Marjetka Vovk: "Težko si je predstavljati, da po 20 letih odpreš oči in vidiš"

Marjetka Vovk: "Težko si je predstavljati, da po 20 letih odpreš oči in vidiš" (foto: osebni arhiv, arihv Vidim) osebni arhiv, arihv Vidim
Vir: Story
26. 7. 2017

Le nekaj dni pred svojim 33. rojstnim dnem je pevka Marjetka Vovk zapisala novo poglavje na svoji poti. Po več kot dveh desetletjih se je namreč poslovila od očal in kontaktnih leč ter ugledala življenje v drugačni luči.

V očesnem kirurškem centru Vidim so poskrbeli, da bodo letošnje poletne počitnice simpatične pevke popolnoma brezskrbne, v morju pa se bo lahko pridružila svojima malčkoma med zabavnim škropljenjem. Nekateri svoje drage ob posebnih priložnostih presenetijo z rožami, drugi nakitom, Marjetka pa se je ob valentinovem razveselila prav posebnega darila. Njen dragi Raay ji je poklonil lasersko odpravo dioptrije, ki jo je mučila že večji del njenega življenja.

"Prva očala sem dobila v četrtem razredu. Zaradi njih sicer v šoli nikdar nisem imela težav, za to je poskrbela moja mama. Ta je rada govorila, da se bo za nove čevlje in očala vedno našel denar, zato sem vedno izbirala lepe okvirje in stanjšana stekelca," se spominja Marjetka, vendar pa je prvotno navdušenje nad barvitimi okvirji kmalu zamenjalo nezadovoljstvo. V srednji šoli namreč ni marala očal, zato jih je zamenjala za kontaktne leče, vendar pa jo je zaradi visoke dioptrije vedno spremljal neprijeten občutek.

Dioptrija se ji je z leti le še povečevala, zato je morala očala in leče nenehno menjati, kar pa je tudi kar zajeten finančni zalogaj. "Vsaj za eno operacijo, pa še kakšno povrhu. Številna očala sem poleg tega tudi razbila, izgubila ali preprosto uničila. Leče so mi povzročale težave na dolgotrajnih snemanjih, šle so mi na živce, poleg tega pa sem dostikrat pozabila tako rezervne kot tudi tekočino. Prav zaradi njih si nisem morala privoščiti spontanih izletov ali oddihov, poleti pa je vse skupaj le še oteževalo kopanje in škropljenje. Venomer sem morala paziti, da mi voda ne pride v oči ali pa da nisem izgubila leč. Poleti sem bila tako kot 'stara mama', saj sem počasi plavala, da mi voda ne bi prišla v oči," se danes z nasmehom na ustnicah spominja glasbenica, ki ji je odločitev o operaciji spremenila življenje.

Čeprav jo je bilo sprva strah, še nekaj več strahu pa so ji vcepili drugi, je kmalu spoznala, da je bilo to neupravičeno. Zbrala je pogum, na pomoč pa so ji priskočili tudi v optiki Vidim iz Celja, kjer so si vzeli čas in ji do zadnje podrobnosti razložili postopek, kar jo je nadvse pomirilo. Prav zato je zaupala ekipi očesno kirurškega centra, ki se kot eden izmed redkih lahko pohvali z metodo ReLEx SMILE. "Smešno, kako preprosto je vse skupaj. Prav nič me ni bolelo, po desetih minutah pa sem že lahko pogledala na stensko uro," je navdušena Marjetka, ki lahko ob otroškem joku danes takoj steče v sobo, ne da bi ji bilo treba brskati za očali.

Prav zaradi te klinike ji ni treba več skrbeti za očala, leče, tekočino in preostale dodatke, temveč se lahko v celoti posveti svojemu delu in družini. Vsa življenjska opravila so skorajda čez noč postala lažja. "Težko si je predstavljati, da po 20 letih odpreš oči in vidiš," je zadovoljna mamica dveh otrok. Po treh dneh je tako že lahko nadaljevala delo, saj je bila rana tako majhna, da se je zacelila v zelo kratkem času. Še bolj kot nad samo metodo pa je navdušena nad odnosom osebja klinike, ki jo je sprejelo s prijaznostjo in odprtimi rokami, zato se je odločila, da enemu izmed svojih oboževalcev podari prav tako čudovito izkušnjo, kot jo je izkusila sama.

Marjetka je podarila operacijo: "Ljudje imajo resnično hude težave"

"Težko je bilo izbrati pravega kandidata, saj so me kar zasuli s številnimi močnimi zgodbami. Ljudje imajo resnično hude težave zaradi slabega vida. Vesela sem, da bo nekdo po moji zaslugi lahko spregledal brez očal," zadovoljno pove Marjetka, ki se ji je s tem povrnila tudi dobra mera samozavesti, čeprav po zaslugi leč nikoli ni občutila resničnih težav. "Po eni strani za operacijo govori zelo močna estetska komponenta, po drugi strani pa je tudi bolj praktično, saj lahko po dolgem času normalno voziš avto in imaš življenje brez nadležnega pekočega občutka," pojasnjuje. Nad njenim novim videzom sta navdušena tudi sinova, ki bosta letos na morju prvič lahko čofotala, kolikor ju bo volja, brez skrbi, da bi mami kaj kapnilo v oči.

Nika Arsovski

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story29/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 29/2017

Story 29/2017, od 13. 07. 2017