Martina Ipša: “Če Štajerci kaj znamo, se znamo zabavati in smejati”

Martina Ipša: “Če Štajerci kaj znamo, se znamo zabavati in smejati” (foto: Alex Dmitrović) Alex Dmitrović
Vir: Story
13. 10. 2016

Stand-up komičarka Martina Ipša je skoraj stalna gostja na odrih po Hrvaškem in v Srbiji, kjer se druži in nastopa z najboljšimi komiki. Zdaj pa bo imela tudi to priložnost, da jih bo na neki način gostila doma, saj bo v Mariboru potekal mednarodni festival smeha, kjer se bo predstavilo kar 12 najboljših stand-up komikov iz treh dežel.

Story: Martina, na mednarodnem festivalu, ki bo od 21. do 22. oktobra v Mariboru, bo znova veliko smeha. Kaj pričakujete od dogodka in kakšni so spomini na pretekli festival?

Zelo dobro poznam vse nastopajoče in vem, da so odlični komiki, zato pričakujem veliko vrhunskih nastopov, izmenjavo super energij in to, da bo publika na festivalu videla nekaj enkratnega.

Story: Sodelovalo bo kar 12 odličnih komikov iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Kaj vam pomeni, da ste združeni s komiki iz različnih držav in da nekako vendarle le veljate za najboljše komike, ki jih imamo?

Festivali so nekaj posebnega, saj večina komikov, ki bo na festivalu, nastopa na solo šovih in imamo le redko priložnost, da vidimo vse na enem mestu. To ustvari poseben naboj, dobro energijo in zamisli, ki se seveda prenesejo na oder, kjer bo občinstvo videlo kar šest komikov na dan. Z razlogom so festivali povsod razprodani.

Story: Program traja dva dni, si boste ogledali tudi nastope kolegov?

Seveda. Se že zelo veselim, da vidim, kaj novega imajo.

Story: Nastopili boste z Željkičem, Klemnom Bučanom, Aleksandrom Peršićem, Marino Orsag in Lucijo Ćirović. Kaj menite, kako vas bo sprejela štajerska publika?

Vsi ti komiki so odlični ljudje in še boljši komiki, tako da vem, da bo publika zelo zadovoljna. Pa če Štajerci kaj znamo, se znamo zabavati in smejati.

Story: Kako spremljate stand-up komiki nastope drugih? Ste si na neki način konkurenca?

Ne bi rekla, da gre za konkurenco, bolj za zdravo tekmovalnost. Če nekdo naredi res dober nastop, si ga želimo še mi, kar pa je odlično za ljudi, ki so v občinstvu. Zelo rada pogledam nastope kolegov in se iskreno nasmejem njihovim domislicam.

Story: Kako je nastopati v tujini, ko se moraš na nastop pripraviti v drugem jeziku, poleg tega pa še paziti, da boš smešen? Kako vam to uspeva?

Takšni nastopi so izziv. V tujini me še ne poznajo tako dobro in se je treba vsakič znova dokazati, ampak to imam rada. Več ko je pritiska, bolje je. Če pa še ne nastopaš v svojem jeziku, je ta pritisk še toliko večji.

Story: Trenutno imate kar nekaj nastopov v Zagrebu, Beogradu, Bolgariji, kjer boste govorili tako slovensko, hrvaško kot angleško. Kako je s festivalom v Beogradu?

Na StandupFestu v Beogradu, ki ga organizira Standup.rs, nastopam že četrto leto. Festival raste iz leta v leto in zdaj nastopamo v dvorani, ki sprejme 1600 ljudi, kar je izjemno doživetje. Vesela sem, da mi producentka iz Srbije zaupa in mi daje priložnost. Kot kaže, pa tudi jaz delo opravljam dobro, ker me še kar vabi. Naslednji festival v Srbiji je že oktobra in se že pripravljam nanj.

Story: Kateri od projektov so vam najljubši?

Zelo sem uživala v snemanju oddaje za Comedy Central Extra. Oddaja Stand up & More je imela vse od stand-up komedije, žara in improvizacije in je bila zame izziv in užitek, ker sem sodelovala z odličnimi komiki iz celotne regije. Potem so tu še vsi solo šovi, ki sem jih imela. Predstave, ki sem jih napisala, in predstava, ki jo še pripravljam. Vsi so mi enako blizu. Vsak projekt je bil in je bil v določenem obdobju narejen z namenom in mi še zdaj pomeni veliko.

Story: Glede na to, da je zelo tanka meja med smešnim, kvalitetnim nastopom in neokusnim delanjem norca, nas zanima, kako vam uspe, da ne padete v to drugo kategorijo?

Ker govorim o stvareh, ki so se zgodile meni, sem jih doživela in v njih verjamem. Sploh pa ne verjamem v to, da si izberem koga in se delam norca iz njega. Tak humor se mi zdi poceni in primitiven. Pomembno je, da komik ve, zakaj o nečem govori in kaj želi povedati, potem ni bojazni.

Story: Ali mislite, da je stand-up komiku lažje, da govori o družbenokritičnih temah in opozarja na probleme, saj se lahko 'zgovarja', da je to del predstave?

Mislim, da ni nič lažje stand-up komiku, saj ne stoji na odru kot lik, ampak je samo on, popolnoma razgaljen pred občinstvom. V tem ozračju politične korektnosti in strahu pred mnenji je izražanje tega komiku težje, ampak toliko bolj nujno.

Story: Za seboj imate ogromno nastopov. Se spomnite kakšnega, ki je bil res posebno dober ali slab?

Še vedno je eden mojih najljubših nastopov v Križankah. To je bil eden mojih prvih nastopov pred več kot tisoč ljudmi in atmosfera v Križankah poleti je res izjemna in ostane v spominu.

Napisala Mihaela Kocbek
Fotografije Alex Dmitrović

Značke: Martina Ipša
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story41/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 41/2016

Story 41/2016, od 06. 10. 2016