Marko Soršak - Soki odpira svojo bobnarsko šolo!

Marko Soršak - Soki odpira svojo bobnarsko šolo! (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
19. 7. 2018

Štiri leta je že minilo, odkar je Marko Soršak Soki, bobnar rokerske skupine Elvis Jackson, začel projekt 20za20, v okviru katerega je sprva želel z glasbenimi inštrumenti opremiti deset slovenskih osnovnih šol. Po začetnem uspehu je pred njim že nov cilj, starega je tako že večkrat presegel.

Za učence osnovnih šol in vse tiste, ki vam notni zapisi niso tuji, je pred kratkim predstavil svoj notni zvezek 20za20, ki že v prihodnjih dneh prihaja na prodajne police. In kaj je na njem tako zelo posebnega? V Sokijevem notnem zvezku, ki ga je izdal v sodelovanju s Kopija-novo, je podrobna predstavitev vseh tistih glasbil, s katerimi je Soki v sklopu projekta 20za20 opremil že 91 osnovnih šol. V njem tako izveste vse o bobnih, električni kitari, bas kitari, elektroakustični kitari in klaviaturah.

Notnemu zvezku je dodal tudi slovar izrazov, ki jih glasbeniki, kot je Soki, uporabljajo v svojem vsakdanu. Otroci bodo tako po novem vedeli, kaj pomenijo izraz intro, jam session, bridge in se znali hitreje sporazumevati v glasbenem svetu. S praktičnega vidika je zvezek perforiran in učenec lahko hitro priskoči na pomoč sošolcu, ki je ta dan svoj notni zvezek pozabil doma. Hkrati pa boste z nakupom zvezka prispevali 0,50 evra za projekt 20za20, ki že od leta 2014 spreminja slovenske šole na bolje. Otrokom daje možnost ukvarjanja z glasbo, približuje jim bendovsko udejstvovanje in gradi prihodnje generacije slovenskih glasbenih ustvarjalcev. Po Sokijevih besedah se je v zadnjih treh letih in pol potočila prenekatera solza sreče, v njegov nabiralnik pa je prispelo mnogo pisem hvaležnih učencev, staršev in učiteljev. Danes otroci že dobro vedo, kdo je Soki, in težko je skriti namen njegovih obiskov, saj takšnega Božička, ki 365 dni na leto po svetu hodi z zvrhanim avtomobilom glasbil in prešernim nasmehom, otroci težko spregledajo.

Približuje se stotki

A zgodba 20za20 počasi lovi svoj konec. Tekoče 4. leto obdarovanj je terjalo svoj davek in Soki je na obeh novinarskih konferencah v Mariboru in Ljubljani priznal, da so ga nenehna zbiranja sredstev, obiski šol, poučevanje bobnov in redno koncertiranje pošteno utrudili. In prav zato eden najuspešnejših slovenskih glasbenikov obrača nov list in glasno pove: "100. obdarjena šola bo moja!" Soki namreč v septembru odpira vrata svoje bobnarske šole v rodnem Mariboru, kjer bo program tekel po skrbno zastavljenem načrtu avtorja projekta 20za20, ki sicer ne izvzema možnosti, da bo tudi po doseženi trimestni številki s polnim avtomobilom glasbil še vedno obiskal katero od slovenskih osnovnih šol, ki so oddale svojo prijavnico.

100. obdarjena šola bo njegova!

Na novinarskih konferencah so Sokijevo delo s svojo prisotnostjo podprli tudi ministrica Maja Brenčič Makovec, mariborski podžupan Saša Perko in glasbeniki Dejan Kranjc, Grega Skočir, Ditka in Alfi Nipič. Slednji so skupaj s številnimi drugimi ustvarjalci na področju glasbe za notni zvezek 20za20 prispevali tudi svojo misel. "Glasba je sredstvo, s katerim preženem vse tegobe in napolnim svojo dušo. Zame je način življenja in zaradi nje je moj svet poln lepih barv," je na vprašanje, kaj ji pomeni glasba, odgovorila Ditka. Soki ob tem dodaja, da je našel rešitev, kako bo s svojimi kolegi glasbeniki prav vsak dan sedel v šolskih klopeh.

Besedilo: Anja P. Kontrec // Foto: Daniel Novaković, osebni arhiv

Priporočamo