Marija Šestak: S Taro v Južno Afriko

Marija Šestak (foto: Polona Pirc) Polona Pirc
Vir: Story
28. 3. 2014

Slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak in njen mož Matija, atletski trener, sta se v začetku tedna s šestmesečno hčerko Taro prvič podala na zelo dolgo pot. Šestakovi so namreč skupaj s še nekaj atleti za slab mesec odpotovali na priprave in oddih v Južno Afriko. "Greva ji pokazat, kje je bila spočeta," se pošalita Marija in Matija, a je pravzaprav res.

Marija je s hčerkico pred tem že potovala z letalom, ko sta šli na obisk k njeni mami v Srbijo, celodnevna pot na drugo stran poloble pa je malce drugačna zgodba.

Srečali smo se v soboto pred odhodom, v pomladnem Tivoliju, kjer ima Matija s svojimi atleti ob sobotah dopoldan trening. Prišli so vsi, a Marija v 'civilu'.

"Ponoči nismo kaj prida spali, Marijo pa od včerajšnjega treninga tudi boli hrbet, ker je delala poskoke," je povedal Matija. "Ne vem, je morda polna luna, ali kaj?" je še vprašal. Ko mu potrdim, da bo res, naslednji dan, pojasni, da luninih men sicer ne spremlja, a po hčerki zdaj ve, kdaj je luna polna, saj takrat ne spi in je na splošno nerazpoložena.

Sicer pri Šestakovih že kar lepo spijo, Tara že nekaj časa ponoči spi v kosu od šest do sedem ur, tako da je Marija, ki sicer zelo rada spi, presrečna, saj je to več, kot je pričakovala. Je pa res, da dojenčica tudi pridno raste in napreduje ter ima že osem kilogramov, kar pa ni več mačji kašelj za dvigovati in nositi.

Matija, čigar atleti, dekleta in fantje, so se medtem ogrevali v bližini, je povedal, da je Marija ravno pred nekaj dnevi rekla, da se bo počasi treba začeti tudi psihično pripravljati na dolgo pot. Šestakova sicer ne komplicirata, tudi nimata časa za to, saj ima Matija veliko dela s treningi, katere je že konec leta začela tudi Marija, ki pa na stadionu oziroma v dvorani še ni vsak dan.

Posebnih priprav za pot v Afriko sicer niso imeli

Za zdaj za Taro nimata rednega varstva, babici sta obe daleč, saj tudi Matijeva mama živi v odročnem Bohinju, pa niti ni več najmlajša in dovolj polna energije za živahno vnukinjo. Tako Mariji občasno, do dvakrat tedensko, priskoči na pomoč prijateljica, seveda pa poskuša čim več pomagati tudi Matija. Kar nekaj usklajevanja je potrebnega, saj ima otrok pač svoj ritem, on pa nemalo obveznosti, poleg atletske šole na ljubljanskem Žaku dobro delajo tudi v Škofji Loki, tako da so mu dnevi pogosto prekratki. Marija del treningov za določene mišične skupine tako za zdaj opravi kar doma.

Posebnih priprav za pot v Afriko sicer niso imeli, sta se pa mlada starša vseeno malce posvetovala tudi s pediatrinjo, ki ju je opogumila, da so nekateri dojenčki še mlajši potovali tudi v bolj eksotične dežele. Poskrbela sta za posebno mleko, ki ga dobiva Tara, saj je alergična na mlečni protein. No, posledično tudi Marija, ki sicer obožuje sire, ne sme uživati nič mlečnega.

Odhod v Afriko je v osnovi namenjen atletski pripravi, treningom v boljših in predvsem tudi drugačnih razmerah, kot jih imajo doma. Tam imamo že dogovorjeno tudi varuško in upata, da se bosta s Taro ujeli. Marija bo trenirala, kolikor bo lahko, zaradi Tare, pa tudi zaradi hrbta. Predvsem pa Matija upa, da si bo lahko tudi malce odpočila, saj je zdaj že šest mesecev polno zaposlena mamica, je še povedal njen mož, ki pa je bil že pred odhodom prepričan, da jim bo Afrika dobro dela. Kako tudi ne, saj so z lanskih priprav domov prišli pravzaprav že trije.

Napisala: Polona Pirc

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 13/2014

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 13/2014

Story Story 13/2014, od 19. 03. 2014