Marko Vozelj: Žalosten v Tošetovem rojstnem kraju

Vir: Lea
24. 2. 2011

Pevec in skladatelj Marko Vozelj je eden tistih estradnikov, ki so ga vzljubili tudi v republikah bivše Jugoslavije. Letos so ga organizatorji namreč spet povabili v Makedonijo za nastop na tradicionalnem koncertu v spomin Tošetu Proeskemu. Ker je spoštoval pokojnega makedonskega kolega, je seveda takoj privolil.

Ker je letos 30. obletnica Tošetovega rojstnega dne, je poleg nastopa na spominskem koncertu v dvorani Borisa Trajkovskega Marko priložnost izkoristil tudi za obisk njegovega rojstnega kraja Kruševo. Poleg tega, da si je to že sam želel, so ga povabili še domačini, ki so bili na koncertu in ki so ga očitno vzeli za svojega. Po ogledu majhnega hribovskega mesteca si je ogledal še cerkev, ki jo je velikokrat obiskoval Toše in kjer je zanj prižgal svečo, obiskal pa je tudi njegov nedokončani spominski muzej in fundacijo.

Med obiskom Tošetovih krajev je ob veselju doživel tudi žalostno izkušnjo. Iz teh koncev je bil doma fant, s katerim je Marko služil vojaški rok in s katerim sta se dobro razumela, a izgubila stik. Želel ga je poiskati in presenetiti, a je ugotovil, da je mladostni prijatelj pred dobrim letom žal preminil.

Priporočamo