Marjetka Vovk: Preteklosti ne bi spreminjala

Marjetka Vovk: Preteklosti ne bi spreminjala (foto: Promocijski material) Promocijski material
Vir: Nova
4. 12. 2018

Mamica dveh otrok, Vida in Oskarja, žena uspešnega glasbenega avtorja Raaya, pevka dua Maraaya, avtorica in ne nazadnje aktualna žirantka v šovu Slovenija ima talent Marjetka Vovk je trenutno vpeta v številne aktivnosti.

Kot učiteljici petja ji veliko časa vzame poučevanje učencev, poleg tega pa se – kar se vokalnih tehnik tiče – znova in znova izpopolnjuje. A to še ni vse! Pred kratkim se ji je izpolnila dolgoletna želja, ki bo zaživela prav okoli veselega decembra.

V novi sezoni vas lahko znova spremljamo v šovu Slovenija ima talent. Kakšni talenti so v oddaji letos, če jih primerjamo s preteklimi sezonami?

Sedma sezona se mi zdi perfektna, saj nekako nisem pričakovala takšnih talentov, vrhunskih nastopov in toliko posebnih ljudi, ki so si drugačni med seboj. Konkretno pri pevcih se mi zdi, da je izjemna konkurenca ter da bo izjemen boj med njimi, ne nazadnje pa so tudi druge točke vrhunske. Kar se tiče nas, žirantov, pa je tudi posebna sezona, saj še v nobeni sezoni nismo bili tako sproščeni, navihani ter povezani med seboj.

Če bi imeli priložnost in če ne bi bili tako znani, kot ste, bi si tudi sami upali na oder talentov? Če da, s kakšno točko?

Edina moja točka, ki se mi zdi primerna, bi bilo verjetno petje. Nekaj podobnega sem sicer že doživela, in sicer v šovu X factor v Londonu, tako da poznam pogled na stroge žirante in priznam, da ni ravno prijetno, sploh tisti občutek v trebuhu je lahko precej neprijeten, saj ne veš, ali si nekomu všeč ali ne.

Marjetka Vovk

Raay ustvarja izjemno uspešne glasbene zgodbe za druge glasbenike. Se tudi vi tako razdajate?

Večino časa posvetim svoji pevski šoli Popsing in svojim učencem, raziskovanju vokala, že zaradi tega, ker rada odkrivam nove stvari, tako da mi ni nikoli dolgčas. In tudi ko ne poučujem, je moj urnik poln preučevanja knjig, tu so nove vaje, nove pesmi ter seveda tudi pevke. Za vse našteto imam res vedno zagon. Seveda pa ob vsem tem pomagam tudi Raayu v studiu oziroma z njim skupaj napiševa kakšno pesem, sploh ko otroci zaspijo, se včasih lotiva različnih glasbenih stilov, sicer pa uživava v skupnem ustvarjanju glasbe.

Kakšen je sploh vaš delovnik?

Moj delovnik je zelo pester, po navadi grem dopoldne, še preden začnem učiti, v svojo učilnico, kjer se lepo upojem in vadim, vadim in še enkrat vadim, saj to počnem zelo rada. To mi je kot ena terapija oziroma sproščanje, sploh ker v tem res zelo uživam. Zatem pridejo prvi učenci – prvo rundo imam tja do 15. ure, vmes je nekaj časa za mojo družino, nato pa že pride druga runda, ki traja približno tja do 21. ure. Kadar ne učim, se zadržujem v studiu, če pa nisem vpeta v glasbeni svet, sem čisto vsakdanja mamica, gospodinja, skratka dela mi doma nikoli ne zmanjka.

Ali s partnerjem pri vseh obveznostih in otrocih najdeta čas, da se umakneta na samo, da imata čas le zase?

Seveda. Če je le mogoče, si ob številnih obveznostih rada vzameva čas zase, greva skupaj na kakšno večerjo ali kavico. Med delovniki, ko sva vpeta vsak v svoje obveznosti, greva skupaj na kosilo, tako da se po navadi čez dan kaj pogovoriva – kakopak tudi o glasbi, saj je ta del najinega življenja. Midva v tem uživava, sploh ker sva zelo rada skupaj. Kdaj pa kdaj za vikend na pomoč priskočijo naše babice, tako da se lahko čisto odklopiva ali pa greva na kakšno masažo.

Ko že govorimo o otrocih, kako stroga sta kot starša, glede na to, da sta pri glasbi perfekcionista?

Stroga sva predvsem v smislu discipline. Zelo si želiva, da bi bila otroka spoštljiva do drugih, da bi se znala lepo obnašati in da bi bila kulturna. Zelo me moti, če recimo otroci ne znajo mirno počakati, ko se je, ali če zraven počnejo vse drugo. Tako se mi zdi prav, da jih učiva nekih osnovnih manir. Nama se zdi, da je to učenje del vzgoje, saj se nama zdi prav, da se v to vloži nekaj energije. Ko otrok odraste, se mu to pozna. Da bi bila recimo stroga v smislu, naredi to ali ono, ne, to pa nisva. Veste, težko je otroka v karkoli prisiliti. Jih pa zato mnogo raje vzpodbujava in podpirava njune želje. Poleg tega lahko rečem, da sva tudi zelo ljubeča starša, saj veliko časa posvetiva Vidu in Oskarju, še raje pa sva v njuni družbi. Ne nazadnje se nama zdi, da je čas, ki ga preživimo skupaj, izjemno pomemben, zato smo res skupaj, ko je le mogoče.

Tudi za vama z Raayem je dolga kilometrina. Česa vse sta se naučila v tem času in ali bi kaj ponovila oziroma spremenila?

V tem času sva se naučila res ogromno stvari. Danes ne vem, ali bi kaj spremenila, saj je vsako obdobje prineslo neko znanje in izkušnje. In vsakič zatem lahko nastanejo še boljši projekti, saj s tem notranje rastemo in se razvijamo, imamo še več znanja, volje in ne nazadnje tudi vizije. Tako da vsaka dobra stvar zahteva svoj čas. In tudi pri naju ni bilo nič drugače Če se ozrem nazaj, mi ni žal za nobeno stvar, čeprav včasih morda na prvi pogled ni bilo tako ali pa je bilo videti napačno. Menim, da je že prav tako, kot je bilo. In tudi za vnaprej upava, da bova s trudom in znanjem ubrala kakšne poti, ki bodo še boljše od teh, ki sva jih prehodila do danes.

Marjetka Vovk

Bolj kot tekmovalna pa sta oba skupaj ustvarjalna. Zagotovo pa pri obeh tli še kakšna želja, ki bi si jo želela uresničiti?

Ne bi rekla, da sva tekmovalna, ampak bi raje dejala, da sva veliko bolj ustvarjalna, saj delava predvsem tiste stvari, ki naju veselijo. Nikoli ne delava nekaj na silo oziroma le zato, da bi na koncu prineslo uspeh. To ni v najini naravi. Uspehi pridejo ali pa ne, vse je odvisno od projekta. Kar se pa želja tiče … Meni so se sicer pred kratkim uresničile sanje! Glede na to, da sem ljubiteljica postmoderne glasbe in da so mi všeč džez priredbe, sva z Raayjem na noge postavila Maraaya in Jazzilaz – to je skupina, ki igra uspešnice v postmoderni preobleki. Gre za glasbeno zgodbo, ki mi ogromno pomeni. Sploh se mi zdi, da sem tako na novo zaživela, poleg tega pa so se mi s tem uresničile dolgoletne želje.

Nastop na Evroviziji na Dunaju

"Definitivno je bila Pesem Evrovizije 2015 najina odskočna deska. Na to tekmovanje gledava s prav posebnim spoštovanjem, saj je bil to projekt, ki nama ga je bilo v čast izpeljati. Gre za res veliko stvar, saj vsi naši glasbeniki nimajo te možnosti, da bi stali na tako velikem odru," je o njunem najbolj odmevnem projektu dejala Marjetka. Ob tem spomnimo, da se je dvojec Maraaya na Dunaju uvrstil v veliki finale, na koncu pa sta s pesmijo Here For You osvojila 14. mesto.