Marko Pavčnik: "Včasih si želim biti le kuhar"

Vir: Lea
24. 11. 2013

Komentator resničnostnega šova Gostilna išče šefa Marko Pavčnik je v šov vnesel poglede in izkušnje, ki si jih je pridobival v svoji dolgoletni kuharski karieri. Zaupal nam je, kako se je znašel v novi vlogi.

Marko je v šovu zamenjal priljubljeno komentatorko Angelco Likovič in se tako znašel v popolnoma novi vlogi. Osredotoča se na kandidate, ki so letos še bolje pripravljeni, kot so bili lanski.

"Vsakega od njih dojemam drugače. Odvisno od startne pozicije in od ciljev. Imajo težko nalogo, tako kot je težek naš poklic. Težko je delati stran od svoje družine, biti pod pogledom javnosti, s kamerami vsepovsod. Najhuje pa jim kljub vsemu ni. Vse to je samo senca stresa, ki ga doživljaš, ko odpiraš lastno gostilno. Včasih si za trenutek zaželim, da bi bil samo kuhar, brez vseh drugih balastnih zadolžitev z vodenjem restavracije in podjetja."

Prva trenja v šovu so se tudi že pokazala in še huje bo, ko bodo na vroče stole prišli zadnji, najboljši kandidati. "Taka napetost, taki pogoji dela, tak pritisk včasih izzove reakcije v človeku, ki jih v normalnih pogojih ne bi. Vsi se zavedajo, da imajo več možnosti za zmago, če izpostavijo slabe lastnosti drugega. Nagrada pa je seveda zelo lepa in se je vredno bojevati, še posebno, če si prišel že tako blizu. Trenja so neizogibna," še doda Marko.

Na tekmovanjih

Svoje kuharske veščine si je Marko pridobival na različnih koncih. Udeležil pa se je tudi tekmovanj Gostinsko turističnega zbora Slovenije, kjer je požel kar nekaj uspehov. Med njimi celo zlata odličja.

"Takrat je bila to zame res odlična izkušnja. Hotel sem se dokazati, izvedeti, kako dober sem, ali to zmorem. Delati pod pritiskom na nekem projektu, pobeg iz vsakdana kuhinje, druženje z ljudmi, ki te razumejo, ki imajo podobne želje. Vse to je čudovito. Osebno spoznati staroste gostinstva. Ta občutek, ko te opazijo, pohvalijo, je res čudovit. Priporočam vsem mladim nadobudnežem!"

Zdaj kot kuharski mojster pa tudi sam uživa, ko mu drugi predstavijo svoje dobrote. Tako je tudi v šovu Gostilna išče šefa z veseljem preizkusil novosti, ki jih ustvarjajo tekmovalci. "Jedi so zelo dobre in predvsem domišljeno postrežene. Seveda bi jih jaz delal drugače, saj ima vsak šef svoj stil. Čeprav večinoma vsi delamo z enakimi sestavinami, so jedi popolnoma različne. Koncepta tu, teh jedi, pa ne bi spreminjal. Mislim, da zelo dobro funkcionirajo za tak tip gostilne," še dopolni Marko.