Marjetka Vovk: "Lado je neverjetno simpatičen!"

2. 9. 2015

Pevka Marjetka Vovk se je pred dnevi prvič usedla na stol žirantke v ljubljanski operi, kjer se je začela 5. sezona šova Slovenija ima talent. Zaradi vseh pričakovanj in adrenalina se ji bo prvi vikend avdicij zagotovo vtisnil v spomin, ob vseh dogodivščinah pa je zagotovila, da nas septembra čaka nekaj nepozabnih nastopov.

Glede na to, da ste po poklicu tudi učiteljica petja in da mladina pod vašim okriljem pili svoj talent, boste najbrž kar neizprosni do vseh pevskih kandidatov ...

V zadnjem letu bi skoraj rekla, da sem po poklicu predvsem pevka dua Maraaya, tako da se dobro zavedam, kako je, ko ustvarjaš glasbeno zgodbo in čakaš na milost in nemilost svojih poslušalcev. Če si neznan talent, ki čaka na odločitev štirih žirantov, ki stojijo na poti do tvoje usode, je še toliko težje. Predvsem lahko rečem, da bom poštena in direktna. Kot učiteljico me zanimajo tudi tisti, ki bodo v nekem trenutku od mene dobili 'ne', pa bom v njih videla potencial oziroma kaj bi lahko razvili iz sebe. Delam s pevci, ki so na vseh možnih stopnjah znanja. Kot žirantko v šovu pa me seveda zanimajo že izdelane točke in talenti, ki nas bodo prepričali tisti trenutek, in ne čez nekaj let.

Kako pa vam sicer gre ocenjevanje drugih, ste bolj sramežljive sorte ali poveste vse brez dlake na jeziku?

Sama sem prišla od 'turbo Marjetke' do 'Maraaya Marjetke' predvsem z neposrednimi in iskrenimi kritikami in mnenji. Oba z Raayem sva se razvila za precej nivojev, ker sva okoli sebe zbrala ljudi, od katerih sva dobivala usmeritve in iskrene kritike, četudi boleče. Te namreč vedno prinašajo pot navzgor. Zagotovo bom delila svoje iskreno mnenje in to, kar bom tisti trenutek začutila.

Česa se pri svoji novi vlogi najbolj veselite?

Lahko rečem, da sem po prvem vikendu avdicij navdušena nad energijo, ki se prepleta med nami žiranti. Z Ano sva super našli vsaka svoje mesto, Lado je neverjetno simpatičen in zabaven, Branko prav tako sproščeno oddaja svojo energijo in krepi kredibilnost naše žirije. Veselim se vseh izkušenj in občutek imam, da bo letošnje leto nekaj posebnega. Zagotovo pa se najbolj veselim točk, ki bi nas lahko sezule. Od navdušenja, seveda. Ali pa od smeha. (smeh)

Letos pri šovu uvajajo novost in na žirantskem odru ne bodo le trije, ampak kar štirje sodniki. Ali katerega še niste poznali?

Nikogar od prej nisem poznala, zato sem še toliko bolj mirna in vesela, da smo se takoj ujeli. Tudi ekipa, s katero delamo na Popu, je tako utečena, da imam občutek, kot da sem del ekipe že od prve sezone.

Za najbolj strogega je vedno veljal Branko Čakarmiš, ki pa se je v prejšnji sezoni malce omehčal. Boste mogoče vi tokrat prevladovali s pikrimi komentarji?

V zadnjih tednih so me velikokrat vprašali o pikrih komentarjih. Sem se prav zamislila, kdaj sem kaj takega rekla, da se vam zdi, da bom pikra in neizprosna. (smeh) Nisem človek, ki bi želel ljudi in talente 'tlačiti' dol, sem nežna duša, in čeprav sem včasih rada malce cinična v dobri družbi prijateljev, sem kot učiteljica navajena iskati potencial in dobre stvari ter predvsem spodbujati. Je pa res, da tisti, ki me poznajo, vejo, da imam kar zahteven okus, ko gre za prepoznavanje pevskih presežkov – če se skoncentriram samo na glasbo. Kot nekoga, ki je že 10 let v šovbiznisu, pa mislim, da me bodo brez težav navdušili tudi talenti, kot so plesalci, komiki, umetniki, kdo ve.

Si upate napovedati, katerega izmed talentov bodo letos gledalci popeljali na vrh?

Skoraj zagotovo bi si upala napovedati, da bodo gledalci letos na vrh popeljali nekoga, ki nas bo vse navdušil s presežkom. (smeh)

Kakšen nastop pa bi vas najbolj očaral, šokiral, presenetil, navdušil?

Popolnoma odvisno. Včasih te sporočilo ali zgodba, kaj ima nekdo za povedati, tako prevzame, da njegov talent, pevski, plesni ..., gledaš ali poslušaš in sprejemaš s povsem drugačnimi očmi. Sama se tudi pri tujih pevcih in umetnikih na vseh področjih vedno zanimam za njihove zgodbe. Ker so del celote.

Sami ste svojo kariero zgradili skozi leta trdega dela in odrekanj. Si sploh predstavljate, da bi vas takšen šov čez noč izstrelil med zvezde?

Na neki način je najin glasbeni projekt Maraaya do dodatne prepoznavnosti izstrelila prav zgodba z Evrovizijo. Torej prav tako šov, čeprav nekoliko drugačen. A vendar sva ključ do najinega uspeha predvsem midva, ki sva priložnost izkoristila in jo nadgradila. To je moje glavno sporočilo vsem, ki bodo prišli do svojih pet minut na odru šova Slovenija ima talent. Izkoristite priložnost. Samo od vas je odvisno, koliko boste naredili iz tega.

Kakšen nasvet bi ponudili zmagovalcu ob njegovem začetku poti v zabavljaškem svetu?

Velikokrat s težkim srcem gledam, kako marsikdo ne izkoristi priložnosti, ki jo dobi s takim projektom. Mislim, da je lahko takšna odskočna deska za marsikoga lep zagon. Da ga ljudje spoznajo, da vidijo, da obstaja skriti talent iz skrite vasi. Ko bodo ugasnile luči 5. sezone šova Slovenija ima talent, si želim, da ne le zmagovalec, ampak tudi tisti, ki nas bodo navdušili, najdejo svoje mesto. Pa ne zaradi pet minut slave, ampak zaradi tega, ker bodo trdo delali in zgrabili svojo priložnost!

V prihodnjih mesecih vas čaka kar nekaj celodnevnih snemanj in napornih odločitev. Vas skrbi, da boste predolgo ločeni od družine?

Družine nikoli ne zapostavljam. Nihče od naju pravzaprav. Tako sva si na primer po prvem vikendu celodnevnih snemanj v operi vzela ponedeljek in torek prosto. Zamaknila sva vikend. Še vedno ostajajo z rdečo v najinem urniku kvadratki in ure, ko nič ne more priti vmes. (smeh) To je čas za družino.

Kako so doma sprejeli vašo novo 'službo'?

Brez pretiranih življenjskih pretresov. Kot del najine zgodbe. In z navdušenjem in s pričakovanjem, predvsem pa tistim, kar je najpomembnejše, s polnim košem podpore. Ko sem prišla v nedeljo zvečer domov s snemanja, me je Raay pričakal s pospravljeno hišo, pogreto juho in sveže skuhanim satarašem, ki ga je tenstal tri ure. Seveda potem take izzive z veseljem sprejmeš.