Mark Žitnik: "Želim le, da sin živi!"

Mark Žitnik (foto: revija Story) revija Story
Vir: Story
8. 5. 2014

Mark Žitnik je oče sedemmesečnega Tristana, ki se je rodil z najhujšo prirojeno srčno napako. Čeprav so mu zdravniki napovedali le nekaj minut življenja, je danes nasmejan in dobrovoljen dojenček. 

Trenutno je njegovo življenje ovito v strah, ki je prisoten na vsakem koraku, saj ga čaka še nekaj operacij. Zagotovila, da bo preživel, pa ni.

Poleg za svojega sina se Mark bori tudi za druge starše in njihove otroke s prirojeno srčno napako. Zaradi težav, ki se dogajajo v UKC Ljubljana, so ustanovili društvo Velik srček, s katerim se borijo za svoje sončke in za zdravnika, ki je zaradi ugovora vesti kolegov zapustil program otroške srčne kirurgije. Mark bije največjo bitko življenja.

"Razumem, da dajem glas številnim staršem, ki si tega ne upajo. Vedeti morate, da otroke s prirojeno srčno napako največkrat čaka več operacij, in iz strahu, da bi se zamerili bogovom v belem, ostajajo tiho in si ne upajo nikoli podvomiti o nobeni njihovi odločitvi. Glede na številna pisma in jasno podporo več kot 17 tisoč posameznikov, ki so podpisali peticijo in tako izrekli podporo našim prizadevanjem, vem, da v društvu delamo dobro.

Trenutna situacija pa me ne navdaja z optimizmom, čeprav se v vodstvu UKC Ljubljana zelo trudijo, da bi v medijih ustvarili občutek, da so stvari odlične. Da so jih uredili. Celo nekateri kolegi novinarji, ki se ne ukvarjajo s to tematiko, me sprašujejo, zakaj še vztrajamo, če pa je vse dobro. Dejstva so popolnoma drugačna od tega, kar nam želijo prodati tako prek medijev kakor tudi v osebnih stikih s starši. Žal vedno bolj dobivam občutek, o katerem so mi govorili pred časom, ko sem prvič dvignil glas.

Pacienti in njihovo zdravje ni edini interes, s katerim se ukvarjajo, in boli, da niti ni najpomembnejši. A naj takoj poudarim, da ne posplošujem. Veliko zdravnikov je, jasno, na naši strani in nas dobesedno prosijo, da se borimo, saj tudi po njihovem mnenju situacija ni dobra. A tudi oni se bojijo. Teh istih, nadrejenih zdravnikov," nam je povedal Mark.

Več nam je zaupal v intervjuju, ki ga lahko preberete v aktualni številki revije Story.

Značke: Mark Žitnik
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 20/2014

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 20/2014

Story Story 20/2014, od 07. 05. 2014