Mario Galunič je postal dvojni urednik. Ali to pomeni tudi dvojno plačo?

Mario Galunič je postal dvojni urednik. Ali to pomeni tudi dvojno plačo? (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
6. 2. 2017

Uredniki na TV Slovenija so na ponovoletnem srečanju novinarjem predstavili kopico novosti, ki so jih pripravili, hkrati pa smo še uradno izvedeli, da je Mario Galunič postal kar dvojni urednik. Seveda smo se pozanimali, kaj to pomeni, ali dvojna odgovornost prinese tudi dvojno plačo?

Mario Galunič vse od leta 2014 kroji Razvedrilni program na TV Slovenija kot odgovorni urednik. Pred tem je bil popularni voditelj oddaj v najboljših terminih in veliki ljubljenec gledalcev. Je tudi dobitnik številnih medijskih nagrad in priznanj. Na ponovoletnem srečanju z novinarji je razkril, da je postal tudi vršilec dolžnosti odgovornega urednika Programa Plus, pod okrilje katerega spadajo oddaje, kot je Dobro jutro, Dober dan, eRTeVe, Od blizu, Polnočni klub, Halo TV, Zvezdana in Prava ideja. Nas pa je zanimalo, kaj to pomeni za samega Maria, ki je zdaj postal kar dvojni urednik. Na TV Slovenija smo naslovili vprašanje, ali to zanj morebiti pomeni tudi dvojno plačo? "Mario Galunič je odgovorni urednik Razvedrilnega programa Televizije Slovenija in vršilec dolžnosti odgovornega urednika Programa plus Televizije Slovenija. Dvojno urednikovanje ne pomeni tudi dvojne plače.Ker opravlja dvojno funkcijo odgovornega urednika, ima zato priznan povečan obseg dela oziroma večopravilnost v višini dodatnih štirih plačnih razredov, vendar samo za čas opravljanja te dodatne funkcije," so nam odgovorili in kmalu poslali še eno sporočilo, kjer so dodali: "Ob tem zgolj še dodatno pojasnilo na vaše prejšnje vprašanje: Sistem plač v javnem sektorju ne dopušča dvojnih plač. Mario Galunič torej za vodenje dveh odgovornih uredništev ne bo prejemal dvojne plače, temveč le zakonsko dovoljen dodatek za povečan obseg dela."

Pozanimali smo se in izvedeli, da naj bi bil Mario prej v 50. plačnem razredu, kar pomeni bruto plačo brez vseh dodatkov v višini 3.009,28 evrov, z dodatnimi štirimi razredi pa bi tako mesečno zaslužil 3.520,44 evrov bruto seveda tudi brez vseh dodatkov. Za primerjavo: predsednik RS Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar sta v 65. plačnem razredu in zaslužita mesečno 5.419,54 evrov bruto brez dodatkov.

Clemens hkrati na nacionalki in komercialki

Sicer pa je Mario kot urednik Razvedrilnega programa, pod okriljem katere je tudi izbor za evrovizijsko pesem Ema 2017, razkril, da bo namesto Maje Keuc oziroma Amaye, ki je nenadno odpovedala sodelovanje na Emi zaradi svojih načrtov z mednarodno kariero, nastopil Clemens, za katerim se skriva Klemen Mramor. To bo njegov drugi nastop na Emi – na Emi 2015 je zapel pesem Mava, ki je bila v letu 2015 četrta najbolj predvajana skladba na Valu 202. Njegov naslednji odmevnejši nastop je bil na festivalu Poprock 2016, kjer je zapel priljubljen komad Jst bi te mel. Klemen je povedal, da je bil nad povabilom kar presenečen. Klemen Mramor oziroma Clemens je sicer uspešen glasbenik, ki se ukvarja še z dramsko igro, režijo in sinhronizacijo risank, videli smo ga tudi v seriji Usodno vino in drugih igranih serijah. Zanimivo pa je, da so nam hkrati na POP TV razkrili, da bo Klemens nastopil tudi pri njih, in sicer v šovu MasterChef.

Nove oddaje: politične in zabavne

Kar nekaj novih oddaj bomo letos lahko spremljali na naši nacionalki. Prva novost je polurna mozaično-pogovorna oddaja Po Sloveniji, ki poteka v živo od torka do četrtka. Voditelj torkove oddaje iz ljubljanskega studia bo Zvezdan Martič, sredina gostiteljica v koprskem studiu bo Sabina Francek Ivovič, ki se ji bo kmalu pridružil še voditelj Andrej Šavko, četrtki pa bodo rezervirani za mariborski studio z voditeljico Jasmino Gregorec. Oddaja Studio 3 traja kar dve uri in poteka v živo v najbolj gledanem četrtkovem terminu med osmo in deseto uro zvečer. Združuje tri oddaje in tri voditeljice: Tarčo z Eriko Žnidaršič, Globus z Mojco Širok in Točko preloma z Janjo Koren. Z ekipo Studia 3 bo aktivno sodelovala tudi podatkovno-preiskovalna skupina TV Slovenija EkstraVisor, na kar so na TV Slovenija izjemno ponosni. "Podatkovno preiskovalna skupina bo pomembno prispevala k delu v Studiu 3, predvsem k vsebinam, ki jih bomo predstavljali v Tarči. Hkrati pa bomo v letu 2017 pod vodstvom Lidije Hren pripravili pet posebnih oddaj, kjer bomo poglobljeno, z elementi preiskovalnega novinarstva obdelali posamezne teme, ki se nam zdijo pomembne," so povedali. Gre pa tudi za projekt Bojana Travna, ki se že dalj časa ukvarja predvsem s postavitvijo oddaje in njenim vizualnim delom, studiem, grafiko, špicami.

Stand up komiki v akciji

Za sobotne večere pa na TV Slovenija napovedujejo obilico smeha, za katerega bo poskrbela nova zabavna oddaja Kdo bi vedel. Skozi kviz bo krmaril voditelj Saša Jerković, ki ga sicer poznamo kot športnega novinarja, vodi pa tudi kviz Vem!. "Upam, da bodo gledalci zadovoljni z mano," je povedal. Ker pa v zabavni oddaji Kdo bi vedel o zmagovalcu ne bo odločalo zgolj znanje, ampak bo pomembno predvsem ugibanje, sklepanje, pogovor in duhovitost. Da bo pot do cilja res zabavna, bo naloga kapetanov: Miha Brajnika, Matjaža Javšnika in Tilna Artača. Izbor je res zadetek v tarčo, čeprav pogrešamo kakšno žensko, a na nacionalki zagotavljajo, da ne gre za moško oddajo. V vsaki oddaji se bosta dva kapetana borila za zmago, vsakemu bo na pomoč priskočila ena znana osebnost iz sveta zabave, športa ali medijev. Ekipi bosta morali najti pravi odgovor na 12 vprašanj, a to nikakor ne bo klasični kviz znanja, temveč bodo v ospredju nenavadni dogodki, zabavna dejstva iz življenja, neverjetna spoznanja, nasveti in poskusi. Slednje bo v svojem laboratoriju pripravljal profesor, ki ga bo igral Mario Ćulibrk: "Veselim se te vloge norega znanstvenika, ki izvaja poskuse, ker nikoli nisem imel priložnosti početi česa podobnega," je povedal in dodal: "Piflar v meni že skače od veselja." Zmagovalna ekipa bo na koncu oddaje razdelila pridobljeni denar med svoje občinstvo, česar pri nas še nismo videli v nobeni oddaji.

Eva Jandl