Martina Ipša bo pred oltar popeljala svojo dolgoletno punco!

Martina Ipša bo pred oltar popeljala svojo dolgoletno punco! (foto: Marko Pigac) Marko Pigac
Vir: Nova
12. 12. 2016

Stand up komičarka Martina Ipša je presenetila. Prihodnje leto poleti bo svojo izbranko Janjo popeljala pred oltar. To bo verjetno ena izmed prvih nekoliko bolj odmevnih istospolnih porok v Sloveniji.

Kot smo izvedeli, je Martina naredila velik korak in se zaročila s svojo dolgoletno partnerico Janjo. Določen je tudi že datum, ko si bosta še uradno izmenjali zaobljubi. "To je eden najbolj srečnih dogodkov v mojem življenju, zato seveda ne vidim razloga, zakaj ne bi o tem spregovorila. Ko si srečen, bi to kar kričal na ves glas, ampak mislim, da to sosedom ne bi bilo preveč všeč. Ne gre za to, da je istospolna poroka, zame je samo poroka, in tako kot vsi drugi govorijo o svoji poroki, tako tudi jaz o najini," nam je zaupala Martina. In res, prihodnje leto bo tako mogoče, da si uradno izmenjata poročni zaobljubi.

"To nama ogromno pomeni. Verjamem, da veliko ljudi ve, kako je, ko si srečen in zaljubljen in dobiš potrebo, da bi to proslavil s svojimi najbližjimi. V bistvu gre za partnersko zvezo. Partnerska zveza bo od februarja 2017 naprej prinašala enake pravice in dolžnosti istospolnim parom, kot jih imajo poročeni pari, uvaja pa tudi zaščito za partnerje, ki zveze niso sklenili, a je v vsem enaka zunajzakonski skupnosti partnerjev različnega spola.Zakon ohranja dve omejitvi: Istospolni par ne more kandidirati v postopkih za skupno posvojitev otroka oziroma uporabiti postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. To je seveda pomemben korak k enakopravnosti in sem zelo vesela. Samo čas bo pokazal, da najina poroka ne bo vplivala na nikogar, razen na naju, seveda, in da se ne bo za druge nič spremenilo. Da so bili vsi strahovi odveč. Strahu, jeze, neznanja in sovražnosti je bilo veliko, ampak verjamem, da bo zdaj več ljubezni, pa tudi dela za cvetličarje, šivilje, organizatorje, hotele, gostišča ... kar pa koristi vsem."

Nikoli se ni skrivala

Martina že nekaj let ni skrivala, da ima ob sebi žensko. Z Janjo se namreč poznata že precej let. "Med nama se je iskrilo že od začetka, ampak ne na najbolj pozitiven način. Ob prvem srečanju sva se celo malo sporekli. Že naslednji dan pa sva se srečali na pikniku, kjer nas je bilo kar 70. Bila je mojstrica žara za vse obiskovalce, pekla je na najmanjšem žaru, kar sem jih v življenju videla. Začelo je deževati, celo toča je padala v nekem trenutku, ampak se ni vdala in je dokončala delo. Kaj naj rečem, ljubezen na prvi čevap. Po tem sva se kot prijateljici dobivali nekaj tednov in uvideli, da bi radi morda bili več kot to. In tukaj sva, 10 let pozneje z večjim žarom, ampak istim entuziazmom," še doda Martina, ki od takrat svoje zveze nikoli ni skrivala.

"Veze nisem skrivala, kar nekako organsko sva prešli od tega, da sva prijateljici, do tega, da sva v vezi. Jaz sem takrat začenjala stand up nastope in sem govorila o tem, da imam punco. Ne zaradi tega, ker sem želela šokirati ali ker sem aktivistka, ampak ker so vsi moji kolegi o tem govorili in nisem razumela, zakaj jaz ne smem. Je pa res, da so oni moški, tako da je vseeno malo drugače," še doda Martina.

MIMA

Priporočamo