Vse, kar človeku lahko pomaga, da je videti lepše in da se počuti bolje, je vedno dobro vedeti. Zato smo se odzvali vabilu, da se z igralko Marijano Brecelj odpravimo na lepotno-zdravstveno seniorsko popotovanje po severovzhodu Slovenije. Seveda nismo mogli mimo term, njihove wellness in kulinarične ponudbe. Pričakale so nas novosti, ki so nas navdušile.
Zdravje in zdrava prehrana ter dobro počutje se včasih slišijo kot zlajnane obljube, ki so navadnim smrtnikom nedosegljive. Ko gremo na dopust v toplice, sicer skrbimo za svoje dobro počutje, a ni rečeno, da vedno na najbolj zdrav način. Če nam seveda bivanja in prehranjevanja v toplicah ne predpiše zdravnik. A z igralko Marijano Brecelj, ki je lepa, samozavestna in nadvse fit gospa, smo se z veseljem odpravili spoznat novosti, ki vas bodo zagotovo presenetile. Najprej smo spoznavali Terme Moravske Toplice. Hotel Livada Prestige slovi po odlični hrani, ki jo chef Danilo Čurman pripravlja iz čudovitih tamkajšnjih sestavin. Prekmurje, ki slovi po odličnem bučnem olju, prekmurski šunki, hrani, ki je čudovita mešanica zgodovinskih vplivov, ni poznano samo po prekmurski gibanici, temveč po odličnih sestavinah, s katerimi se ustvarjajo odlične jedi. Lahko rečemo, da hrana v Livadi Prestige preseneti vsakogar, še posebej s tamkajšnjo ponudbo.
Za dušo in telo poskrbi zdravilna črna voda, ki je odlična za zdrave sklepe in ima tudi drugačne zdravstvene učinkovine. Še posebej lahko gosti zdaj uživajo v prenovljenem Kopališču Termal v hotelu Termal, kjer so se posvetili štirim elementom narave za svežo energijo in dobro počutje: vodi, zemlji, ognju in zraku. Najprej imajo termomineralno vodo, ki izvira iz Panonskega morja, potem so tu pot kristalov in dobrega počutja, ognjena moč v svetu savn in počivališče s kromoterapijo, dobrodejno barvno svetlobo. Pri vhodu v to čudovito kopališče vas bo na notranje ravnovesje opozorila vrtljiva kocka, ki velja za geometrijsko najstabilnejše telo.
Kjer tri srca so doma
Celoviti pregledi
- Tam, kjer so doma tri srca, pa smo vse o zdravju srca spoznali z doktorjem Andrejem Vugrincem in z nutricionistko Mojco Cepuš. Če želite celovite preglede srca in ožilja, je tu dr. Vugrinec s svojo ekipo. A v hotelu Radin v Radencih smo spoznavali tudi program prehranjevanja Jejmo bolje z nutricionistko Mojco Cepuš, ki je preventiven, zato mogoče razen preventivnega pregleda pri dr. Vugrincu ne boste potrebovali prav nič drugega.
Začne se pri zajtrku
Pogovor o zdravi prehrani se še vedno začne pri zajtrku. Še vedno je pomembno, da telo navadimo na zajtrk, čeprav je to za nekatere mukotrpno delo. A dejstvo je, da telo zvečer zahteva več nekvalitetne hrane, če zjutraj ne dobi prave hrane, da lahko deluje. Začnimo dan z banano in kozarcem mlačne vode z limoninim sokom. Mojca nam je v jedilnici hotela Radin skupaj z vodjo kuhinje v Zdravilišču Radenci, Boštjanom Rožancem, pripravila odlično zdravo kosilo. Meniji so na voljo vsem gostom hotela in vsi lahko vidijo, kaj naj vsebuje krožnik za odlično zdravje ali za zdravljenje določenih bolezni. Tudi mi smo uživali na kosilu, kjer smo jedli: zelenjavne zvitke v riževem papirju s sezamom, rumeno bučo in hrustljavo šalotko. Sledili sta juha iz zelene, peteršilja in janeža z drobtinami črnega kruha, skuša z grahom, pinjolami, kaprami, škampovim oljem in češnjevim paradižnikom, druga glavna jed so bila počasi kuhana goveja lička s topinamburjem, sekancem iz jajčevcev in mlade zelenjave ter za piko na i čokoladni brownie s svežim sadjem in jagodno omako.
Napisala Andreja Korenčan
Fotografije Helena Kermelj
Novo na Metroplay: ""Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del