Martina Ipša je čakala popolno priložnost za zaroko

“Veliko se govori o tem, da je to samo 'papir', in morda res ne spremeni tega, kaj čutim do svoje drage, ampak je zagotovo čustven dogodek.” (foto: MIMA) MIMA
Vir: Story
8. 1. 2017

Z letom 2017 bo mogoče skleniti partnersko zvezo med istospolnimi partnerji, česar se je razveselila tudi stand-up komičarka Martina Ipša, ki je dolgoletno partnerico Janjo letos zaprosila za roko. Poroka bo zagotovo enkratna in neponovljiva!

Story: Martina, najprej iskrene čestitke za zaroko. Zakaj ste čakali tako dolgo?

Da je draga zdaj bolj vesela. (smeh) Ne, šalim se. Verjetno veste, da poroke istospolnih partnerjev pri nas niso bile dovoljenje, tako da bi zaroka lahko bila le simbolična, kar je lepo, ampak sem si res želela, da bi stvar bila uradna. Tako da si potem težje premisli.

Story: Kolikor vem, ste svojo boljšo polovico zaprosili vi. Kje se je zgodilo? Je bilo sanjsko in romantično? Kako se je zgodil ključni trenutek?

Že nekaj let sva se šalili na to temo. Ona je trdila, da moram jaz zaprositi njo, jaz pa, da mora ona mene, in to je trajalo že leta. Vedela sem, da ne pričakuje, in sem najprej kupila prstan, ki sem ga morala skrivati nekaj časa, in verjemite, to je bilo stresno. Kam skriti nekaj, ko si v zvezi že deset let in imata vse skupno? Nimam skrivnega predala ali podobno. Na koncu sem prstan skrila pod sedež motorja in upala, da se ne bo ravno takrat odločila česa popravljati. Čakala pa sem, da greva na morje. Šli sva na Korčulo in to sem hotela narediti tam, ker je Korčula res izjemno lepa in romantična. Že prvi dan, ko sva prišli, sem dala škatlico v torbico in iskala pravo priložnost, a je ni bilo. Ali je bilo preveč ljudi, ali sva bili preveč utrujeni, ali pa pač vzdušje ni bilo pravo. In tako je bilo tri dni. Potem pa sva šli neki večer na romantično večerjo, ki je bila vrhunska, zelo sva se zabavali in smejali, kot se vedno, ko sva skupaj. In po večerji sva šli na sprehod po plaži. Ko sva gledali morje in se pogovarjali, sem vzela škatlico in jo odprla. No, pa tudi vprašala sem jo, ali bi se kdaj mogoče poročila z menoj. Še dobro, da je rekla da!

Story: Ste o tem že dolgo razmišljali?

Že leta. Ko si zaljubljen po desetih letih zveze in si izjemno srečen, hočeš to proslaviti s prijatelji in sorodniki. Nekako naravno pride, čeprav sem vedno trdila, da se ne bom poročila. Zarečen kruh ... (smeh)

Story: Martina, končno so se tudi pri nas stvari premaknile. Kaj menite o tem, da bodo zdaj poroke istospolnih partnerjev mogoče tudi v Sloveniji?

V bistvu gre za partnersko zvezo. Ta bo od februarja 2017 prinašala enake pravice in dolžnosti istospolnim parom, kot jih imajo poročeni pari, uvaja pa tudi zaščito za partnerje, ki zveze niso sklenili, in ta je v vsem enaka zunajzakonski skupnosti partnerjev različnega spola. Zakon ohranja dve omejitvi: istospolni par ne more kandidirati v postopkih za skupno posvojitev otroka oziroma uporabiti postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. To je seveda pomemben korak k enakopravnosti in sem zelo vesela.

Story: Verjetno sta se s partnerico pogovarjali tudi o tem. Kakšna stališča imata do poroke? Kaj vama pomeni?

Kot sem že omenila, sem vedno mislila, da mi ne pomeni veliko. Veliko se govori o tem, da je to samo 'papir', in morda res ne spremeni tega, kaj čutim do svoje drage, ampak je zagotovo čustven dogodek. Veliko žensk se spominja dneva poroke kot nečesa posebnega. Poznam jih tudi nekaj, ki o tem sanjarijo že leta. Pač lepo se mi zdi, da si z ljudmi, ki jih imaš najraje, in se vsi zabavajo, smejijo in praznujejo to, da ljubezen je. To pa ne more biti slabo.

Story: Kako so novico o poroki sprejeli vajini prijatelji?

Bili so izjemno navdušeni. Malo sem bila presenečena, ker takšnega odziva nisem pričakovala. Ker sva se tako dolgo pregovarjali, katera bo zaprosila, so verjetno že obupali nad nama.

Story: Tudi sami ste se javno izpostavili med kampanjo za nov družinski zakonik in hkrati tudi za možnost uveljavljanja pravice sklenitve zakonske zveze s partnerico. Prihodnje leto bo to tudi uradno mogoče pri nas. Kaj menite, bo zaradi tega kaj več porok?

Mislim, da bo, in to je dobro za vse. Več porok pomeni, da bo več malih podjetnikov imelo več dela. Cvetličarji, šivilje, fotografi, načrtovalci porok, strokovnjaki ličenja in vsi, ki sodelujejo pri porokah, bodo imeli več dela, kar je dobro za ekonomijo. Samo pozitivno je lahko.

Story: Kakšna bo vaša poroka? Kdo bo prevzel organizacijo in kako si bosta s partnerico Janjo razporedili delo?

Že pred zaroko sva veliko govorili o željah in sva kar podobnih mislih. Še dobro. (smeh) Najpomembnejše nama je, da se vsi zabavajo in so sproščeni. Preveč nekih običajev in navad nama ne ustreza. Imeli sva pa srečo, da je za najino poroko na voljo odlična Nika Čukur, ki v sklopu svoje agencije SHOW ROOMC organizira vrhunske dogodke in bo poskrbela tudi za najino poroko. Vesela sem, da lahko vse prepustim njej in nimam skrbi. V bistvu sva si z Janjo razdelili delo tako, da ga opravi nekdo drug. Nočem preveč izdati o poroki, lahko pa povem, da bo nastopil najin prijatelj 6Pack Čukur s The Hangover ladies, imeli bomo didžeja za še več glasbe, posebne koktajle in še več presenečenj.

Story: Glede na to, da vaju poznam že vrsto let, me res zanima, katera bo v beli obleki? (smeh) Oziroma kdo bo poskrbel za vajine stajlinge?

(smeh) Mene v obleki si ne želi videti nihče. Ker je nisem vajena in se ne znam preveč damsko obnašati, sem videti, kot da vedno hodim po hribu, tudi ko ne. (smeh) Zato raje ne. Za moja bolj posebna oblačila že leta skrbi odlična oblikovalka Rika Zadravec in bo tudi tokrat poskrbela za obe. Popolnoma ji zaupam.

Story: Poroka se bo zgodila v čudovitem Hotelu Habakuk v Mariboru pod Pohorjem. Zakaj sta izbrali to lokacijo?

V Hotelu Habakuk se odlično počutim. Že leta sodelujemo z njimi in v njihovi Turnerjevi dvorani organiziramo predstave, ki so polne smeha. In ko je toliko smeha, se ta pozitivna energija 'zavleče' v zidove. Pa tudi izjemno lep in eleganten hotel je. Vse premiere, ki smo jih imeli pri njih, so bile na visoki ravni, tudi hrana je dobra. Vsi, ki me poznate, pa veste, da mi je to zelo pomembno. Verjetno največji razlog od vseh pa je ta, da vem, da so v tem hotelu profesionalci, ki res obvladajo svoje delo in bom brez skrbi. Sanja Simonič, ki bo bdela nad dogodkom, je izjemna v organizaciji takih stvari in sem na dan dogodka lahko pomirjena ter se samo zabavam. Zelo se veselim.

Story: Na poroko bodo vabljeni tudi vajini prijatelji, predvsem tudi s stand-up scene. Torej zabave in smeha verjetno ne bo manjkalo?

Družina in prijatelji, tako kot na vsaki poroki. No, mogoče bo na najini res malo več komikov kot ponavadi. Profesionalnih komikov. Na vsaki poroki imamo kakšnega strica, ki po nekaj kozarčkih misli, da je smešen, kar nekaj najinih gostov bo pa res. Smeha zagotovo ne bo manjkalo. Če nas bodo po koncu poroke bolele trebušne mišice od smeha in noge od plesa, bo dober dan.

Story: Bosta imeli veliko svatov?

Spet več, kot sem mislila. Zanimivo je, kako število naraste. Želiva biti obkroženi z ljudmi, ki nama veliko pomenijo, in imava srečo, da je teh kar nekaj in da si želijo priti. Vsaj tako pravijo. (smeh) Natančnega števila pa še ne veva, je še malo zgodaj.

Story: Česa si najbolj želita glede poroke?

Želiva si sproščenega vzdušja, veliko smeha, glasbe, hrane, norčij .... Pač vsega, kar spada zraven. Želiva si, da bo to manj klasična 'poroka', ampak bolj res dober žur. Res si želim, da bodo povabljeni razmišljali o tem čez nekaj tednov in si rekli: "Samo žur pa je bil dober!" Več kot to si sploh ne morem želeti.

Napisala MIMA
Fotografije MIMA

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story01/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 01/2017

Story 01/2017, od 29. 12. 2016