Marko Vozelj: Od Čukov med polže

Vir: Lea
15. 6. 2013

Da se vsesplošna slaba situacija in kriza poznata tudi v glasbenem poslu, se zaveda tudi Marko Vozelj. Tako se je dodatnih poslov lotil tudi zmagovalec zadnje Slovenske popevke. Najprej se je ob mami, očetu in bratu aktivneje vključil v poslovanje družinskega podjetja Vigo, ki proizvaja zaščitne pasje in mačje ovratnice ter kozmetiko, zdaj pa je pred njim še nov, samostojni projekt.

Marko se je ogrel za gojenje polžev. Tega se seveda ne loteva na slepo, ampak se odloča za dejavnost, ki v tujini postaja vse bolj iskana. Polži so namreč kulinarična specialiteta, po kateri povprašuje vse več gurmanov. Njihovo meso je zdravo, med drugim vsebuje veliko različnih vitaminov in mineralov.

V Sloveniji je sicer že nekaj podjetnikov, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo, a kakšne posebne kilometrine, obsega in izkušenj še ni. V razvoju te dejavnosti vidi priložnost in dobro naložbo, zato se je povezal z eno od polžjih farm v tujini. "Zunaj je to že dodobra utečeno, trg je večje kot tudi število odjemalcev. Predpisi, ki jih je treba izpolnjevati in upoštevati, so natančni in urejeni, zato se je pred čisto dokončno odločitvijo treba temeljito pozanimati ter preučiti prav vse pogoje in možnosti," pravi.

Gojitev polžev namreč ni nekaj, za kar bi se človek odločil impulzivno in nenadoma, ampak zahteva marsikaj. Od pogojev, višine potrebnih zagonskih sredstev, razmer na trgu, izobraževanj, potrebnega časa za povrnitev vložka ... in drugega. Temeljitost in skrbnost namreč nikakor nista odveč, saj so dandanes časi takšni, da je lahko vsaka najmanjša stvar hitro tvegana ali še kaj hujšega.

Poleg tega gre za dejavnost, ki je pri nas za zdaj zelo redka, posledično zato še nima kakšne bogate prakse in izkušenj, povezave s tujino so zato nujne. Če bi se Marko dokončno odločil za ta posel, ima izpolnjenih že nekaj pogojev. Med drugim ima zagotovljen prostor, kjer bo stalo gojišče. Zemljo so poslali že na analizo, ali je primerna za gojenje polžev. Teh namreč še nima, saj je, kot rečeno, vse še bolj ali manj v začetni fazi. "V približno treh mesecih bo vse dokončno jasno," dodaja.

Priporočamo