Marjetka in Aleš Vovk (Raay) nikoli nista sprta več kot eno uro!

Marjetka in Aleš Vovk (Raay) nikoli nista sprta več kot eno uro! (foto: NEO VISUALS) NEO VISUALS
Vir: Jana
10. 1. 2019

Glasba, družina, ona in on – to je ves njun svet. 

Tako zasebno kot poslovno. A združena nista le v skupnem delu, strasti in ljubezni, ampak tudi v imenu Maraaya. Marjetka in Aleš Vovk - Raay, sta me spustila bližje in mi brez dlake na jeziku razkrila svoj svet. Babičina sarma, Raay kot mojster kuhinje, njuna sinova z otroštvom, kot smo ga poznale prejšnje generacije. Pa njuna skrita ljubezen, trenutki romantike, domači plesni običaji pod novoletno jelko, zimski pobeg na morje … Vse to, prežeto z glasbo, skozi katero odkrivata mlade upe in živita svoje sanje.

Združena sta tako zasebno kot poslovno. Kako vama uspeva? Vlada namreč splošno prepričanje, da paru, ki je skupaj večino časa, težko uspe. Se morda vendarle kdaj naveličata drug drugega?

Raay: Uspeva nama, ker imava srečo in hkrati odlično ujemajočo se energijo. Pri vsem tem glasba za naju ni le poslovna, ampak tudi zasebna stvar. Je strast in veselje, zato naju to še toliko bolj povezuje. Seveda se kdaj pojavijo tudi konflikti, a skozi vsa ta leta, ki sva jih preživela skupaj, sva se naučila, kako delati drug z drugim. Tudi komunicirava drugače, kot sva v prvih letih zveze, in zato se nisva nikoli naveličala drug drugega. Ne glede na to, ali dan preživiva skupaj delavno, se zvečer z veseljem odpraviva tudi na skupno večerjo in preživljava čas drug ob drugem.

Kako pa je, ko se sporečeta. Kdo je bolj trmast in kdo navadno prej popusti?

Marjetka: Na začetku sva bila oba precej trmasta, a se je količina trme z leti zmanjšale na obeh straneh. (smeh) Kljub temu pa moram odkrito priznati, da gre Raayu bolje od rok, saj prej popusti in me s tem spravi tudi v dobro voljo. Nikoli pa nisva sprta, še več. Nikoli nisva bila sprta več kot eno uro, ker stvari rešujeva sproti. Škoda bi bilo, da bi bil zato uničen cel dan.

Kako postavita mejo, kje se konča služba, da o tej temi ne govorita več? Kako se odklopita?

Raay: Najina služba je najino veselje in ne potrebujeva odklopa, razen ko sva z otrokoma ali ko greva spat. Sprehodi in družabne igre nas povežejo in sprostijo hkrati. Sicer pa je glasba del naju in tako nama je delo hkrati tudi prosti čas.

Na začetku sta svoje razmerje dolgo skrivala. Pa je bil morda tudi to razlog, da sta se še bolj povezala in da je vajina zveza tako uspešna?

Marjetka: Razmerja nisva nikoli skrivala pred prijatelji, samo medijem nisva izdala te informacije. Vedno sva funkcionirala kot vsak običajen par, hodila skupaj na izlete, na morje, če naju je kak novinar vprašal, ali sva skupaj, pa sva suvereno odgovorila, da nisva. (smeh)

Z Raayem sta se poročila leta 2010. Torej sta uspešno prebrodila tudi po ljudskem vraževerju na splošno najtežje sedmo leto zakona. Sta imela kdaj kake dileme ali pomisleke, ali nadaljevati zvezo, oz. kdaj pa je bila vajina ljubezen najbolj na preizkušnji?

Marjetka: Skupaj sva od 18. leta, ko sva se spoznala na akademiji. Res sva imela manjšo krizo v sedmem letu zveze in se takrat odločila raziti. Narazen sva bila natanko teden dni, nakar sva ugotovila, da se preveč pogrešava, zato sva kaj hitro spet prišla skupaj. Nato pa so stvari tekle tako, kot morajo, in enako je še danes. Mislim, da sva na dobri poti, saj si oba želiva, da bi ta zveza trajala večno. Za to si bova prizadevala tudi v prihodnje, seveda pa nikoli ne veš, kaj ti življenje prinese.

Oskar in Vid sta vajina sinova. Kakšne interese kažeta (morda tudi glasbene) in komu sta bolj podobna?

Raay: Fanta sta stara pet in sedem let. Nobeden od naju od njiju ne pričakuje nič posebnega, ker sta še premajhna, zato raje pustiva odprte vse poti. Svoj čas sta želela plesati, potem sta se posvetila nogometu, Vida zanima kitara, a to bolj zaradi zasedbe BQL kot zaradi naju. (smeh) Bomo videli, kam bosta v življenju želela zaviti, saj sva predvsem zagovornika miselnosti, da so ulica, žoga in prijatelji najboljša kombinacija za dobro preživeto otroštvo.

Marjetka, obkroženi ste s tremi fanti. Si morda želite še kakšno punčko?

Marjetka: Seveda bi imela punčko, a za zdaj mi je življenje namenilo dva fanta in sem s tem povsem zadovoljna. Včasih mi prijateljice, ki so mamice deklicam, pravijo, da fantje kot otroci manj komplicirajo in morda imajo celo prav. (smeh) Res so namreč fantje bolj dinamični, in ker sem tudi sama taka, priznam, da mi marsikdaj bolj ustreza brcati žogo, kot da bi pletla kitke. (smeh) No, morda pa se bo kdaj zgodila še kakšna punčka ali pa še tretji fant.

Marjetka, nekoč ste dejali, da ste s petjem premagali strah pred nastopanjem. Imate v življenju še kakšno bojazen?

Marjetka: Odkar sem postala mama, se bojim, da se kaj zgodi otrokoma. Vsakič, ko to zaznam, se sicer poskušam pogovoriti sama s seboj in počasi popušča. Predvsem pa mineva z leti, ko fanta odraščata. Ko bosta odrasla in samostojna, mi bo zagotovo lažje. (smeh)

Poznana sta tudi kot velika romantika. Katera je bila najbolj romantična stvar, ki sta jo naredila drug za drugega, in kako ohranjata romantiko kljub natrpanemu poslovnemu urniku in dvema majhnima otrokoma?

Raay: Romantika je za naju v majhnih stvareh. Nisva preveč zahtevna. Cel dan lahko preživiva ob gledanju televizije, vmes si naročiva hrano z dostavo in že to je za naju romantika. (smeh) Ob natrpanem urniku so taki trenutki vredni največ, zato si jih poskušava ukrasti čim več. Vsak dan se tudi potrudiva, da greva skupaj na kosilo ali kavo, če ne gre drugače, pa se pogovoriva zvečer na domačem kavču pred spanjem. Za take stvari v življenju si je treba in pomembno vzeti čas.

V nekem intervjuju sta dejala, da se starata, ampak v dobrem smislu. Se sicer kaj bojita starosti in kako si jo predstavljata oz. si jo želita?

Raay: Starava se v smislu izkušenj in potrpežljivosti. Ko si mlad, si kot bik, ki želi na vrat na nos vse doseči hitro in maksimalno, zdaj pa sva se naučila, da vsaka stvar v življenju potrebuje svoj čas. Mislim, da sva v najboljših letih: nekaj sva že naredila in ustvarila, a imava še veliko možnosti in ambicij. Vsako leto sva bolj zagnana za nove projekte, saj imava veliko energije. Starosti pa si v resnici še ne predstavljava, saj je še zelo daleč. Zagotovo bova zelo aktivna tudi na stara leta, ker ne znava biti zdolgočasena ali pri miru. Če ne drugače, si bova dala veliko dela z vnuki.

Marjetka, ste tudi sodnica v oddaji Slovenija ima talent, kjer veljate za precej strogo. Katere pa so tiste stvari v življenju, ki vas najbolj omehčajo in kjer strogost nima prostora?

Marjetka: Samo v prvi sezoni, ali po moje samo v prvi oddaji, sem veljala za strogo. Nato je to izzvenelo. Že v osnovi nisem strog človek. Ko učim, imam z učenci zelo prijateljski in sproščen odnos in prijatelji, ki me dobro poznajo, bi rekli celo, da sem prej jokava, čustvena in mehka kot pa stroga. Vedno pazim, da koga ne prizadenem, in sem zelo uvidevna do soljudi. Res pa je, da stvari povem direktno in pošteno, a nikoli ne zlonamerno.

Kaj vaju še povezuje poleg ljubezni do glasbe? V čem sta si podobna in v čem različna?

Raay: Poleg glasbe sta to zagotovo tudi otroka. Podobna sva si v tem, da nikoli ne odnehava in ne obupava. Imava željo po večnem napredku.

Marjetka: Sama se bolj preplašeno lotevam novih stvari, medtem ko je Raay neustrašen. Ob njem imam vedno lep in dober občutek, da bo na koncu vedno vse v redu, česarkoli se lotiva. In medtem ko mene novosti prestrašijo, njemu dajo nov zagon. Recimo, ko sem se po končanem šolanju varno želela zaposliti v javnem sektorju, me je Raay spodbudil, naj tvegam in grem na svojo pot. In imel je prav. (smeh)

Kaj vam je pri praznikih najbolj všeč in kaj vam gre najbolj na živce?

Raay: Rada imava kič, romantiko, hrano, luči, druženje s prijatelji … Vse to naju radosti. Tudi za otroke vedno pripraviva pravo decembrsko vzdušje, ki ga popestriva z inovativnimi idejami. Letos sva pripravila poseben adventni koledar, kamor lahko fanta zapišeta svoje želje, a te ne smejo biti materialne. V nematerialnih stvareh namreč tiči sreča.

Novo leto je tudi čas zaobljub. Kakšne si običajno v tem času dajeta in katere najpogosteje prelomita oz. izpolnita?

Marjetka: Ne dajeva si zaobljub. No, Raay se občasno loti novoletne shujševalne zaobljube, a letos ta ne bo potrebna, ker leto zaključuje s kilogrami, ki so okej. (smeh) Sicer pa se v novem letu predvsem spomniva prejšnjega leta in pogledava, kaj vse lepega in dobrega nama je prineslo iztekajoče se leto. December je čas, ko sva hvaležna za vse, kar se je lepega zgodilo.

Ima vaša družina kakšen zanimiv praznični običaj?

Marjetka: Od babice, ki ima 85 let, vsako leto dobim veliko skledo sarme in orehovo potico, ki ju naredi sama, in to kljub visokemu jubileju. To je prekrasno darilo, ki bo za vedno v mojem spominu. Sicer pa se med prazniki vedno odpravimo en dan k moji, drugi dan k Raayevi družini in skupaj preživimo čas v družbi najbližjih.

Kdo pa pripravlja božično in novoletno večerjo? Katera hrana ta dva dneva ne sme manjkati na domači mizi?

Marjetka: Raay je glavni kuhar. Ker nima časa med tednom, si da duška za praznike. Biftek je njegova specialiteta in naš kulinarični užitek. Pa francoska solata je tudi naša praznična tradicija, ki jo je Raay prinesel še iz svoje družine. No, na novega leta dan pa je na vrsti sarma moje babice. (smeh) Sta pa otroka zadovoljna že s tem, ko gledata obloženo mizo, četudi bi bila na njej samo narezek in sir. (smeh)

Kaj sicer praznujete pri vas doma: Miklavža, Božička ali Dedka Mraza? In kako gledata na praznično evforijo: vama je všeč čarobnost decembra ali menita, da je vse že pretirano in izumetničeno?

Raay: Praznujemo Miklavža in Božička. Prvi prinese pomaranče in sladkarije, drugi pa praktična darila. Držimo se pravila, da vsak dobi le po eno darilo, še več pa nam pomenijo nočni sprehodi po mestu, pa opazovanje lučk in poslušanje koncertov z božičnimi skladbami. Vzdušje želiva otokom pričarati bolj z izkušnjami in spomini kot z darili.

Kako pa je z obdarovanji? Katero je bilo najbolj inovativno darilo oz. presenečenje za novo leto, ki sta ga prejela drug od drugega?

Raay: Med seboj se obdarujeva z izvirnimi ali smešnimi darili. Zanimivo je bilo, ko sva si lani podarila tridnevni izlet na morju v decembru, kamor smo se nato odpravili z vso družino in preživeli lep skupni čas. Darila so tako spontana in odvisna od razpoloženja in leta.

Kakšna pa je vajina letošnja dekoracija doma? Kdo sicer skrbi za dekor?

Marjetka: Zlato-rdeči novoletni okraski in umetna jelka so pri nas vsakoletna stalnica. Je pa posebnost ta, da otrokom vsako leto v kroglice odtisnemo dlani, da jih bosta imeli za spomin, ko bosta starejša. Več kot okraski šteje čas, ki ga preživimo skupaj, saj je dan, ko okrašujemo jelko in dom, za nas prav poseben. Izklopimo telefone, prižgemo si radio, poslušamo glasbo in predvsem veliko in radi plešemo.

Kateri pa je najlepši spomin na praznike iz vajinega otroštva?

Marjetka: Doma smo za novo leto vedno imeli fondi. Jaz pa sem vzporedno pripravljala tudi igre za vso družino, saj sem od nekdaj rada zabavala ljudi. Običajno sem se domislila kakšnega izvirnega kviza, ob druženju pa smo gledali tudi novoletne koncerte na nacionalni televiziji.

Raay: Moja starša sta ločena, zato smo imeli običaj, da sem nova leta preživljal z mamo, božič pa z očetom. In predvsem to druženje z najbližjimi za skupno mizo, kjer ni smela manjkati francoska solata, so moji najlepši spomini na praznike iz otroških dni.

Glasbeniki med prazniki tudi veliko nastopate. Na podlagi česa se odločate, ali nastopati ali preživeti čas praznikov z družino?

Marjetka: Dokler sta bila fanta majhna, nisva želela zamuditi nobenega skupnega trenutka, zato tisti čas nisva nastopala. Letos pa bova po nekaj letih spet stala na odru, kjer bomo Maraaya & Jazzilaz nastopili na Mestnem trgu v Ljubljani, česar se že zelo veseliva.

Koliko pa je v današnji glasbi sploh še pomembna kakovost? Zdi se da se bolj stavi na komercialno noto … Se vam zdi to prav ali narobe?

Marjetka: Vsaka glasbena zvrst zahteva svoje. Glasbe je dovolj za vsak okus in poslušalci imajo zadnjo besedo in prav o tem, kaj poslušati. Predvsem je pomembno, da vsak izvajalec ustvarja glasbo, ki je njemu ljuba in ob kateri se dobro počuti, saj se to vidi in čuti. Vsak mora izhajati iz sebe in se ne sme ozirati na to, kaj narekuje trg in kaj je tisti trenutek donosno.

In ko smo ravno pri glasbi. Marsikateri izvajalec pravi, da nikakor ne pride na radijske postaje. Vaše skladbe in skladbe vaših varovancev pa se precej redno vrtijo. Kakšen je recept?

Raay: Recept je dobra pesem in dober, kakovosten izvajalec. Če je v pesem vloženega veliko truda, to začutijo tudi poslušalci, radii pa potemtakem takšno glasbo tudi z veseljem predvajajo.

Kaj pa bi današnja Raay in Marjetka svetovala Raayu in Marjetki na začetku glasbene kariere? Kateri je najboljši nasvet mladim glasbenikom, ki šele vstopajo na slovensko glasbeno sceno?

Marjetka: Mladi hitro obupajo in imajo napačen občutek, celo zmotno predstavo, da uspeh pride čez noč. Glasbe se ne da ustvariti čez noč in uspeh ne pride sam od sebe. Glasba, ki jo ustvarjaš, mora biti navdih tebi in drugim. Bližnjic ni, gre za predanost delu in tek na dolge proge v iskanju vedno novih poti.

V decembru se že zimzeleno vrtijo praznične pesmi po vsem svetu. Kaj tako čarobnega mora imeti pesem, da postane in ostane hit? Katera je vajina najljubša novoletna skladba?

Raay: Recepta za svetovni hit nihče ne pozna, saj je precej skrivnosten. (smeh) Do zdaj nama še ni uspelo, a morda nekoč. Vse se mora poklopiti: čas, prostor, trenutek, ljudje.

Marjetka: Res je, imava pa tudi vsak svoj obvezni praznični komad. Zame ni decembra brez Michaela Bubleja, za Raaya pa brez Mariah Carey in skladbe All I want for Chrismas is you. Všeč pa sta nama tudi priredbi, ki sva ju naredila na skladbi Winter Wonderland in Have Yourself a Merry Little Christmas.

Sta bila kdaj v preteklosti tudi sama in osamljena za praznike (v stilu skladbe Na božično noč) in kaj svetujeta ljudem, ki praznike preživljajo sami?

Marjetka: Na srečo za zdaj še nikoli nisva bila sama. Če nisva bila skupaj, so naju obdajali družina ali prijatelji, za kar sva hvaležna. Verjameva, da nimajo vsi te sreče, zato bi težko svetovala in bila pametna, če tega nisva doživela. Ljudje naj si polepšajo decembrske dni vsaj s sprehodi po osvetljenih mestih in radostnimi koncerti, ki lahko prinesejo nekaj topline v srce. A na koncu dne si mora srečo vendarle vsak poiskati sam.

Kakšna je vajina želja za tokratno novo leto in kakšno bi bilo vajino novoletno voščilo bralcem Jane?

Raay: Naj se sliši še tako klišejsko, a vsako novo leto si z Marjetko zaželiva zdravje zase, za svoje otroke in najožjo družino. To je največja vrednota, ki jo potrebuje vsak od nas, zato to želiva tudi bralcem. Zraven pa dodajava še: naredite si nepozabno leto z drobnimi nematerialnimi malenkostmi, ki vas osrečujejo na dolgi rok. To je edino in najpomembnejše, kar šteje.

Besedilo: Tjaša Platovsek // Fotografije: Neo Visuals