Marko Gorela (Gostilna): Na obisku v njegovem domu

Marko v objemu članov 
družine – mame Mojce, 
očeta Mira, brata Miha in 
nečaka Martina.

 (foto: revija Nova) revija Nova
Vir: Nova
14. 12. 2014

Veliki finalist v resničnostnem kuharskem šovu Gostilna išče šefa, drugouvrščeni Marko Gorela iz Portoroža, velja pri svojih 24 letih za vrhunskega kuharja, ki se lahko pohvali s številnimi domačimi in tujimi kuharskimi nagradami. Obiskali smo ga doma, v središču Portoroža.

Simpatičen Primorec uživa v kulinaričnem svetu, ki zanj ne predstavlja ovir, ampak mu daje zagon, da vse ustaljene meje na tem področju ruši in jih nenehno nadgrajuje z dodatnim znanjem. Marka smo v krogu njegovih domačih pred dnevi obiskali v Portorožu ter z njim spregovorili o zasebnem življenju daleč od kuharskih loncev in kulinaričnih zadev. "Presrečen in poln energije sem se vrnil v domače okolje. Priznam, da sem ga zelo pogrešal, saj sem zelo navezan, na družino pa tudi. Izkušnje v resničnostnem šovu sem vesel in tudi rezultat na koncu je realen. Osebno mi je sam šov prinesel prepoznavnost, nove poglede na kulinariko, okuse in sestavine. Pomagal mi je tudi pri osebnosti, saj sem zdaj bolj miren. Ob vsem pa mi je odnesel tudi kar deset kilogramov telesne teže. Vesel sem za Valeria, saj je bil v vseh tednih šova v krogu sotekmovalk in tekmovalcev res zelo delaven, zbran in miren fant. Iz srca sem mu čestital ob zmagi, kar so lahko opazili tudi gledalci finalne oddaje prek malih zaslonov," nam zaupa Marko in razkrije, kakšen je stran od kuhinjskega sveta. "Dom je okolje, v katerem se sprostim in se z družino pogovorim o vsem ter dobim tisto pravo energijo za življenje. Iskreno se dostikrat zgodi, da prav doma dobim navdih za določene kulinarične kreacije, ki jih nato izvedem v kuhinji. A ne v domači kuhinji, saj tam kraljuje moja zlata mama Mojca. Ker sem kuhar, si boste najverjetneje mislili, da jaz razvajam domače doma, a se res vsi prepustimo izključno mami Mojci, ki je, verjeli ali ne, prava mojstrica v kuhinji. Ona je tista, ki pripravlja presenečenja za vse moške pri hiši. Mamina kuhinja je najboljša, saj se težko uprem okusnim dobrotam, ki nam jih pripravi. Priznati pa moram, da je mama zelo estetski tip človeka, tako da mora biti tudi na krožniku vse postavljeno in aranžirano kot v gostilni. Ima zelo visoke standarde, kar se tega področja tiče, po mojem mnenju sem se tudi od nje veliko naučil."

Marko nam je razkril, da je malo doma, saj se po vseh službenih obveznostih najraje druži s svojo družbo. Če pa je doma, večinoma raziskuje kuharske zadeve na internetu. "Obseden sem s kuhanjem in kulinaričnim svetom. Ko sem doma, najraje po internetu raziskujem kuharske zadeve, svetovne kuharje, stile, trenutne trende in sestavine, ki jih z veseljem poskušam vpeljevati tudi v svoje kulinarične kreacije." 

ALOJZ PETROVČIČ