Martina Ipša: Izbrali poročno potovanje

Martina Ipša: Izbrali poročno potovanje (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
17. 6. 2017

Za stand up komičarko Martino Ipša bo junij poseben mesec, saj bo po večletni zvezi končno lahko delila svojo zaobljubo s partnerico Janjo. Par bo sklenil zakonsko skupnost v hotelu Habakuk v Mariboru, kjer ju bodo pospremili njuni prijatelji in družina.

Gre za enega najbolj srečnih dogodkov v mojem življenju, zato seveda ne vidim razloga, da ne bi o tem spregovorila. Ko si srečen, bi to kar kričal na ves glas, ampak mislim, da to sosedom ne bi bilo preveč všeč. Ne gre za to, da je istospolna poroka, zame je samo poroka in tako kot vsi drugi govorijo o svoji poroki, tudi jaz o najini," nam je zaupala Martina.

Od februarja 2017 imajo istospolni pari v zakonski zvezi enake pravice in dolžnosti, kot jih imajo poročeni pari, zakon uvaja pa tudi zaščito za partnerje, ki zveze niso sklenili in je v vsem enaka zunajzakonski skupnosti partnerjev različnega spola. "Zakon ohranja dve omejitvi: istospolni par ne more kandidirati v postopkih za skupno posvojitev otroka in uporabiti postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. To je seveda pomemben korak k enakopravnosti in sem zelo vesela. Samo čas bo pokazal, da najina poroka ne bo vplivala na nikogar, razen na naju seveda, in da se ne bo za druge nič spremenilo. Da so bili vsi strahovi odveč. Strahu, jeze, neznanja in sovražnosti je bilo veliko, ampak verjamem, da bo zdaj več ljubezni, pa tudi dela za cvetličarje, šivilje, organizatorje, hotele, gostišča ... kar koristi vsem."

Martina Ipša

Martina in Janja pa sta tudi že izbrali poročno potovanje. Kot sta nam zaupali, se bosta prepustili razvajanju grških lepot na otoku Krf. "Grčija nama je že od nekdaj všeč in skupaj z agencijo Sonček smo izbrali romantično destinacijo. Ogledali si bova 'kanal ljubezni', ki ga obdajajo klifi in strme skalnate stene. Tradicija narekuje, da bo tisti, ki ga preplava, kmalu srečal svojega sanjskega partnerja. No, jaz sem partnerico že našla, bom pa z veseljem zaplavala kar z njo," še v smehu pove Martina.

Priporočamo