Marko Naberšnik: Spremenil bi prav vsak svoj film!

Marko Naberšnik: Spremenil bi prav vsak svoj film! (foto: Marko Cafnik) Marko Cafnik
Vir: Nova
12. 7. 2017

Junija so bile vse oči ljubiteljev filma uprte v Cannes, kjer je potekal največji filmski festival na svetu, med udeleženci pa je bila tudi slovenska ekipa z režiserjem Markom Nabršnikom, ki je predstavila nov film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet!

V okviru festivala, ki je bil letos že 70. po vrsti, se na Azurni obali zvrstijo številni strokovni spremljevalni dogodki, med katerimi je tudi filmski market, imenovan Marche du Film. Na tem se zberejo filmski ustvarjalci z vsega sveta in predstavijo svoje dosežke filmskim distributerjem in selektorjem festivalov. Med udeleženci je bil letos tudi slovenski režiser Marko Naberšnik.

"To je bil zame že tretji obisk Cannesa. Prvič sem bil tam s filmom Šanghaj, nato avstrijsko-slovensko koprodukcijo Gozdovi so še vedno zeleni, letos pa smo predstavili najnovejši film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet," nam je zaupal Marko. Film se ponaša z zgodbo, v kateri se glavni junak v želji po uspehu poda v vode mrežnega marketinga. A uspeh je izmuzljiva reč in mnogo stvari se na tej poti zaplete. V filmu igra veliko znanih izvrstnih igralcev, med njimi Jure Ivanušič, Aljoša Ternovšek, Tadej Toš in tudi Vlado Novak, legendarni Gajaš iz Petelinjega zajtrka.

Marko Naberšnik

Filmski festival

Film bo na spored naših kinematografov prišel novembra, do takrat pa si bo pot utiral na mednarodne filmske festivale. Ekipa pa je stavila na prve odzive že v Cannesu, kjer se je film prvič predstavil tudi drugi publiki.

"Veliki festivali imajo poleg rednega programa, ki je omejen le na nekaj deset filmov, še mnogo spremljevalnih dogodkov, eden od teh pa je filmski market v Cannesu, na katerem se predstavijo filmski ustvarjalci z vsega sveta. Utrip med trajanjem festivala je podoben življenju v olimpijski vasi. Vzdolž obale, tik ob morju, stojijo paviljoni z vsega sveta, posebej postavljeni za čas trajanja festivala, in vsak dan se kje zvrsti kak predstavitveni dogodek, na katerem je priložnost za promocijo filma. Poleg tega so v tem času številne projekcije, kamor povabiš selektorje festivalov, producente in druge potencialne sodelavce. Dogodek je zaprt in namenjen le strokovni javnosti, brez akreditacij je nemogoče priti kamorkoli. Še posebej letos, ko so veljali res stogi varnostni ukrepi. Zaradi aktualnih terorističnih groženj je vsak prihod spremljal strog nadzor, kakršnega poznamo sicer na letališčih. Tudi oborožene vojske je bilo na ulicah veliko. Na srečo je vse minilo mirno in v Cannesu so se vsak večer vrstili številni družabni dogodki," je opisal Marko.

"V Cannesu smo se sestali z distribucijsko hišo Fivia, ki bo skrbela za domačo kinematografsko pot. Njuna predstavnika Janko Čretnik in Janko Čretnik mlajši imata na tem področju veliko izkušenj, med drugim so v Sloveniji zastopali film Jaz, Daniel Blake, ki je lani slavil v Cannesu. Za festivalsko pot pa dogovori potekajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, ki je na festivalu imel predstavitveni prostor. Nekaj pogovorov še poteka, kako se bodo dogodki razpletli, pa se bo pokazalo kmalu."

Marko Naberšnik

Domače občinstvo

Nov slovenski film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet se je snemal lani, in sicer v Mariboru, od koder prihaja tudi režiser Marko Naberšnik. Čeprav že vrsto let živi in dela v Ljubljani, ga s Štajersko povezujejo močne vezi.

"Med snemanjem so me preplavili spomini na otroštvo in mladost. Vedno, ko si film ogledam, se ti spomini vrnejo. Čeprav je zgodba izmišljena, pa vseeno lahko rečem, da gre za moj najbolj oseben film do zdaj," prizna Marko.

Ob ogledu filma pa tudi Marka vedno znova prešine, kaj bi lahko storil drugače, kakšen kader zamenjal ipd. "To počnem ves čas. (smeh) Če bi zavrtel čas nazaj, bi spremenil prav vsak svoj film. Ali bi kaj posnel drugače, spremenil montažni ritem, se odločil za malo drugačen potek zgodbe. A ta pogled nazaj so v resnici izkušnje. Sem pa s svojimi filmi sicer zadovoljen, saj so prav vsi doživeli dober odziv," doda.

"Film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet ima strukturo klasičnega pripovednega filma, zato bodo gledalci brez težav spremljali zgodbo. Film vsebuje tudi določene komične prizore, ki so odslikava resničnih življenjskih zagat. Mislim, da bodo gledalci zadovoljni, saj je v filmu veliko prizorov, ki omogočajo, da se z njimi poistovetimo. Odlika je tudi odlična igralska zasedba, kar so izpostavili tudi v tujini, svoje pa dodajo še slikovite lokacije. Večinoma se zgodba dogaja v Mariboru, a odpotujemo tudi v Portorož."

Marsikdo pravi, da je domača publika najtežja in najzahtevnejša. Marko se tega ne boji, saj so njegovi filmi vedno odlično sprejeti. "Jaz se nad domačo publiko ne morem pritoževati. Lahko se ji le zahvalim za sprejem, ki ga je bil deležen prvenec Petelinji zajtrk pred natanko desetimi leti. Uspešen je bil tudi Šanghaj in pozneje bolj umetniško obarvana vojna drama Gozdovi so še vedno zeleni. Moje filme si je v slovenskih kinematografih ogledalo več kot 240 tisoč gledalcev in res ne morem nič dodati, razen tega, da naj ta obojestranska naklonjenost traja čim dlje."

Zgodba filma

Premiera filma bo v kinematografih šele jeseni, saj je poletje čas dopustov in obisk v slovenskih kinematografih je najnižji. "Jeseni je najprej na vrsti Slovenski filmski festival in že je tu oktober. Distributer je na podlagi izkušenj predlagal jesen in s tem smo se strinjali. Podobno distribucijsko pot so imeli tudi moji prejšnji filmi."

Osrednja zgodba filma se vrti okoli glavnega junaka Borisa, ki poskuša svoji družini omogočiti lepše in boljše življenje. "Njegova žena Vesna je brezposelna, zato oba prisluhneta prijatelju Igorju, ki ju vabi v svet mrežnega marketinga. Skupna vsem je želja po sreči in uspehu, a pot do lepše prihodnosti ni lahka. Zaplete se tudi v ljubezni. Film je v določeni meri tudi ljubezenski. Čeprav ne gre za klasično komedijo, bo v filmu tudi nekaj komičnih prizorov. Sporočilo filma pa je, da se sreče ne da kupiti na silo. Vse se zgodi ob svojem času," pove Marko, ki je pri ustvarjanju filma sodeloval z veliko ekipo odličnih domačih igralcev.

"Vesel sem, da sem lahko sodeloval s tako številčno in dobro igralsko zasedbo. Marsikoga poznam že dlje časa in med ustvarjanjem filma je bila priložnost, da smo se še bolj povezali. Film je zelo intenzivna izkušnja, saj se določen čas filmska ekipa druži dan in nič. Vse misli so usmerjene v isti cilj – narediti dober film."

Novi načrti

Tudi Marko s svojo ekipo ne počiva. Čeprav na domačih tleh uradno še niso predstavili filma, se že pripravljajo in rojevajo nove ideje. "S producentoma Alešem Pavlinom in Andrejem Štritofom pripravljamo nov film. Scenarij je že napisan in bivanje v Cannesu smo izkoristili tudi za razvoj novega projekta. Film se ne rodi čez noč, zagotovo bosta minili vsaj dve leti, preden bo končan. Lahko pa zatrdim, da smo prve korake na poti do uresničitve že naredili, in to prav na letošnjem festivalu v Cannesu. Konec koncev je tak dogodek temu tudi namenjen. Premieram že posnetih filmov in načrtovanju projektov za prihodnost."

MIMA