceptom in ker se poznam dovolj dobro, da vem, da potrebujem dodatno pomoč pri rojstvu in negi otrok, po tem, ko pokukajo na svet. Načrtov nimava, sva bolj "go with the flow" narave, kar bo pa bo, tako da za zdaj bomo ostali v družinskem stanovanju v Ljubljani, ko bosta malčka dovolj velika in pripravljena na potovanje, pa se bomo vrnili v Beograd. Potem pa, kdo ve, kam nas bo popeljala pot."

Lažni popadki

Nekaj dni pred najinim intervjujem je Manja potožila, da se je že ustrašila, da bo prezgodaj rodila, saj je že imela lažne popadke: "Ta strah je vedno prisoten, sploh pri tovrstni nosečnosti in vpliv okolja tudi ni najboljši, ko pod srcem nosiš dva otročka. Ljudje se kar dosti vtikajo in delijo takšne in drugačne zgodbe, velikokrat tudi slabe. In seveda, v nosečnosti si še bolj v krempljih silnih čustev in hormonov, pa te takšne stvari hitro vržejo s tira. Fizično ni bilo veliko preprek, imela sem nekaj hecnih pripetljajev, ki so ostali nepojasnjeni, a so mi zdravniki zagotovili, da so to dokaj normalni pojavi. Krči, rahlo krvavenje, nenavadni položaji fetusov, bolečine, to vse spada k normalni nosečnosti."

Obdobje gnezdenja je tako Manja že prestala, saj je za malčka že vse skrbno pripravljeno: "Vse imava pripravljeno! Moja prelepa in praktična torba Jujube za mamice je napolnjena do zadnjega kotička, ker pričakujemo dva korenjaka! Predvidevamo, da bosta kar velika, ker že zdaj tehtata okoli dva kilograma in pol, če ne še več. Rasteta zelo pridno in nič kaj se jima ne mudi, a nikoli ne veš, zadeva se lahko spremeni iz ure v uro. Pa tudi sobico sva že popolnoma okrasila in prenovila, pri čemer mi je pomagala tudi moja zlata prijateljica in vizionarka Jana Koteska. Dokupila sva nekaj rabljenih stvari, kot tudi nekaj novih pri Malih Zakladih, kjer imajo res vrhunsko ponudbo in so nama odlično svetovali. Pri dvojčkih potrebuješ malo več opreme, ker nikoli ne veš, kako se bosta obnašala in kakšen ritem bosta imela. Zato sva se tudi odločila za gnezdeca Sleepyhead, ki so odličen pripomoček za spanje na katerikoli površini, saj ima otrok občutek, kot da je v maternici in se zato hitreje umiri in zaspi. V veliko pomoč pa nama bo tudi gugalnik Nuna Leaf, ki malčka crklja celo otroštvo. Ta bo sploh dobrodošel, ko se bosta jokala oba, pa za enega ne bom imela časa. Vesela pa sem tudi, da nama je uspelo najti najbolj optimalen in praktičen voziček za dvojčka Uppababy Vista, s katerim se bosta najina bučmana peljala kar drug nad drugim. Za takšen edinstven voziček sva se odločila, ker je najbolj praktičen in tudi ker se z njim lahko stlačimo v naše malo dvigalo v Beogradu!"

Rodila bi na Jesenicah

Nakupovanje v invalidskem vozičku

Za nosečnico, ki pričakuje dvojčka, postanejo v osmem mesecu vsakodnevna opravila kar naporna. Tako se je, čeprav ima že skoraj vse pripravljeno, nedavno odpravila še po nakupih v Ikeo v sosednjo državo.

Na družabnem omrežju je objavila fotografijo, kjer počiva na invalidskem vozičku in pripisala, da tako pa je nakupovanje v 8. mesecu nosečnosti. Manja je še razložila: "Ne skrbite, vse je okej! Na žalost me je zadnji mesec hudo stisnilo v križu in zato je bila otežena tudi hoja. Ker pa sem želela biti prisotna pri zadnjih nakupih za stanovanje in sobico, sem se nekako zvlekla do Ikee, kjer so očitno dobro pripravljeni na takšne primere. Hoditi nikakor ne bi mogla, primorana bi bila čakati v restavraciji, zato sem bila še kako hvaležna, ko so mi ponudili voziček. Bolečina je zdaj malce popustila, za kar sem res hvaležna vesolju, ker je bilo preveč hudo. Mislili smo, da so to že prvi popadki, a je zdravnica po temeljitem pregledu ugotovila, da je to maslo enega od otrok, ki s svojo dolgo nogico malce nagaja mamici." In v šali še zaključila: "Jaz pravim, da mu bom že vrnila milo za drago!"

Besedilo: Nina Keder // Foto: Helena Kermelj