Marko Gorela v novi kulinarični zgodbi

"Srce naše kuhinje je 
ognjišče," pove Marko, ki 
brez zadržkov razkrije, da 
pod njim nastanejo prav 
posebne dobrote, kjer se 
tardicija prepleta s sodobnimi 
kulinaričnimi prijemi. (foto: VIDA DIMOVSKA) VIDA DIMOVSKA
Vir: Nova
19. 2. 2019

Primorski kulinarični mojster Marko Gorela iz Portoroža, ki ga je širna Slovenija pred leti spoznala v kuharskem šovu Gostilna išče šefa, se je po lanskem poletnem odhodu iz portoroške hotelske verige Lifeclass, kjer je deloval v sklopu bistroja Istrian Tapas, podal v novo kulinarično zgodbo v majhni vasi Korte nad Izolo.

Mi smo Primorca pred dnevi obiskali v vasici nad Izolo v restavraciji Kužina Stara šola, kjer smo se na lastne oči prepričali, v kakšnem ambientu ustvarja novo kuharsko zgodbo.

“Vsak izziv je nekaj posebnega in vesel sem, da sem sprejel ta novi kulinarični izziv v osrčju Istre, kjer imam odlično ekipo, s katero se dopolnjujemo, da bi ustregli gostom, ki želijo okusiti istrske dobrote na prav poseben način,” pove Marko in doda: “Istra je moje srce, tako da ji ostajam zvest. Prej sem deloval ob morju, zdaj sem na novi lokaciji nad Izolo bliže lepotam narave, ki prav noben dan ne ponuja enake dnevne slike. Svoj dan začnem zjutraj, in ko se pripeljem iz Portoroža, me ob lepem dnevu segrejejo prvi sončni žarki, potem se ozrem proti istrskim vasem, od koder prihajajo naše sestavine. Kaj naj rečem – ni lepšega! Delujem v super okolju, obkrožen sem s kreativnimi ljudmi, ki imajo radi okolje, v katerem delamo. Moja služba je prav posebna, ker namreč ni samo to, ampak je način življenja. Menije imam bolj kot na papirju napisane v srcu in jih gostu z veseljem predstavim in pripravim. Vesel sem, da ljubitelji dobre in okusne hrane, kjer kulinaričnih izzivov ne manjka, te v trenutku vzamejo za svoje ter se z veseljem vračajo.”

Zaljubljen v Istro

Primorec Marko z ekipo deluje v razgibanem prostoru, kjer se ljubezen do Istre opazi tudi pri skrbno izbranih sestavinah v kuhinji. “Kužina, kuhinja predstavljala osrednji, včasih celo edini prostor v starih istrskih hišah. V njenem središču je bilo odprto ognjišče, na katerem so pripravljali hrano. Ogenj skrbi za posebno toplino, domače vzdušje in enkraten okus jedi tudi v naši Kužini Stara šola,” pove Marko.

“Na ognjišču pod peko ustvarjamo jedi iz mesa in zelenjave, ki so paša za vsa čutila, da o vonju in okusu svežega kruha izpod peke sploh ne govorimo. Tako naše jedi kot sestavine zanje so doma iz slikovitih istrskih krajev. Prisegamo namreč na lokalno pridelane, kakovostne in sveže sestavine.”

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: Vida Dimovska