Manjo Plešnar estradniki sprašujejo za nasvete

28. 7. 2015

Novina modna mrha Manja Plešnar že vrsto let 'udriha' po naših estradnikih, ki so po njenem mnenju z leti v modnem smislu vsaj malce napredovali

»Vsako leto prinese malo več modne zavesti, kar je pričakovano, saj se tudi pri nas moda spreminja in postaja vse bolj interaktivna. Estradnice so se začele modno izobraževati in zdi se mi, da se zato tudi vse večkrat vprašajo, kaj je primerno obleči za na dogodke,« pojasni Manja, ki nikakor ne more zanikati napredka.

»Seveda bi mi laskalo, če bi lahko sklepali, da so k temu pripomogle tudi moje kritike in pohvale, a vseeno si ne drznim trditi, da je tako,« doda mrha, ki se kljub kritikam, s katerimi ne skopari, veseli, da znane Slovenke in Slovenci modo jemljejo malce bolj resno. »Ne nazadnje jih v to prisili razmišljanje in opazovanje, kako se tem stvarem streže v tujini, in moja največja želja ostaja, da bi nekoč lahko tudi Slovenci parirali vsaj sosednjim državam, kjer je modno izražanje na visoki ravni.« K temu so pripomogli tudi blogerji, ki so se v zadnjih letih namnožili s svetlobno hitrostjo.

»Prav nič čudnega ni, da je že skoraj vsak drug bloger, ker je ne nazadnje to posledica izražanja osebnosti in osebnega sloga, ki dobiva vse večji pomen,« pojasni Manja, ki je tudi sama že vrsto let blogerka. »Sicer trenutno stran prenavljam in ni aktivna, ker mi za vse na žalost primanjkuje časa. Vseeno pa sem kar aktivna na Instagramu in Facebookovi strani The Fashion Bum,« pove mrha, ki prijateljem na družabnih omrežjih vedno rada deli modne nasvete ali pa vsakodnevne modne navdihe. »Vse več estradnic in drugih se obrne name po nasvet in vedno jim z največjim nasvetom odpišem ali svetujem.« Manja je v medijskem svetu prisotna že 12 let, njeni začetki pa so bili na televiziji, natančneje pri oddaji Dobro jutro na nacionalni televiziji.

Televizija Slovenija

»Začetkov se rada spominjam, sploh ker se je zgodilo bolj po naključju kot kaj drugega. Mama mi je takrat povedala za avdicijo, o kateri je brala v časopisu, in prav njej se moram zahvaliti, da me je opogumila in prepričala, da bi mi bilo to delo pisano na kožo. Na avdiciji sem prepričala in tako me je čakalo mesto v ekipi oddaje Dobro jutro, kjer sem delala kot novinarka in pozneje voditeljica.« Manja se spominja, da ji sicer delo voditeljice takrat ni šlo tako dobro od rok, ker je bila še preveč 'zelena' in se je težko znebila treme. »Vrgli so me v morje brez rokavčkov in rekli, naj plavam. Po eni strani me je to utrdilo, saj sem pridobila samozavest in pozneje nadaljevala delo pri oddaji Tistega lepega popoldneva, kjer sem sodelovala z Lorello Flego pri modni rubriki. Ko se je oddaja končala, me je povabila k Bleščici in tam se je začelo moje modno izobraževanje.« Spominja se, kako je uživala v delu. Zaradi oddaje je velikokrat odpotovala tudi na milanski in londonski teden mode ter na revije po vsej Evropi.

»Nikoli ne bom pozabila prvega zvezdniškega intervjuja z Johnom Richmondom po njegovi reviji v Milanu,« pravi Manja, ki je imela v vseh letih sodelovanja pri modni oddaji pred mikrofonom tudi Jimmyja Chooja, Sugar Babes, Janet Jackson, Janice Dickinson, Sonio Rykiel, Michelle Williams in številne druge.

Ameriška televizija E! Entertainment

Pozneje je kot novinarka revije Story odpotovala celo čez lužo v Los Angeles, kjer se je sprehodila po hodnikih ameriške televizije E! Entertainment in od blizu spoznala in se pogovarjala z Giuliano Rancic in Joan Rivers.

»Izjemno sem uživala v družbi 'modne policije', saj sem se imela priložnost pogovarjati tako z Joan Rivers kot Kelly Osborne, Georgeom in Giuliano Rancic. Z njimi sem se hitro ujela, ker imam podobno vlogo v Sloveniji, in prav zanimivo je bilo videti njihovo stališče in kako se sami počutijo v koži nekoga, ki službeno kritizira druge. Pogovor z Joan mi je dal veliko, ker mi je vrhunsko odgovorila na vprašanja, ki glede vloge modnega kritika pestijo tudi mene. Predvsem pa so me prevzele njena energija, dobrosrčnost in njena igriva narava. Težko sem nekaj mesecev pozneje sprejela njeno smrt, ker je bila še polna življenja, in še danes kar ne morem verjeti, da te briljantne komičarke brez dlake na jeziku ni več med nami. Zgodilo se je, kot smo predvideli, da nihče ne more naslediti Joan. Oddaja je kljub vnovičnemu zagonu seveda propadla.« Tudi mrha je od Joan dobila pohvalo na račun laka za nohte in uhanov, ki jih je nosila med intervjujem, kar ji je laskalo. »Rekla sem, da jih nikoli ne bom snela,« v smehu pove mrha, ki se ne primerja z vrhunsko komedijantko, saj pravi, da o tem sploh ne razmišlja.

Z JEZIKOM OPLETA MANJA PLEŠNAR

  • Čeprav je mrha številnim trn v peti, namen njene rubrike ni žaljenje vseh po spisku. Le malokdo ima tako naoljen jeziček kot modna mrha, zato je slogan Novine rubrike Z jezikom opleta Manja Plešnar. »Težko odgovorim na vprašanje, od kod dobim ideje ... Prispodobe in sopomenke pridejo kar same od sebe. Nekaj malega gotovo pripomore tudi, da se rada izobražujem s knjigami in branjem strokovnih člankov. Vseeno pa mislim, da si za kaj takega preprosto nadarjen ali pa da to 'namazanost' naslediš. Vsa moja družina je izredno 'komična'.« Manja je zanimanje za modo in umetnost pokazala že v mladih letih, pozneje pa je z vpisom na srednjo šolo za oblikovanje sledila svojim sanjam, da bi nekoč postala grafična oblikovalka. A življenje jo je takoj po končani srednji šoli peljalo v daljno Avstralijo, kjer je naredila sprejemne izpite za Enmore design centre v Sydneyju. Študij je predčasno prekinila in se po letu dni vrnila v Slovenijo, kjer se je vpisala na Inštitut Callegari, zdajšnjo višjo šolo za dizajn, kjer je vse do zaposlitve na televiziji nadaljevala študij notranje opreme. Vmes se je podala celo v glasbene vode, sprva s skupino Artbeat, pozneje Erikom Ferfoljo, s katerim je nastopala na Melodijah morja in sonca, s producentom in vrhunskim glasbenikom Denisom Beganovičem pa je posnela celo zgoščenko v angleškem jeziku, a ni nikoli ugledala luči sveta. »Žal mi je, da se ni izšlo, ker so bile to moje največje sanje. V mislim vseeno imam, da bi izdala album, čisto tako, za dušo,« doda Manja. Mrha zdaj s svojim jezikom že nekaj mesecev opleta tudi na oddaji Zvezde danes na Planet TV, kjer se prav tako loteva stila zvezdnikov pri nas in v tujini. Čeprav jo je ljubezen odpeljala v daljni Beograd, ki mu zdaj reče dom, jo delo na slovenski televiziji izjemno veseli. Morda pa bo jezikava Manja nekoč dobila tudi čisto svojo oddajo.

ZOJA AHLIN, foto: Primož Predalič, osebni arhiv

Značke: Manja Plešnar