Marka Potrča najbolj veseli družina in urejanje okolice doma

Marka Potrča najbolj veseli družina in urejanje okolice doma (foto: Planet TV) Planet TV
Vir: Lady
25. 7. 2018

Marko Potrč je oče, partner in televizijski voditelj – v tem vrstnem redu, kot pravi sam. Energije poln voditelj je tudi strasten športnik, saj je njegov drugi dom telovadnica, v kateri se šestkrat na teden spopada z utežmi, poleg tega pa še štirikrat na teden teče.

Poleg vseh aktivnostih pa je tu še nekaj, kar ga še bolj veseli – družina in urejanje okolice doma.

Po šovu The Biggest Loser, kot kaže, niste imeli veliko časa za počitek, saj sta z Janom Kovačičem vpeta že v novo akcijo – 1, 2, 3, GREMO! Kaj je namen tega projekta in komu vse je namenjen?

Osnovni namen projekta je ljudi spodbuditi k bolj zdravemu, boljšemu življenju. Prvi cilj na poti do tega pa je nekaj, kar za številne zveni nepredstavljivo, a jim želimo pokazati, da je vsekakor dosegljivo. Še zlasti z našo pomočjo! To je udeležba na eni od razdalj na jesenskem maratonu v prestolnici. Namenjen je torej vsem, ki govorijo "jutri začnem" in ki nimajo pravega načrta, kako recimo že to jesen preteči 10 kilometrov ali celo več. Poleg tega pa tudi tistim, ki že aktivno trenirajo. Za tiste imamo nasvete in konkretne programe oziroma vaje, kako še izboljšati formo. Osnova je, da gredo ljudje na našo spletno stran 123GREMO.si, kjer najdejo tedenski program vaj, prehrane in mnenja strokovnjakov. Začetniki se torej lahko postopno in pravilno pripravijo na jesenski maraton, napredni pa preberejo koristne stvari za še boljšo formo. Organizirali bomo tudi dogodke po Sloveniji, kjer se bomo družili, svetovali in tudi skupaj naredili nekaj vaj ter tekli skupaj.

Če se ne motim, je program v tej akciji zasnovan tako, da je združuje prijetno s koristnim.

Vsekakor! Sam vidim velik izziv prav v tem, da ljudem prenesem vse pozitivne učinke športa v življenju in jim pokažem, da se vsekakor splača začeti!

Kako sicer v vsakdanjem življenju stremite k zdravemu in odgovornemu življenjskemu slogu?

Dosledno se držim načrta treningov, na njih dam vse od sebe in ne iščem izgovorov. Skrbim za zdravo prehrano in v tem uživam.

Se kdaj razjezite, ko posamezniki in tudi ustanove ponujajo hitre rešitve za lepšo postavo in boljše počutje, da o čudežnih shujševalnih tabletkah niti ne govorim?!

Razjezim se ne, se pa ob tem velikokrat nasmehnem. Ker kaj drugega se ob teh čudežnih receptih ne splača. (smeh)

Če dava ob stran trening, telovadnico in šport, kaj Marko počne takrat? Kaj vam napolni dušo in srce?

Huh ... največ časa seveda vzame delo. Radio, televizija, video produkcija, vodenje dogodkov in tako naprej. Še sreča, da tudi v svojem delu uživam, sicer to v tej meri ne bi bilo izvedljivo. Potem je pa tukaj nekaj, kar me še bolj veseli – urejanje okolice doma. Če le utegnem, izredno rad kosim, sadim travo, ravnam površine in skrbim za naše rastline ter okrasne dele ob zelenici. Celo pletje plevela me sprošča in ob njem čutim zadovoljstvo. (smeh) Tukaj pa je seveda tudi družina, za katero si človek preprosto mora vzeti čas, ker je to najlepši čas.

Seveda ob tem ne moreva mimo vaših dveh sončkov, ki vam dajeta drugačno energijo. Sta poleg tega tudi kaj navihana ali pač ne?

Navihana je precej mil izraz. (smeh) Točno takšna sta, kot si želim! Radoživa, radovedna, vsepovsod ju je polno. Rada tekata, se vozita s kolesi, skiroji ter plezata po drevesih. Vesel sem, da sta takšna!

Pred dnevi ste na družbenem omrežju zapisali: "Poletje je. Dajte si vzet čas zase. Za trening, za hrano in tudi za odklop." Kaj priporočate tistim, ki imajo malo časa, pa bi radi vsaj malo poskrbeli za svoje telo in zase?

Vsak si mora vzeti čas zase. Vsak. Še zlasti tisti, ki imajo sicer malo časa. Ne želim se pritoževati ali tarnati, a moji delovniki načeloma krepko presežejo 12 ur. Ampak vmes si recimo preprosto vzamem čas za trening. Pogledam, kdaj bo najbolje v določenem dnevu, in takrat se ne oglašam na telefon. Razen družini ali če je res zelo nujno. Ker je prav to, da si človek vzame čas zase, nekaj, kar je nujno. Sicer prej ali slej prideš na mejo. Svoje telo in um pripelješ na mejo. Zato res priporočam, najdite čas zase. Izgovor, da ne gre, ne drži vode.

Ob eni izmed fotografij dopustniških vragolij ste zapisali, da si bosta vaša sončka popoldne privoščila sladoled, fot'r pa trening. Ali tudi Marko kdaj podleže kakšni sladki oziroma kulinarični skušnjavi?

Ah, enkrat na teden si tudi jaz privoščim kaj ... a neke velike potrebe po sladkorju nimam. Imamo pa naše sobote, ko je klasičen 'družinski pica dan'. (smeh) Če si večino časa zvest zdravi prehrani in pridnemu treningu, ti telo tudi take sobote oprosti. Brez težav. In s tem ni nič narobe! Tudi to človek potrebuje.

Če bi se recimo povabili k vam na obisk, s čim bi nas razveselili?

Verjetno najprej s piknikom na naši zelenici, nato kavica, brez katere ne morem, zvečer pa bi vas povabil na tek po naši dolini. Še nekaj, brez česar ne morem.

Kako pa se sicer izpopolnjujete, namreč, življenje je takšno, da se znova in znova učimo ...

Mislim, da se največ naučimo, če delamo in sodelujemo s pravimi ljudmi. In jaz imam to srečo, da sodelujem s številnimi, ki jih cenim. Oni odnesejo kaj od mene, jaz pa od njih. Potem je tukaj seveda tudi internet. Če si radoveden, je lahko čudovit vir novega znanja. Ustrezne strani, seveda.

Besedilo: Alesh Maatko

Priporočamo